szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A lépéssort azzal fűszerezzük, hogy a portréalany szemszínét meghagyjuk...

A lépéssort azzal fűszerezzük, hogy a portréalany szemszínét meghagyjuk, így a tekintet és a szín vonzza majd a kép nézőinek szemét.

1. Töltsd be a fotót!
A 'high key' hatás főleg arcképeknél mutat jól. A portréalany tekintetére helyezi a hangsúlyt, a kép többi része kevésbé lesz átütő, és az arcbőr simítására is alkalmas. A tekintet kiemelésére a szemeket színesen hagyjuk, sőt!

2. Íj
A kép túlvilágítottságának eléréséhez kattints az Image/Adjustments/Curves (Kép/Korrekciók/Görbék) menüpontra. Itt gyorsan beállíthatod a kép fény és kontrasztviszonyait. A középen haránt keresztülfutó vonalra kattints két helyen, nagyjából a harmaduknál, majd az így kapott fogópontokkal görbítsd a vonalat meghajlított íj alakzattá.

Nagyjából a képen látható mértéknél már hatásos eredményt kapsz, de persze fotója válogatja, hogy mennyire kell rajtuk világosítani. A két pont apró odébbhúzásával finoman is belőheted a képet. A képet addig világosítsd, amíg a finom részletek ki nem fehérednek, de azért az arc főbb jellemzői még láthatók maradnak!

3. A szemek...
...színe legtöbbször az arc többi részével együtt kifakul, vagy egyébként sem eléggé színtelített, ezért szükség lehet egy kis utólagos színezésre. Ezzel bármilyen más színt is adhatsz a szemnek. Itt most maradunk a szürkés-zöldes árnyalatnál, de jócskán túlhúzva a zöldeket, ami nem kelt majd természetes hatást, de nem is ez a cél.

Elsőként jelöld ki a szemeket az ellipszis kijelölő eszközzel. Az első szem kijelölése után a SHIFT gombot nyomva tartva a másikon is elvégezheted ugyanazt, így mindkettő ki lesz jelölve és egyszerre dolgozhatsz rajtuk. A kijelölés után egy jobb kattintás bármelyik szem belsejébe és a megjelenő menüből válaszd ki a Feather pontot. A Feather értéke legyen mondjuk 3-5 pixel közötti. Ezzel a kijelölés széle lágyul.

4. Zöld szemű szörny
A Layer/New/Layer (Réteg/Új/Réteg) menüponttal hozz létre új réteget a szem színének! Ezután válasz ki egy megfelelő előtérszínt! Esetünkben ez egy zöld árnyalat volt. A festékesvödör eszközzel bármelyik kijelölés belsejébe kattintva a körbekerített terület ezzel a színnel töltődik ki. Egyelőre a fotóalany "zöld szemű szörnyetegként" szerepel a képen, de a Layers paletta Overlay összhatásmódjával és a az átlátszóság (Opacity) alacsonyabbra állításával szépen belemoshatjuk a képbe a zöld kitöltést.

5. Felesleges részek
Előfordulhat, hogy a zöld kitöltés nem illeszkedett pontosan a szem alakjához és kicsit (vagy nagyon) kilóg, átszínezve a szemhéj egyed részeit is. A CTRL+D billentyűkkel megszüntetheted a kijelölést, majd a radír eszközzel (egy lágy szélű ecsetet választva) kitörölhetők a kilógó zöld területek.

5. Babapillantás
Végső simításként kattints az eredeti képet tartalmazó rétegre a Layers palettán, majd válaszd az Image/Adjustments/Desaturate menüpontot, ami eltünteti a kép színeit, kivéve a fölötte lévő rétegen található zöldet, amely így meghökkentő - és kicsit túlzó, de hatásos - szemszínként él tovább a high key képen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha Samsungja van, frissítse a telefonja szoftverét, új funkciókat kaphat

Ha Samsungja van, frissítse a telefonja szoftverét, új funkciókat kaphat

Egy hétre megszállja az utakat a rendőrség

Egy hétre megszállja az utakat a rendőrség

Gulyás Gergely elmagyarázta, miért rendelt kevesebb Moderna-vakcinát a kormány

Gulyás Gergely elmagyarázta, miért rendelt kevesebb Moderna-vakcinát a kormány