szerző:
techline.hu

Egy prezentáció elkészítése nem egyszerű feladat, főleg, ha olyanra van...

Egy prezentáció elkészítése nem egyszerű feladat, főleg, ha olyanra van szükségünk, amely valóban támogatja előadásunkat, és bár a dizájnra itt is adni kell, a túldíszített diák vagy a rosszul tagolt felépítéssel éppen az ellenkező hatást érhetjük el, mint amit szeretnénk. A hatékony prezentációkészítés szabályait korábban már bemutattuk itt, ezúttal olyan programokról írunk, amelyek telepítés nélkül, bárhol, bármikor bevethetők.
Azt azonban hangsúlyoznunk kell, hogy a prezentációs szoftver nem maga a prezentáció, mindössze egy eszköz, amelyet megfelelően kell alkalmazni. S bár népszerűségben a PowerPoint és a - Macen használható - Keynote egyelőre behozhatatlan az online változatok számára, egy hatékony előadás háttértámogatásához nem feltétlenül szükséges beruházni ezekre. Az esetek többségében az online változat is tökéletesen megteszi. Perszer sokan nem is előadásokhoz használják a prezentációkat, hanem egyszerű diashow-nak, amit azután megosztanak online vagy e-mailben. Ezek a szoftverek erre is kitűnően használhatók.
S ha már említettük a két legnépszerűbbet, megpróbáltunk online is hasonlókat keresni, illetve mutatunk egy harmadik változatot, amely több szempontból is érdekes lehet.

Google Docs - Presentation
Gmail fiókja lassan már mindenkinek van, aki internet közelben tölti az életét. Márpedig akinek van Gmail elérése, az használhatja a Google Docs online irodai csomagot, amelyben természetesen prezentációs szoftvert is találunk. Az elrendezése nagyjából megfelel a PowerPointban megszokottnak, így aki azzal szokott dolgozni, az itt is kiismeri magát pillanatok alatt.
Hasonlóan a PowerPointhoz, itt is találunk rengeteg template diát, így aki nem akar küzdeni a külső megtervezésével, gyorsíthatja ezekkel a munkát (érdemes azért megfogadni, amit az elején írtunk: a dizájn nem egyenlő a túlzott díszítéssel, és a prezentációs szoftvert nem szövegszerkesztő helyett kell használni).

A GDocs prezentációs szoftvere mindent kínál, amire szükségünk lehet. Szövegek, képek, formák, „szabadkézi” rajz egyaránt elhelyezhető a diákon. Sőt akár videókat is beilleszthetünk, ha előtte feltöltjük azokat a YouTube-ra. Ha van egy megkezdett PowerPoint (PPT) állományunk, annak szerkesztését is folytathatjuk a Google megoldásában.
A grafikai témát bármikor módosíthatjuk, a kész anyag pedig letölthető PPT vagy PDF formátumban, így offline is prezentálhatunk, de lehetőségünk van közvetlenül a böngészőből indítani a bemutatót (itt azért hiányzik egy kicsit az osztott előadói felület, ami a PowerPoint és a Keynote esetében rendelkezésünkre áll mondjuk egy „kivetítős prezentáció” során). Természetesen jegyzeteket is fűzhetünk a diákhoz.

280slides.com
A 280slides.com oldalon található webes alkalmazás inkább a Keynote-ot használóknak lesz ismerős, ettől függetlenül persze a PowerPointon szocializálódott előadók is hatékony eszközre találhatnak benne. A program ízléses felületén szintén mindent megtalálunk, s természetesen itt is kezdhetünk egy nekünk tetsző template kiválasztásával.

Itt is használhatunk prezentációnkhoz képeket, szövegeket, objektumokat és videókat is. A saját képek feltöltéséhez előbb szükségünk lesz egy ingyenes regisztrációra, de akár URL alapján is beilleszthetünk képet a diákra. Videók esetében itt is a YouTube kínálatára támaszkodhatunk.
A kész előadást exportálhatjuk pptx (PowerPoint 2007), ppt (korábbi PowerPointok), vagy akár ODP és PDF formátumba is, de ha úgy hozza a szükség, vetíthetünk közvetlenül a böngészőből is, vagy publikálhatjuk anyagunkat a SlideShare-en is. A rendszer még béta állapotban van, de kitűnően működik.

Prezi
A Prezi több szempontból is érdekességnek számít. Először is magyar fejlesztés, így van miért drukkolnunk, hogy sikeres legyen. Másodszor, szakít a hagyományos prezentációs szoftverek felépítésével, és egy látványos, elsőre szokatlan, de ha hozzászoktunk, nagyon praktikusan használható felülettel szolgál. A bemutatók használata, elgondolása is eltérő a megszokottól: itt egy „lapon” helyezkedik el minden, s ezt a lapot „járhatjuk be” megadott sorrendben, vagy akár kedvünk szerint tologatva az éppen szükséges részhez (ami hagyományos esetben mondjuk egy dia lenne). Praktikus megoldás, különösen ha olyan témáról tartunk előadást, ahol bizonyos részeket csak szükség esetén kell elővennünk, vagy éppen többször vissza kell térnünk hozzájuk (de ha a diák sorrendje egyben meghatározza az előadás menetét is, akkor egyszerűen végigkattoghatjuk az előre megadott útvonalat).

Olyan, mintha egy hatalmas papírlapra rajzoltunk volna le mindent, s mindig a megfelelő részt mutatnánk belőle, vagy ha kell, akár egyszerre több részletet, netán az egész lapot.
A Prezi felülete - mint már említettük - elsőre nagyon szokatlan, de gyorsan adja magát, s pár perc alatt már kifejezetten kényelmesen lehet benne dolgozni (ráadásul rengeteg tutorial van az oldalon. Ettől függetlenül más látásmódot igényel, mint a PowerPoint és Keynote vonulat.
A vetítés egyébként nagyon látványos vele, éppen a felépítésének köszönhetően.
Van belőle ingyenes, online használható változat (100 Mbájtnyi tárhely jár hozzá), és van megvásárolható online csomag is, 500 Mbájt tárhely kíséretében. Utóbbi előnye - a tárhely nagyobb méretén túl -, hogy nem rontja az összhatást vetítés közben a Prezi logó, mint az ingyenes változatnál. Aki offline is szeretné használni, az kicsit többet fizet, és máris megkapja a Prezi Windowsos és Maces kliensét (amúgy a rendszer Flash alapú), és mellé még 2 Gbájt tárhelyet.

Ha tehát megszorulunk és nincs kéznél a megszokott prezentációs alkalmazásunk, a fenti három online szolgáltatás bármelyikével helyettesíthetjük azt. Sőt, az is lehet, hogy kipróbálásuk után teljesen átszokunk rájuk. :)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Török Gábor: 2006 óta ez az első választás, amit a Fidesz nem nyert meg

Török Gábor: 2006 óta ez az első választás, amit a Fidesz nem nyert meg

Egy új gomb kerül a számítógépes billentyűzetekre

Egy új gomb kerül a számítógépes billentyűzetekre

Nincs még 19 és van egy jó ötlete? Akkor ezt feltétlenül olvassa el

Nincs még 19 és van egy jó ötlete? Akkor ezt feltétlenül olvassa el

Magyarország az orosz beruházási bank második legnagyobb részvényese lett

Magyarország az orosz beruházási bank második legnagyobb részvényese lett

Katalán vezetőket küldenek börtönbe Spanyolországban

Katalán vezetőket küldenek börtönbe Spanyolországban

Vett-e kuglert Móricz Zsigmond József Attilának?

Vett-e kuglert Móricz Zsigmond József Attilának?