szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Skype internetes telefonhálózat és a Kaaza fájlmegosztó alkalmazás fejlesztői, Janus Friis és Niklas Zennstrom ingyenes onlinetévé-szolgáltatáson dolgoznak, amely a tervek szerint 2007-ben jelenik meg - adta hírül a Reuters brit hírügynökség a Financial Times (FT) című nemzetközi gazdasági napilap cikke alapján.

Hatezer felhasználó teszteli a fejlesztés végső szakaszába érkezett szolgáltatást, amely Venice néven fut, és teljes képernyős üzemmódban is alkalmas jó minőségű  mozgóképes anyagok közvetítésére. 

"Igencsak erőteljes tendencia az online videózás terjedése, úgyhogy előbb-utóbb ki kell dolgoznia a saját stratégiáját mindenkinek, aki jelen akar lenni ezen a piacon" - mondta Friis a FT-nak.  

A Venice az úgynevezett peer-to-peer technológiával működik, amelynek az a lényege, hogy nem központi tároló szerver, hanem egy közvetítő szerver segítségével jut el a megnézni kívánt adás a felhasználó számítógépére. Ehhez szélessávú internet-hozzáférés szükséges, a központi szerver nélkül működő technológia miatt viszont szerzői jogi problémák nem merülnek fel.

Egy dán lapnak adott októberi interjúban Friis még úgy nyilatkozott, hogy a Venice egy-két hónapon belül megjelenik, a FT-nak azonban nem mondott konkrét időpontot. 

Friis és Zennstrom tavaly eladta a Skype-ot az e-Bay-nek, az így szerzett tőke egy részét pedig az új, ingyenes szolgáltatás kifejlesztésébe fektették, amelyet hirdetésekből kívánnak fenntartani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

A felére esett vissza a Skype piaci részesedése

Az ingyenes internetes telefonálási lehetőséget kínáló cég komoly gondok elé nézhet, ahogy egyre több internetszolgáltató kínálja az IP-alapú telefont a különböző szélessávú csomagjai részeként.

hvg.hu Tech

A dekóder és a modem után a Skype a legismertebb

Nem ismerik az emberek a legújabb információtechnológiai fogalmak jelentését – mutat rá a Szonda-Ipsos legfrissebb 1500 fős reprezentatív mintán végzett infokommunikációs kutatása.

hvg.hu Tech

Több mint négymilliárd dollárra perlik a Skype-ot

A Morpheus fájlcserélő rendszer fejlesztője a StreamCast Networks beperelte az internetes telefoncég tulajdonosát, az eBayt, mondván, hogy a szoftver készítői az ő technológiájukat alkalmazza programjukban.

hvg.hu Tech

A Lycos is beszáll az IP-telefon üzletbe, a Skype-ot perelik

A keresőt üzemeltető cég jövő héten indítaná saját IP-alapú telefonszolgáltatását. A Skype-ot eközben beperelte egy vállalat, amely azt állítja, hogy a beszélgetőszoftver egy korábban kifejlesztett megoldást használ a felhasználók csatlakoztatására.

hvg.hu Tech

Tévére váltanak a Skype alapítói

Minden jel szerint újabb nagy dobásra készülnek a Skype alapítói. Niklas Zennstrom és Janus Friis miután szétrombolták a zenekiadók és a telefontársaságok egyeduralmát, most a televízióra vetettek szemet.

hvg.hu Tech

Speciális deszktop a Skype-felhasználóknak

A Logitech és a Skype ma bejelentették, hogy szakmai együttműködésüket kibővítve létrehozták egy deszktopot, amely arra hivatott, hogy megkönnyítse a Skype használatát. A termékkombináció európai változatában egy Skype-specifikus billentyűzet is helyet kapott az egér, a headset és a telefon-kihangosító mellett – tájékoztattak a cégek sajtóközleményükben.

hvg.hu Tech

Már vezetékes telefonról is elérhető a Skype

A különféle hálózati megoldásairól ismert D-Link az idei Consumer Electronics Show-n egy olyan USB-csatlakozással ellátott telefonos adaptert mutatott be, amelynek segítségével a felhasználók otthoni, vezetékes telefonjaikról is elérhetik a Skype ingyenes hangátviteli szolgáltatásait.