szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

A biztonsági mentés igen fontos, mégis sokan hajlamosak megfeledkezni róla.

A biztonsági mentés igen fontos, mégis sokan hajlamosak megfeledkezni róla. Pedig a krach mindig akkor üt be, amikor nem várnánk, és előfordulhat, hogy utána már búcsút inthetünk fontos dokumentumainknak, alkalmazásainknak.
Számtalan remek backup lehetőség van a világban, mi is mutattunk már többet is. Ám ha valaki nem szeretne telepíteni külön alkalmazásokat, talál megfelelőt a Windows XP-ben is.

Beépített backup
A Start menü/Minden program/Kellékek/Rendszereszközök/Biztonsági másolat útvonalon elindulva találjuk meg a Windows XP saját segédprogramját, amely biztonsági másolatot készít fontos adatainkról, akár meghatározott időközönként, automatikusan is.

A program felülete nem túl szép, de legalább nem is bonyolult, pillanatok alatt elsajátíthatjuk használatának fortélyait. Ha mégsem tetszene a felület, átválthatunk „varázsló üzemmódba”, így a Windowsban általános Varázsló vezet végig minket a biztonsági mentés elkészítésén vagy visszaállításán, valahányszor elindítjuk a programot. Mondjuk, bármit is csinálunk, előbb vagy utóbb úgyis ebbe a varázslóba botlunk... Lássunk egy gyakorlati példát.

1. lépés
Kattintsunk a Biztonságimásolat-készítő varázsló gombra az Üdvözöljük fülön (ez a program alap képernyője). A megjelenő ablakban kattintsunk a Tovább gombra.

2. lépés
A következő lapon választhatunk, hogy mindenről mentést készítünk, csak a rendszerállapot-adatokról, vagy magunk választjuk ki, hogy pontosan mit is szeretnénk menteni.
A példában ez utóbbira voksolunk, így jelöljük be a Csak a kiválasztott fájlokról, meghajtókról és hálózati adatokról opciót, majd kattintsunk a Tovább gombra.

3. lépés
Ezután jelölhetjük ki azokat a mappákat, amelyekről biztonsági másolatot szeretnénk készíteni. Ez lehet a teljes Dokumentumok mappa, vagy bármi, ahol fontos fájlokat őrzünk. Ha megvan, kattintsunk a Tovább gombra.

4. lépés
Itt választhatjuk ki, hogy hová és milyen néven készüljön a mentés. Alapból a hajlékonylemez van bejelölve, ami klassz, de ma már kissé esélytelen, hogy valaki arra mentsen (persze azért nem kizárt). 

A Tallózás gombra kattintva választhatunk helyette másik meghajtót (külső merevlemezt, hálózati mappát, USB memóriakulcsot stb.), ahová a rendszer mentést készíthet. CD-t írni nem tudunk, de most nem is ez a cél, hiszen automatikus mentésről lesz szó, azt pedig a legegyszerűbb egy külső meghajtóra vagy második merevlemezre megtenni.
Adjunk tetszőleges nevet a mentésnek (lehetőleg ékezetek nélkül), és ismét kattintsunk a Tovább gombra.

5. lépés
Egy általános mentésnek itt vége is lehetne. Ha a megjelenő lapon a Tovább gombra kattintunk, akkor azonnal elkezdi lementeni a program a megadott adatokat.  Mi azonban időzített mentésre vágyunk, ezért kattintsunk a Speciális... gombra. Itt kiválaszthatjuk a mentés típusát.
Ha a Normál lehetőséget választjuk, akkor mindenről másolat készül majd, minden alkalommal. A program ilyenkor megjelöli, mit mentett már el. A Másolás opció ugyanez, de nem kerülnek jelölésre a már mentett adatok.

A Növekményes talán a legpraktikusabb megoldás, ilyenkor az első, nagy mentés után már csak azokról készít másolatot a rendszer, amelyek a legutóbbi mentés óta keletkeztek vagy módosultak. Van még a Naponta lehetőség, ez csak az adott napon létrehozott vagy módosított fájlokat menti el. Válasszunk tetszés szerint. Példánkban mi a Növekményes lehetőséget alkalmazzuk.

6. lépés
A megjelenő oldalon kiválaszthatjuk, hogy a program ellenőrizze az átmásolt fájlokat a mentés után. Ez praktikus lehetőség, de ha nagyobb adagot mentünk, sokáig tarthat. Cserébe viszont biztosak lehetünk benne, hogy a mentett adatok nem sérültek.

Választhatunk tömörített tárolást, és letilthatjuk az árnyékmásolatok készítését (ez akkor is lehetővé teszi a másolat készítését, ha az adott fájl éppen írás alatt áll). Gyakorlatilag mindez ízlés kérdése. Ha választottunk, kattintsunk a Tovább gombra.

7. lépés
Itt választhatunk, hogy egy már létező mentéshez fűzzük hozzá az újakat, vagy lecseréljük azokat. Mi a példában az első megoldást választjuk. Így aztán ismét jöhet a Tovább gomb.

8. lépés
Ezen a lapon állíthatjuk be, hogy időzített mentést kérünk. A Később opciót választva, kattintsunk az Ütemezés beállítása... gombra. Ekkor a Feladat Ütemezése részben választhatjuk ki, hogy milyen időközönként ismétlődjön a mentés, mellette pedig megadhatjuk, hogy hány órakor kezdődjön. Naponta, hetente, rendszerindításkor vagy éppen akkor, amikor a gépet nem használjuk, de be van kapcsolva. Van választék.

Ezek után még megadhatjuk a felhasználót és a jelszót (elsősorban rendszergazdaként készíthetünk biztonsági másolatot, vagy erre jogosult felhasználóként).
Ha ez is megvan, csak egy kattintás a Tovább gombra, és ezentúl csak arról kell gondoskodnunk, hogy a biztonsági mentésre szolgáló külső meghajtó elérhető legyen az általunk megválasztott időpontokban.
Mivel az ütemezett mentést a rendszer feladatütemezője kezeli, ott találjuk meg, és ott is módosíthatjuk azt (Start/Minden program/Kellékek/Rendszereszközök/Ütemezett feladatok).
A kész mentést egyetlen fájlban találjuk. Ebből állíthatjuk vissza később a szükséges állományokat, szintén a Biztonsági másolat segédprogramot használva. Csak ekkor a Visszaállító varázslót kell elindítanunk, majd kiválasztanunk a visszaállítani kívánt mappákat és fájlokat. Nemcsak az eredeti helyükre, hanem tetszőleges helyre is visszamásolhatjuk dolgainkat.
Az automatikus rendszer-helyreállítás segítségével egyébként a teljes rendszerösszeomlás utáni visszaállításhoz szükséges rendszerfájlok és konfigurációs beállítások mentése és visszaállítása is lehetséges.


VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Nyugtatás lesz és beetetés” – Csáki Judit Vidnyánszky hatalomátvételéről

„Nyugtatás lesz és beetetés” – Csáki Judit Vidnyánszky hatalomátvételéről

Autóbaleset részese volt Benkő Tibor honvédelmi miniszter

Autóbaleset részese volt Benkő Tibor honvédelmi miniszter

Nagy felfedezést tettek a CERN kutatói: először találtak kísérleti bizonyítékot a Higgs-bozon két müonra bomlására

Nagy felfedezést tettek a CERN kutatói: először találtak kísérleti bizonyítékot a Higgs-bozon két müonra bomlására