szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az első amerikai, aki azt állította, hogy ő készítette a történelem első színes fotóit, egyszerre volt zseni és csaló, aki retusálta képeit, hogy azok látványosabbak legyenek - adta hírül két tekintélyes múzeum.

Levi Hill: zseni és csaló egyben
1850-ben a New York-i illetőségű Levi Hill tiszteletes bejelentette: tökéletesítette a "dagerrotípiát", a 11 évvel korábban a francia L. J. M. Daguerre által feltalált eljárást és képes színes fotókat is készíteni. De miután nem volt hajlandó elárulni az eljárás titkát, csalással vádolták. A Los Angeles-i Getty Múzeum kutatói, hogy végére járjanak ennek a rejtélynek, nagyítóval vizsgálták át a "hillotípiákat", amelyek a washingtoni Smithsonian Múzeum tulajdonában vannak.

A kutatások megerősítették, hogy Hill valóban zseni volt, mert sikerült neki felfedeznie egy olyan eljárást, amely többféle természetes színt is képes volt reprodukálni a fotókon, de egy kicsit sarlatán is volt. Első sikerei után ugyanis növekedett rá a nyomás, hogy újabb színeket állítson elő és a mostani vizsgálatok során kiderült: Hill kézzel színezte tovább képeit, hogy az eredetinél fényesebbé tegye őket -
állapította meg Dusan Stulik, a Getty Múzeum tartósítási központjának kutatója.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Tech

Halottak inváziója egy német egyetemen

Helyszűkére hivatkozva felhívással fordult a lakossághoz a leideni egyetemi klinika, hogy gátat szabjanak a tudományos célra felajánlott holttestek áradatának.

MTI Tech

Képregények fizikáját vizsgálja egy új szakkönyv

Hogyan képes a Superman kétszázméteres ugrásokat végrehajtani? Miért képes a Pókember megállítani egy száguldó vonatot és miért nem tudja megmenteni barátnőjét, akit a gonosz Goblin letaszít egy hídról? E kérdésekre adja meg a választ James Kakalios amerikai egyetemi tanár A szuperhősök fizikája című könyvében.

Bari Máriusz Tech

Mi történt Mona Lisa szemöldökével?

Mégis volt Mona Lisának szemöldöke és szempillája, állítja egy francia kutató. Pascal Cotte a maga által fabrikált fényképezőgéppel készített nagyfelbontású képet a rejtélyes hölgyről, az eredmények pedig a festmény egészéről eddig nem ismert részleteket árulnak el – írja a CNN.

Bari Máriusz Kult

Mai korok feltalálói: előre a gőzgépekhez! - Videókkal

Már a Boston Globe és a Wall Street Journal is felfigyelt Richard Nagyra, arra a magyar származású amerikai fiatalemberre, aki modern számítógépeknek kölcsönöz gőzgépszerű külsőt. A steampunk nevű trend a gőzkorszak esztétikáját ötvözi a modern technikával, ihletői között Jules Verne és Thomas Alva Edison is megtalálható. Az új jelenségre már Hollywood és a számítógépes játékipar is lecsapott.