szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Október 1-jén lesz 50 éves az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA, a világ legnagyobb költségvetéssel működő űrhivatala.

A NASA története
Munkatársunk helyszíni beszámolója a floridai Cape Canaveral űrközpontból. Tovább>>
Hivatalos nevén National Aeronautics and Space Administration, vagyis a Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatal évente 17 milliárd dollárt költ a világűr kutatására és meghódítására, beleértve az emberek űrutaztatását, a távoli bolygók - egyelőre még - robotszondák általi fürkészését, illetve a világegyetem titkainak feltárását nagy teljesítményű földi és űrteleszkópokkal.

Központja Washingtonban van, ahol 19 ezren dolgoznak. Tevékenysége azonban gyakorlatilag az Egyesült Államok egész területére kiterjed, és tíz főközpontja további 40 ezer embernek ad munkát.

A NASA megalakításáról 1958 júliusában az amerikai kongresszus döntött. Az akkori washingtoni politikai vezetés szándéka az volt, hogy  központosításuk révén minél hatékonyabbá tegye az ország űrkutató-intézményeinek a tevékenységét, és ezzel az Egyesült Államok igyekezzék legalábbis lépést tartani, majd megelőzni a hidegháborús ellenség Szovjetuniót a kozmosz meghódítása terén.

Eleinte azonban az amerikaiak ha csak kissé lemaradva is, de a szovjetek mögött jártak. A vetélytárs juttatta pályára az első műholdat, a Szputnyikot, az első embert, Jurij Gagarint és ugyancsak szovjet volt az első űrsétáló Alekszej Leonov személyében.

A hatvanas évek közepétől azonban, amikor már javában zajlott a versengés a Hold bevételére, a NASA vezérelte amerikai űrhajósok érezhetően átvették a vezetést, és ők értek célba: 1969. július 20-án (Európában már 21-én), Neil Armstrong az első emberként lépett a Hold felszínére, majd hangzott el szájából a szállóigévé nemesült mondat: "kis lépés egy embernek, hatalmas ugrás az emberiségnek".

A NASA 1981. április 12-én, vagyis Gagarin történelmi repülésének a huszadik évfordulóján elindította az első, többször is felhasználható űreszközét, a Columbia űrrepülőgépet.

Eközben a szovjetek űrállomásaik építésével voltak elfoglalva. E területen az amerikaiak némi lemaradásba kerültek, mert az ő űrbázisuk, a Skylab irányíthatatlanná vált, és lezuhant.

A kilencvenes évek politikai enyhülése már lehetővé tette, hogy a két vezető űrhatalom immár ne versengjen egymással, hanem együttműködjék több területen. Ennek egyik eredménye a Nemzetközi Űrállomás, amelyet az Egyesült Államok és Oroszország több más nemzet bevonásával épít.

A bolygóköz űrszondás kutatás terén az amerikaiak kiemelt célpontja a Mars. A vörös bolygóra 1977-ben leszállt két Viking amerikai szonda küldte a Földre az égitest felszínéről készült első fényképeket.

A Marsra azóta több amerikai szonda is leszállt, illetve kering a bolygó körül. (A szovjetek, majd az oroszok mindegyik Mars-missziója kudarcot vallott).

A NASA azonban túllépett a Marson, és az óriásbolygók tanulmányozására is űrszondákat indított: már a hetvenes években négy ilyen űreszköz a két Pioneer és két Voyager kezdte meg végtelenbe tartó űrutazását, azért a végtelenbe mert ezek a szondák már elrepültek a külső bolygók mellett, de folytatják útjukat, kilépnek a Naprendszerből, és ki tudja, egyszer talán valahol a világegyetemben értelmes lények fogják be őket. Ezért mind a négy szonda a Földet és kozmikus környezetét bemutató információkat is magával vitt.

A kilencvenes évek amerikai bolygókutatását a Galileo űrszonda fémjelezte, amely a Jupiter körül keringve éveken át tanulmányozta a Naprendszer legnagyobb planétáját és holdjait. Legutóbb amerikai űrszonda 2004-ben állt pályára egy másik óriásbolygó, a Szaturnusz körül. A Cassini emellett magával szállította az Európai Űrügynökség szondáját, a Huygenst, amely 2005 januárjában leszállt a Szaturnusz legnagyobb Holdjára, a Titánra.

A NASA tevékenységének fél évszázada során ezen kívül természetesen még sok minden történt, az amerikai űrkutatási hivatal elkönyvelhetett világra szóló sikereket, de érték őt súlyos kudarcok, sajnos olykor emberéleteket is követelő tragédiák, mint a Challenger, majd a Columbia űrrepülőgépek felrobbanása, hét-hét űrhajós halálát okozva.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Atomerőművet építene a Holdon a NASA

Az amerikai űrügynökség a jövő küldetéseit szem előtt tartva, már azok energiaellátásáról szeretne gondoskodni. Ezt egy felszín alatti nukleáris reaktor segítségével oldanák meg, amelynek jelenleg

MTI Tech

A NASA vezetője borúlátó a Hold-programot illetően

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA vezetője borúlátó az amerikai Hold-program jövőjét illetőn; attól tart, hogy a jelenlegi űrsiklók működtetése elvonja a pénzt az új űreszközök fejlesztésétől.

MTI Tech

50 éves a NASA

Ötven éve, 1958. július 29-én Eisenhower amerikai elnök aláírta az Országos Légügyi és Űrhajózási Igazgatóság (NASA) létrehozásáról szóló törvényt. Amerikát szorította az idő, a szovjetek egy évvel korábban a Szputnyikkal sarokba szorították az űrversenyben lemaradni látszó Egyesült Államokat. Az űrtörvény aláírása után két hónappal már "élesben" kezdte meg működését a világ egyik leghíresebb kormányhivatala.

Bari Máriusz Tech

Mi rejlik a NASA archívumában?

Publikus adatárrat hoz létre az Amerikai Űrhajozási Hivatal ötven évnyi fotó- és videóarchívumából. A digitalizálást és rendszerezést az Internet Archive végzi, a kollekció folyamatosan bővül az elkövetkező évek során.

MTI Tech

A NASA megerősítette: van víz a Marson

Van víz a Marson - jelentette be csütörtökön az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA, miután a bolygó felszínét kutató Phoenix szondának sikerült tapaszatalati úton megerősítenie a víz marsi jelenlétét.

MTI Tech

Késik a NASA űrprogramjának új szakasza

Az amerikai űrhajózási hivatal, a NASA pótlólagos források hiánya és műszaki problémák miatt letett arról a tervről, hogy 2013-ig lecserélje az elavult űrsiklókat az új fejlesztésű űreszközökkel - közölték illetékesek.

Több ezer PlayStation 5-öt vásárolhattak fel, hogy aztán méregdrágán eladják

Több ezer PlayStation 5-öt vásárolhattak fel, hogy aztán méregdrágán eladják

Beckenbauer: Csak Matthäusban bíztam, hogy felveszi a küzdelmet Diegóval

Beckenbauer: Csak Matthäusban bíztam, hogy felveszi a küzdelmet Diegóval

„Hatalmas felkiáltójelet” lát a vasárnapi járványadatokban a víruskutató

„Hatalmas felkiáltójelet” lát a vasárnapi járványadatokban a víruskutató