szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Pedig ez már régóta nincsen így, egészen pontosan azóta, hogy az Apple is...

Pedig ez már régóta nincsen így, egészen pontosan azóta, hogy az Apple is Intel processzorra váltott. Ennek köszönhetően mára már az OS X-es szoftverek mellett a windowsos alkalmazások használatára is több megoldás kínálkozik. Ezeket szeretnénk röviden összefoglalni az alábbiakban.
Egy valamire azonban felhívnánk a figyelmet: a mai OS X-es szoftverkínálatban gyakorlatilag minden windowsos alkalmazásnak megvan a maga OS X-es megfelelője. Erről részletes listát is láthatunk a Beszéljükmaces Wiki oldalon.
A windowsos programok futtatása elsősorban két esetben szokott felmerülni: az adott célszoftver csak Windowsra létezik (könyvelőszoftver, építőipari alkalmazás stb.), vagy játszani akarunk, és nem érjük be az OS X-re elérhető játékokkal (pedig van belőlük azért rendesen, és a nagy nevek közül is megtalálunk néhányat, igaz, azok egy része valójában a Windowsos változat, csak “beépített” emulátorral fut).
És még valami! Az itt ismertetett módszerek kizárólag az Intel processzoros Apple gépekre vonatkoznak, a régebbi, PPC-s vonalon más módon (például a Microsoft Virtual PC-vel) oldható meg a probléma.

Natív Windows
Utóbbi esetben az egyetlen, kötöttségek nélküli megoldás egy natív Windows telepítése az OS X mellé. Ez minden további nélkül megoldható a Boot Camp segítségével, amely az OS X Leopardnak részét képezi (kialakítja a windowsos partíciót, segít a telepítés megkezdésében, gondoskodik a boot managerről és persze a Leopard lemezén megtaláljuk a Maces hardverek windowsos drivereit). A dolog valóban nagyon egyszerű, a végeredmény pedig éppen olyan, mintha a PC-nken ücsörögne a Windows. Egyetlen apró kényelmetlenség van a dologban: a két rendszert csak felváltva tudjuk használni, vagyis ha a windowos programra van szükségünk, akkor reboot, és ugyanígy, ha valamelyik OS X-esre vágyunk.  Aki játszani szeretne így, annak ez nem nagy gond, ha éppen játékidő van, irány a Windows, ha viszont dolgozni kell, akkor OS X.

A Boot Camp segítségével Windowst tehetünk az OS X mellé

És persze arról se feledkezzünk meg, hogy ez esetben egy SP2-es Windows XP-re vagy egy Vistára is szükségünk lesz, hiszen azt telepíteni kell.
A Boot Camp a Leopard része, így aki most vesz gépet, alapból megkapja azt. A korábbi OS X Tigerhez csak a Leopard megjelenésééig volt hivatalosan elérhető. Így most virágnyelven csak két dologra tudjuk bíztatni a Tigereseket: váltsatok Leopardra vagy használjátok a Google-t...

Windowsos programok, Windows nélkül
Bármily furcsán hangzik, erre is van megoldás. Ha mondjuk csak az Office csomaghoz vagy kedvenc számlázó rendszerünkhöz ragaszkodunk, van esélyünk, hogy megússzuk a Windows telepítését. Ehhez a Crossover Mac-re van szükségünk.
Ez a Wine Windows emulátorra épül, és lehetővé teszi, hogy Windows alkalmazásokat futtassunk Linux és OS X alatt, anélkül, hogy ezért Windowst telepítenénk. A használata nagyon egyszerű: telepítjük, majd onnantól kezdve minden windowsos alkalmazás kezelését rá bízhatjuk. Több, kevesebb sikerrel.

Word 2003 és Publisher 2003 OS X alatt, Windows nélkül!

Sajnos a Crossover nem csodaszer, de a legnépszerűbb alkalmazások azért szépen mennek vele. Például egy Office 2003-mal is megbirkózik, nálunk a csomagból egyedül az Access sztrájkolt, illetve a Wordben a Clipart keresőt nem tudtuk működésre bírni. A sebességére viszont egyáltalán nem lehet panaszunk!
Ezen az oldalon kategóriákra osztva megtaláljunk azokat a programokat, amelyekkel tesztelték már a rendszert. Persze attól, hogy valami itt nem szerepel, még működhet.
A Crossovernek egyébként épen mostanában jelent meg a kifejezetten játékokra koncentráló Crossover Games változata, amelyről hamarosan részletes tesztet olvashatnak nálunk. Viszonylag egyszerűen használhatunk vele windowsos játékokat, de persze itt sem jön össze azért minden.
A Crossover képes többféle Windows változatot emulálni, így ha elsőre nem sikerül egy program telepítése, próbálkozhatunk a beállítások módosításával. A programok eltávolítását, menedzselését természetesen a Crossover végzi, a használatához nincs szükség pilótavizsgára.
Szerencsére nem kell lutrizni, mindkét változatból van próbaverzió, így mielőtt megvennénk őket, kipróbálhatjuk, hogy a szükséges windowsos programok miként teljesítenek rajtuk.
A dolognak tehát van előnye és hátránya egyaránt. Előnye, hogy Windowst még csak a gép közelébe sem kell tennünk, ráadásul nem kell újraindítani a rendszert, ha windowsos alkalmazásban dolgoznánk. A windowsos programok gyakorlatilag egy felületen érhetők el OS X-es társaikkal. A hátrány, hogy mivel nincs eredeti Windows a programok alatt, nem is futtathatunk mindent, bár kétségtelen, hogy a Crossover sok esetben kiválóan teljesít. Ha csak egy-két windowsos alkalmazásnak nem találjuk párját, ne vessük el rögtön ezt a megoldást, hanem próbáljuk ki!

