szerző:
hvg.hu

Az amerikai védelmi fejlesztési ügynökség, a DARPA egyik projektjének eredményeképpen olyan szert fejlesztettek ki, amely semlegesíti a fáradtságérzetet az agyban. Az orrspray formájában használható anyagot egyelőre mellékhatások nélkül tesztelték a laborokban.

Egy kicsi alvás mindenkinek kell
A Daily Galaxy nevű tudományos weboldal értesülései szerint a spray az emberi testben előforduló hormont, az orexint használja fel. A tesztek során súlyos alváshiánytól szenvedő majmokat kezeltek az anyaggal. Az állatok ezután ugyanolyan eredményeket értek el a kognitív teszteken, mint a kipihent majmok. A DARPA érthető módon azért érdeklődik a spray iránt, mert segítségével a katonák éberek és kipihentek maradhatnának a harcok során. Emellett például a narkolepsziától vagy épp az álmatlanságtól szenvedők számára is enyhülést, esetleg gyógyulást hozhat a készítmény.

Az amerikai Nemzeti Alvásalapítvány adatai szerint az USA lakosainak 70 százaléka kevesebbet alszik, mint az általánosan javallott nyolc óra, s ennek következményeként alváshiányos tüneteket produkálnak.

„A szer egy teljesen új irányt mutat az ébrenlét felé, s a legfrissebb kutatási eredmények szerint nincsenek súlyos mellékhatásai az emberekre nézve” – magyarázta Jerome Siegel a UCLA pszichiátria professzora, a témáról nemrégiben készült tanulmány egyik szerzője. „Csökkenti az álmosságérzetet, de nem teszi ingerülté az embert.”

Az amerikai hadsereg rendszeresen alkalmaz amfetamin-származékokat a nagy távolságokra repülő pilóták esetében, s jelentős összegekkel támogatja olyan stimulánsok kutatását, mint a modafinil, vagy a már említett orexin A. A kísérletek lényege természetesen egy olyan szer előállítása lenne, amely lehetővé tenné, hogy a katonák minél tovább maradhassanak ébren, mellékhatások nélkül. A jelenlegi szerek hátránya, hogy függőséget, magas vérnyomást és hangulati ingadozásokat okozhatnak.

Siegelék kísérleteiben az alanyként használt majmokat 30-36 órán át nem hagyták aludni, majd orexin A, illetve fiziológiás sóoldatot adtak be nekik – ez utóbbit placebóként. A szer alkalmazása után kognitív tesztnek vetették alá őket. Az orexinnel kezelt állatok az éber majmokhoz hasonló eredményt értek el, míg a placebóval kezelt társaik komoly hátrányba kerültek.

A The Journal of Neuroscience című szaklap decemberi 26-i számában megjelent tanulmány szerint az orexin nem csak helyreállította a majmok kognitív képességeit, de agyuk is „ébernek” mutatkozott a pozitron-emissziós tomográfiával (PET) végzett vizsgálatok során is.

Siegel szerint az orexin A egyedülálló, mivel csak az álmos majmokra volt hatással, emellett különlegessége, hogy megszünteti az álmosság érzetét, anélkül, hogy egyéb módon befolyásolná az agy működését.

A professzor és kollégái azután vágtak bele a kutatásba, miután Siegel felfedezte, hogy az orexin A hiánya narkolepsziát okoz. Ez az áttörés rávilágított a vegyület szerepére az álmosság érzésének kialakulásában.

Dr. Michael Twery, az amerikai National Center on Sleep Disorders Research (Nemzeti Alvászavar-kutatóközpont) igazgatója úgy fogalmazott, hogy bár a kutatások igen érdekesek, nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egyelőre ismeretlenek az alvás mellőzésének hosszútávú hatásai. Az agy vegyi összetételének megváltoztatása az álmosságérzet elűzésére pedig feltehetőleg nem váltja ki azokat a további tényezőket, amelyek miatt a szervezetnek alvásra van szüksége. Igaz, ez utóbbit Siegel is sietett leszögezni.

„A legújabb kutatási eredmények szerint az elégtelen mennyiségű alvás megnöveli a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint az emésztési zavarok kialakulásának kockázatát” – tette hozzá dr. Twery.

Siegel szerint azonban az emberek már régóta felismerték, hogy a fáradtság és álmosság gondokat okoz, s egy sor különféle stimulánssal igyekeznek enyhíteni ezeket a tüneteket.

„Olyan társadalomban élünk, amely elsősorban koffeinnel igyekszik magát ébren tartani” – fejtette ki a professzor. „Ez esetben viszont felmerül a kérdés, miért ne használjunk alvást helyettesítő sprayt, amelynek eddig még nincsenek ismert mellékhatásai. Persze balgaság lenne azt gondolni, hogy egy vegyület teljes mértékben kiválthatja a pihenést, ám bizonyos esetekben nagyon hasznos lehet.”

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Plázs

Megbetegíti a szívet a kevés alvás

Kutatók kimutatták, hogy mind a kevés, mind a sok alvás halálos kimenetelű szív- és érrendszeri megbetegedést okozhat - olvasható a BBC News honlapján.

Plázs

Milyen az egészséges alvás?

Az alvásidő lerövidülése és megnövekedése egyaránt növeli a halálozás kockázatát – írja a SLEEP-ben a Londoni Egyetem Orvoskarának kutatója, Jane E. Ferrie.

hvg.hu Plázs

Mennyi idő alatt pótolhatjuk a kimaradt alvást?

A nők több mint hatvan százaléka nem tudja betartani az ajánlott 7-9 órányi éjszakai alvásmennyiséget. Azonban, ahogy húzódik a kialvatlanság, úgy erősödik egészségügyi következménye is. Bár némi befektetést igényel, visszaadhatjuk a szervezetünknek mindazt, amitől egy krónikus, hosszú ideje húzódó álmatlansággal megfosztottuk.

hvg.hu Plázs

Alvászavarokat okozhat a késői internetezés

Akik a lefekvés előtti órákban többnyire interneteznek vagy a televízió előtt ülnek, gyakrabban számolnak be kialvatlanságról, noha ugyanannyit alszanak, mint azok, akik este mással foglalatoskodnak.

MTI Tech

Edzés alvás közben

Daniel Erlacher, a heidelbergi egyetem kutatója Németországban egyedüliként foglalkozik azzal, hogyan képes egy sportoló álmában motorikus tevékenység tanulására.

MTI Plázs

Hogyan kezelhetők az alvászavarok?

Az alvászavar napjainkban egyre többeket érint - a felnőtt lakosság negyede szenved krónikus alvászavarban -, s ez komoly hatással van a társadalomra és a gazdaságra egyaránt - mondta Szakács Zoltán, az Állami Egészségügyi Központ ideggyógyászati osztályának vezetője.

Holttestet találtak a zalaegerszegi parkerdőben

Holttestet találtak a zalaegerszegi parkerdőben

Orbán: Az erő számít

Orbán: Az erő számít

Jó hír: egy parkban üldögéléssel is segíthet az egészségén

Jó hír: egy parkban üldögéléssel is segíthet az egészségén

Kaotikus volt a vonatútja a Balatonra? A MÁV nagyon sajnálja

Kaotikus volt a vonatútja a Balatonra? A MÁV nagyon sajnálja

Sörhabos töprengés fesztiválokról

Sörhabos töprengés fesztiválokról

Ütközés a CERN-ben: nincs szükségük a Microsoftra

Ütközés a CERN-ben: nincs szükségük a Microsoftra