szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az emberiség történetében jónéhányszor előfordult, hogy olyasmivel igyekeztek betegségeket és tüneteket gyógyítani, ami vagy egyáltalán nem hatott, vagy éppen kifejezetten károsnak bizonyult a páciens számára.

A Cracked.com weboldal összegyűjtötte a valaha használt legbizarrabb és legveszélyesebb terápiákat, amelyektől az orvosok és a betegek gyógyulást reméltek. Mai szemmel nézve sokszor érthetetlennek tűnik, hogyan is gondolhatták a régiek, hogy az alábbi módszerek sikerrel járhatnak – persze nem kizárt, hogy ötven-száz év elteltével napjaink orvosi gyakorlatának egy részéről is kiderülhet, teljesen használhatatlan vagy akár veszélyes is. Nézzük sorjában, mivel próbáltak enyhíteni elődeink a legkülönbözőbb tüneteken.

Nyugtatószirup gyerekeknek
A 19. században számos tinktúrát, port és szirupot készítettek, amelyekkel a család legifjabb tagjainak vehemenciáját, esetleg a fogzás idején gyakran hallható sírást lehetett csillapítani. Ezek jellemzően elég hatékonynak bizonyultak, ami nem csoda, lévén, hogy a készítményeket telerakták különféle narkotikumokkal. A  Mrs. Winslow’s Soothing Syrup nevű készítményben például nem kevesebb mint 65 milligram tiszta morfium biztosította a nyugtató hatást. E szerek alkalmazásának végül a New York Times 1910-ben megjelent cikke vetett véget, amely rámutatott, hogy a „gyógyszerekben” „morfium-szulfát, kloroform, morfium-hidroklorid, kodein, heroin, porított ópium vagy kannabisz”, vagy ezeknek az anyagoknak a kombinációja volt hivatott a gyereksírást lecsendesíteni. Ez sok esetben okozott halált vagy a drogokkal összefüggésbe hozható súlyos tüneteket.

A csodálatos higany
A folyékony fém mindig is lenyűgözte az emberiséget, nem csoda, hogy már i.e. 1500-ban is használták. Több száz éven keresztül tarotta magát a hiedelem, hogy a higany univerzális csodaszerként szinte bármire alkalmazható. Ha valaki lehorzsolta a térdét, higannyal kenegetést ajánlottak rá, ahogy emésztési panaszokra rostok helyett szintén a folyékony fém használatát tanácsolták. Azzal kevésbé foglalkoztak, hogy a higanymérgezés tünetei között olyan kellemetlenségeket említhetünk, mint a mellkasi fájdalmak, szív- és tüdőproblémák, köhögés, remegés, erőteljes izomgörcsök, pszichotikus reakciók, delírium és hallucináció. Nemi úton terjedő betegségek – például szifilisz – „megelőzésére” is használták.

Amikor még reklámozták a heroint
Köhögésre heroint
A veszélyes kábítószert az aszpirinről ismertté vált Bayer cég fejlesztette ki a 19. században,  s köhögőrohamok megelőzésére ajánlották. Aligha szükséges részeletezni, milyen hosszú távú hatásai lehettek a heroinos kezelésnek. Egy biztos: ha sokáig használták, garantáltan nem kellett aggódni a köhögés miatt.

Áramütés impotencia ellen
A 19. században kezdték csodaszerként kezelni az elektromos jelenségeket, s nem kellett sok időnek eltelnie, mire valakiben felvetődött az ötlet, hogy az ágyban nyújtott teljesítményt is fokozni lehet, ha „felvillanyozzák” a pácienst. Lépten-nyomon reklámozták az elektromos ágyakat és áramütést leadó öveket, amelyekről azt állították, még a holtaknak is visszaadják a fickós kedvét. Bár a mellékhatásokról kevés szó esett, bizonyára nem lehetett túl kellemes a terápia, s arról sem maradtak fenn beszámolók, hogy mennyivel teljesítettek jobban az urak, akik vállalták a „megrázó” kezelést.

Lobotómia és vibrátor (Oldaltörés)

Rosemary Kennedy (balra hátul)
testvéreivel, Jeannel és Johnnal,
még az operáció előtt
© AP
Lobotómia
A 20. század első felében a lobotómia – a frontális lebeny kimetszése, vagy az ott futó idegpályák átvágása – óriási népszerűségre tett szert a pszichiátriai kezelések között, s gyakorlatilag miden mentális probléma – skozifrénia, depresszió, szorongás – kezelésére alkalmazták. A svájci dr. Gottlieb Burckhardt által 1890-ben kikísérlezett kezelést António Egas Moniz tökéletesítette 1936-ban, amiért 1949-ben orvosi Nobel-díjat is kapott. A döntéshozásért, a kognitív gondolkodásért és számos személyiségjegy kontrollálásért felelős agyterület durva roncsolása gyakran teljesen kiszámíthatatlan személyiségbeli változásokat, sok esetben pedig halált okozott. John F. Kennedy amerikai elnök húgán, Rosemary-n 23 éves korában hajtottak végre ilyen beavatkozást, miután édesapja panaszkodott az orvosoknak a lány hangulati ingadozásairól. Bár a műveletet személyesen a lobotómia egyik zászlóvivőjének számító dr. Walter Freeman végezte el, a műtét nem járt sikerrel. Rosemary megrekedt egy gyerek szellemi szintjén, vizelettartási problémái alakultak ki, beszéde pedig érthetetlen gügyögéssé torzult.