Virtuális gépek
Ez talán a legkényelmesebb és egyben legmegbízhatóbb megoldás, már amennyiben nem játszani akarunk. A Parallels Desktop 3.0 for Mac és a VMWare Fusion gyakorlatilag egy virtuális PC-t emulál az OS X-en belül. Ehhez persze szükségünk van egy eredeti Windowsra is, amelyet telepítenünk kell virtuális gépünkre. A dolog korántsem olyan bonyolult, mint amilyennek látszik, mindkét program leegyszerűsíti a telepítést, sőt, mindkettő esetében van lehetőség arra, hogy a már Boot Campben telepített Windowst használjuk a virtuális gépen belül (így ha játszani akarunk, újraindítjuk a gépet a natív Windowszal, ha viszont csak egy egyszerűbb Windows alkalmazásra van szükségünk, nem kell újraindulnunk, csak a virtuális gépen futtatni az adott alkalmazást).

Windows az ablakban, Parallels segítségével

Mivel itt egy komplett Windowsról van szó, az esetek 98%-ában problémamentesen fut minden. Bár mind a Parallels, mind a VMWare Fusion lehetővé teszi a 3D gyorsítás (DirectX 9) emulálását, de a legújabb sláger játékokat ezzel a módszerrel nem fogjuk tudni használni. Hétköznapi alkalmazások és kisebb 3D-s játékok azonban problémamentesen használhatók (a játékokról egyébként átfogó lista található a VMWare esetében itt, a Parallelsnél pedig itt). Ha zavar minket, hogy külön ablakban fut a Windows, de nem szeretnénk teljes képernyőre tenni, akkor akár az OS X-es alkalmazások közé is integrálhatjuk őket (még az Exposé is kitűnően működik ilyenkor).  Ezt is képes mindkét megoldás megtenni.

Szintén Parallels, de Coherence módban. Együtt a Windowsos és OS X-es programok

Mármost ezek után felmerül a kérdés, melyiket is válasszuk a kettő közül? Nos, mindkettőből van próbaverzió, érdemes őket kipróbálni és a tapasztalatok alapján dönteni (ha valaki döntésképtelen, akkor én a Parallelst ajánlom, az ugyanis eddig szinte mindent elviselt nálam, napi használatban van, nincs vele gondom, de ez itt most egy abszolút szubjektív megjegyzés volt).
A virtuális gépek használatának másik előnye, hogy az XP és a Vista mellett akár Linux disztribúciókkal is próbálkozhatunk (vagy bármilyen rendszerrel, ami hajlandó így futni).
Nincs újraindítás, a virtuális gép és a gazdarendszer között pedig automatikusan kiépül a hálózati kapcsolat, a rendszereszközök megosztása, a vidd és dobd fájlmásolási lehetőség stb. Ha két monitorunk, erős gépünk és sok RAM memóriánk van, akár azt is megtehetjük, hogy az egyik monitoron folyamatosan egy Windows, a másikon pedig az OS X virít, és mindkettővel dolgozhatunk (ezt egy 2 GHz-es Core Duo iMac, 2 GB RAM-mal már nevetve elbírja, ha 512 MB memóriát adunk a Windowsnak a rendszermemóriából).
A sebességre igazán nem lehet panasz, persze ez attól függ, mit futtatunk. De a vegyes használat általában zökkenőmentes.

Végszónak
Mint látható, egyáltalán nem ördöngösség windowsos alkalmazásokat futtatni egy Macintoshon. A kérdés mindig az, érdemes-e. Mint azt a cikk elején is említettük, szinte minden windowsos alkalmazásnak van OS X-es megfelelője.
Ha viszont mindenképpen szükségünk van windowsos alkalmazásokra, a fenti három módszer valamelyikével biztosan dűlőre jutunk (ha erősen játék-orientáltak vagyunk, akkor valószínűleg a natív Windows lesz a megoldás).
Még akkor sincs gond, ha első tanácstalanságunkban mindhármat használatba vesszük, hiszen nem akadnak össze. Később pedig kiderül, melyikre is van igazából szükségünk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Bean nekünk ír!

A Bean egy szövegszerkesztő, ráadásul kifejezetten azoknak, akik hivatásszerűen írnak.

A rendőrség keresi ezt a bringást, mert megrongált egy autót

A rendőrség keresi ezt a bringást, mert megrongált egy autót

A dalai láma is megkapta az első oltását

A dalai láma is megkapta az első oltását

Mindjárt szerkezetkész az Üllői úti kézilabdacsarnok

Mindjárt szerkezetkész az Üllői úti kézilabdacsarnok