szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A bevezetőben említett találati bőség gyakran igencsak zavaró, hiszen a rengeteg...

A bevezetőben említett találati bőség gyakran igencsak zavaró, hiszen a rengeteg jónak tűnő eredmény közül sokszor épp azt nem találjuk meg, amire valójában szükségünk lenne. Az alábbiakban néhány tippet adunk ahhoz, hogy a keresgélés valóban örömet okozzon, és megfelelő találatokat hozzon.

Kizárásos alapon
A jó stratégia lényege: először általánosan kell keresgélni, majd – amennyiben a kapott eredmény áttekinthetetlenné válik – ügyesen finomítani kell a keresést. Az ilyesfajta kutatás kizárásos alapon történik, vagyis az eredeti találathoz új fogalmakat kell rendelnünk, ami természetesen csökkenti a helyes találatok számát. A kizáráshoz a matematika két jól ismert jelét, az összeadás- és a kivonásjelet használhatjuk.
Nézzünk egy példát. Süteményreceptet keresünk az interneten, pontosabban a Google-ban. Ha beírjuk a „sütemény” szót, körülbelül 278 ezer magyar nyelvű találatot kapunk.
Az első finomítás a „recept” szó hozzáadása. Be, hogy sütemény, majd hagyjunk egy karaktert szabadon, s ezután következzen a pluszjel s közvetlenül utána a recept szó. A találatok száma már „csak” 94 200. Szakács legyen a talpán, aki ennyi receptet képes átnézni, folytassuk tehát a finomítást. Szeretjük az almát, annál kevésbé a diót. Keresésünk tehát a „sütemény +recept +alma –dió” kifejezéssel folytatódik: a találatok száma ekkor 28 600. Vigyázunk a vonalainkra (azaz nem szeretnénk, ha cukor is lenne a sütiben), viszont imádjuk a kakaót. A „sütemény +recept +alma –dió –cukor +kakaó” csupán 138 találatot eredményezett.

A több százezernyi találatból mindössze 138 találat maradt

Bár a plusz- és a mínuszjel használata igazán nem ördöngösség, a Google még ezt a terhet is leveszi a felhasználó válláról. Ha ugyanis a főablakban a Speciális keresés feliratra kattintunk, máris egy olyan ablakban találjuk magunkat, amelynél külön sorba írhatjuk be azokat a fogalmakat, amelyeket hozzá szeretnénk adni a kereséshez, illetve azokat, amelyeket kihagynánk. Az eredmény a Google főlapján természetesen ugyanúgy jelenik meg, mintha mi írtuk volna be az összeadás, illetve a kivonás jelét.

Még csak arra sincs szükség, hogy használjuk a műveleti jeleket


Logikai operátorok
Vannak olyan rokon értelmű szavak, amelyeket nem lehet a plusz- és minuszjel használatával lekérdezni. Ilyenkor sietnek a segítségünkre a logikai operátorok. Induljunk most el fordítva, és a Speciális keresés ablakban írjuk be a „Tartalmazzák a következő szavak egyikét:” mezőbe a csokimáz, csokiöntet, csokoládéöntet szavakat. Ha most rákattintunk a Keresésre, s megnézzük a főlap keresőmezőjét, láthatjuk, hogy a három fogalom közé az OR (vagy) szót fűzte a Google. Hasonlóan dolgozhatunk az AND (szóval), ez azt jelenti, hogy a kereső csak akkor ad találatot, hogy ha az AND logikai operátorral összekötött valamennyi szó szerepel az adott oldalon.
Az AltaVista keresőprogram egyébként még ennél is többre képes, mivel ismeri az AND NOT (és nem), illetve a NEAR operátorokat is. Ez utóbbi meghatározza, hogy az egymással összekötött fogalmak legfeljebb 10 szó távolságra lehetnek egymástól.

A cache program
Gyakran megesek, hogy egy állítólagos Google-találatnál már nem létezik a hozzá tartozó weboldal, esetleg megváltoztatták azt. A Google a cache-programban azonban még ugyanúgy tárolja, mint ahogyan azt a legutóbbi látogatáskor lementette.
A tárolt oldalak között a „cache:” paranccsal célirányosan is lehet keresni:
Cache: www.oldalneve.hu keresett fogalom

Csak Linuxszal
A legtöbb Google-keresés a számítógépes területre irányul: műszaki leírások, problémakeresések, tippek és trükkök. Minden egyes operációs rendszerre speciális válaszok vonatkoznak, amelyek gyakran csak nehezen szűrhetők ki a találatok közül.
A Google különleges keresési szolgáltatások sorával reagált a számítógép megszállottainak igényeire: létezik külön Google a Linux és például az Apple felhasználóinak.

Google, ezúttal a linuxosoknak

Keresés több programon keresztül 
A felhasználók gyakran elégedetlenek a Google vagy más keresőprogramok találati listájával, és ezért ide-oda ugrálnak a különböző keresőprogramok weboldalai között.
Persze még a Meta keresőprogramok, például a Metacrawler sem tudnak mindig kielégítő megoldást nyújtani, mert túl sok eredményre bukkannak, amelyek legtöbbször rosszul rendszerezettek. A problémára a Hotbot nyújt megoldást, itt több nagy keresőprogram kapcsolódási pontja található. A keresgélő felhasználó az egyik tetszőleges programban kezdi a keresést, majd, amennyiben a talált oldalakat nem találja megfelelőnek, egy kattintással a másik keresőprogramra válthat. A Hotbot az eredeti keresést automatikusan átveszi, így a felhasználónak csak egyszer kell megadnia a keresendő fogalmat. A Hotbot valamennyi program előbeállításait is megtartja, így például a felhasználónak nem kell megadnia minden egyes látogatásakor a nyelvet.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Német kutatók elérték, hogy újra járni tudjanak a bénult egerek

Német kutatók elérték, hogy újra járni tudjanak a bénult egerek

A kormány egyelőre nem gondolkodik az idősek vásárlási sávjának visszaállításán

A kormány egyelőre nem gondolkodik az idősek vásárlási sávjának visszaállításán

Már a magyarok harmada oltatná be magát koronavírus ellen

Már a magyarok harmada oltatná be magát koronavírus ellen