Vizeletterápia
A listán szereplő kezelési módszerek közül ez az egyetlen, amelyet még ma is alkalmaznak. A vizelet kis mennyiségben történő fogyasztásáról azt tartották, javítja az immunrendszert, feszesebbé teszi a bőrt – mint arról idén nyáron Medveczky Ilona is beszámolt az egyik magyar bulvármagazinnak – és így tovább. Ennek ellenére egyelőre nincs tudományos bizonyíték arra nézve, hogy a módszer valóban működne.

Érvágás
Az érvágás technikája a görög kultúrkörből származik, s ez az egyik leghosszabb ideig alkalmazott orvosi módszer a történelemben: egészen a 19. századig fennmaradt. Számtalan tünetre használták a levertségtől az influenzán át a gutaütésig és a fulladásig. Valójában az egyetlen tünet, amelyet enyhíteni lehetett vele, a vér vasterhelése volt, de a hirtelen vérveszteségtől bekövetkező állapot – amelyet a kedélyállapot javulásával azonosítottak – miatt sokáig alkalmazták.

Fogyókúrapirulák
A 20. században kezdődött el a diétát helyettesítő pirulák alkalmazása. Sok ezek közül valóban elősegítette a fogyókúrát, de mellékhatásuk akár magas láz, szívelégtelenség, vakság, születési rendellenesség vagy halál is lehetett. Ennek ellenére az ötvenes-hatvanas években óriási mennyiségben adtak el ilyen pirulákból, bár ebben valószínűleg közrejátszott, hogy az akkor alkalmazott szerekben gyakran nagy mennyiségű amfetamin rejtőzött, amely erősen addiktív volta miatt meglehetősen márkahűvé tette a célközönséget, a háziasszonyokat.

Koponyalékelés
Az emberiség által ismert legősibb sebészeti beavatkozás, amelyet feltételezések szerint már a barlanglakók is alkalmaztak. A meglehetősen veszélyes gyakorlattal leginkább az agyvérzés és a migrén tüneteit próbálták enyhíteni, jellemzően csekély sikerrel. A koponyalékelést még napjainkban is alkalmazzák, igaz, csupán néhány, az orvostudomány által megkérdőjelezett intézményben. Az alapvető elképzelés – a koponyaűri nyomás csökkentése – nem feltétlenül rossz kiindulási alap, de a valóságban kevesen élték túl, hogy a koponyájukon tátongó nyílással távoztak a kezelésről.

A világ első (gőzzel hajtott) vibrátora
Női hisztéria elleni terápia
A viktoriánus korban se szeri, se száma nem volt az úgynevezett női hisztéria tüneteinek – amilyen az idegesség, az ingerlékenység vagy a hangoskodás –, amelyre halálosan komoly kórként tekintettek. Megmosolyogtató lehet az ellene alkalmazott terápia: az orvos által végrehajtott vaginamasszázs, amíg a „beteg” „hisztérikus rohamban nem tör ki”. A találékony doktorok egy idő után saját kezük helyett megalkották a megfelelő segédeszközt, amely vibrátor néven ma is nagy népszerűségnek örvend a hölgyek körében. Igaz, ma már nem orvosi kezelésre alkalmazzák.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bari Máriusz Shake

Emberkínzás élő adásban - a 10 legbizarrabb japán tévéműsor

Abszurditás, kegyetlenség és erőszak árad a YouTube-on fellelhető japán tévéműsorok ezreiből. Akiket nem egy kamion elejére kötöznek fel, hogy utána áthajtsanak velük egy égő farostlemezen, azokkal csípős japán tormát etetnek vagy az űrből kilőtt rakétákkal büntetik őket. És ők még a szerencsésebbek közé tartoznak.

hvg.hu Tech

A világ legbizarrabb kísérletei

Mi történik, ha LSD-t adunk egy elefántnak? Megölne egy embert, pusztán azért, mert egy kísérletben ezt várnák el Öntől a kutatók? Lehet-e élni levágott fejjel? Csupa izgalmas kérdés, amire a világ legbizarrabb kísérleteiben keresték a választ. A Museum of Hoaxes weboldalról válogattunk sztorikat, képeket, videókat.