szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A globális felmelegedés miatt átalakuló feltételekhez alkalmazkodva fokozni lehet a hazai mezőgazdasági termelést, és akár 20 millió ember számára elegendő élelmiszer előállítására lehet berendezkedni - állítja a gödöllői Szent István Egyetem tudományos műhelyének elemzése, amelyet az agrártárca részére készítettek.

Gyuricza Csaba, az intézmény Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar Növénytermesztési Intézetének docense kifejtette: a természeti körülmények átalakulásából akár gazdasági előnyt is lehet szerezni. Ehhez - állapítja meg az elemzés - egyebek mellett nagyobb szakértelemre, technológiai fejlesztésekre, és a magyar feldolgozóipar megerősítésére van szükség.

Jelenleg a mezőgazdaság a hazai GDP 3-4 százalékát adja, a hozzá kapcsolódó feldolgozóipari tevékenység a 10 százalékos arányt közelíti, de kellő élelmiszeripari háttér megteremtésével akár a 20-25 százalék is elérhető lenne. Ráadásul több százezer új munkahelyet is teremthetnének az új élelmiszerüzemek, ami által az egész gazdaság lendületet kaphat - állítja a szakember.

A mostani gyakorlat szerint az előállított termények nagyobb hányada nyersen, így hozzáadott érték nélkül, olcsó áron exportra kerül. Egy részük feldolgozva, borsos áron jut vissza a hazai fogyasztó asztalára. Az élelmiszer-előállító üzemek létesítése azonban tőkeigényes, pénz viszont nincs. Ezen segíthetnek a különféle, most hozzáférhető európai uniós pályázati források. Elsősorban a hazai kis és közepes élelmiszer-feldolgozó vállalkozások életre hívása hozhatja meg a felemelkedést - mutatott rá a docens.

A klímaváltozás Európán belül különösen a Kárpát-medencében érezteti hatását, ami új helyzet elé állítja a hazai agrárágazatot - szögezte le Gyuricza Csaba. A prognózis szerint amíg a kontinensen fokozatosan 1 Celsius-fokkal emelkedik az átlaghőmérséklet, addig az Alföldön 1,5-2 fok is lehet ez a változás. Márpedig 1 Celsius-fok felmelegedés következtében 200-300 kilométerrel északra tolódik a növények termeszthetőségi zónája. Így hamarosan Svéd- és Finnországban ráállhatnak a búza- és a kukoricatermesztésre, Magyarországon pedig a mediterrán éghajlatra jellemző gyümölcsök jelennek meg, a Szeged környékén máris terem a füge és a kivi.

A megváltozott körülményekhez alkalmazkodó, szárazságtűrő gabonafajták kinemesítése a tudósok feladata. A gödöllői intézet 140 hektáros kísérleti telepén évente 250-300 búza- és kukoricafajta vizsgázik. Közöttük dől el, hogy melyik bírja a szélsőséges időjárást, és hosszabb távon melyiket célszerű megtartani köztermesztésben.

Az intézet elemzése kitér a klímaváltozás kapcsán szükséges technológiai fejlesztésekre is. E szerint olyan talajművelési módszerekre is  szükség van,  amelyek elősegítik a talajnedvesség megtartását, az éves hazai csapadék mennyisége ugyanis csökken. A kutatások a körültekintőbb talajtápanyag-gazdálkodásra is kiterjednek. Ez ugyanis fontos eleme a nehezebb természeti körülmények között is versenyképes hazai növénytermesztésnek - hívta fel a figyelmet Gyuricza Csaba.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Gazdaság

Uniós agrárpolitika: módosítanák a támogatási rendszert

Mezőgazdasági reformjavaslatokat jelentett be kedden az Európai Bizottság, ezek lényege az "uniós kormány" szerint az, hogy a mezőgazdasági termelők szabadon kielégíthetik az egyre növekvő keresletet, és gyors választ adhatnak a piaci jelzésekre.

Hét nap gazdaság

Magas agrárárak

A mezőgazdasági termékek felvásárlási árai 35,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábban mért értéket idén...

MTI Gazdaság

Agrárinfláció: 32,6 százalék egy év alatt – nem enyhül

Az agrártermékek termelőiár-szintje az idén áprilisban 32,6 százalékkal haladta meg a 2007. áprilisit, ezen belül a növényi termékek árszínvonala 41,9 százalékkal, az élő állatoké és az állati termékeké pedig 20,1 százalékkal nőtt – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

MTI Itthon

Ötmilliárd agrárpénz falunapra, hirdetésre

Ötmilliárd forintot költ az agrártárca háttérintézményén keresztül az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) kommunikációjára és népszerűsítésére – tudta meg a Napi Gazdaság.

MTI Tech

A tehenek is hozzájárulnak a globális felmelegedéshez

Le akarja szoktatni a metángáz kibocsátásáról a teheneket és a birkákat egy svájci kutató. A Der Spiegel című német hetilap online változata szerint a kérődzők ugyanis hozzájárulnak a Föld felmelegedéséhez.