szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

 Hogy egy régi, fekete fehér fényképet igen hatásosan színessé...

 Hogy egy régi, fekete fehér fényképet igen hatásosan színessé lehet tenni, azt már megmutattuk,  sőt olvasóink is bizonyították, hogy igen tehetségesek ezen a téren (is). De kipróbáltuk már az is, hogy hogyan lehet a Photoshop segítségével egy modern, digitális képből, „retró”, ún. „technicolor” színes, régies (ámde színes) fotót manipulálni.   Már csak egy dolog van hátra: lássuk, hogyan tudunk egy modern fotóból, igazán régi, fekete-fehér, gyűrött-maszatos fotót készíteni. Egyszerű tutorial kezdőknek!

Sükségünk lesz egy valóban régi fotó beszkennelt képére, ebből fogjuk ugyanis használni a keretet. Ilyeneket szerencsére ezrével találhatunk a weben, csak válasszunk egyet, ami megfelelően réginek és elnyűttnek látszik. És persze szükség lesz a fotóra, amit „régiesíteni” akarunk. Ha megvan a szóban forgó két alapkép, neki is kezdhetünk.

Először távolítsuk el gyorsan a régi képből a „képet”, nekünk csak a keretre (azaz a papír szélére) van szükségünk. Csak jelöljük ki a képet, és nyomjunk egy DEL-t. A kép közepén most egy nagy lyuk tátong, de ez nem gond: ide tesszük majd a mi képünket.

 Először persze nem árt lekapni róla a színeket: nyomjuk meg az Alt+Shift+Ctrl+B-t, vagy ha kényelmesek vagyunk, válasszuk az Image/Adjustments/Black & White menüpontot. A kép nem lesz rögtön fekete-fehér, először egy menüt kapunk, ahol csúszkákkal állíthatjuk a színek szürkeárnyalatának intenzitását: a legtöbb esetben az alapbeállítás is megfelel, de kísérletezhetünk is bátran a csúszkákkal.

 Az alapkép tehát fekete-fehér lett, azonban még mindig túl jó minőségű: régen valószínűleg nem állt rendelkezésre ennyi gigapixel, tegyünk hát rá egy kis textúrát. A Filter/Texture/Texturizer menüben állítsuk a „relief” mennyiségét 1-re (lehet több is, a képtől függ, de inkább kevesebb legyen mint több), a „scaling”-et, azaz a textúra méretét pedig vegyük nagyobbra.

A textúra iránya legyen „bottom right”. Ha ezzel megvagyunk, a képünk máris kevésbé tökéletes. A szín azonban még mindig nem jó!

Nyomjuk meg a Ctrl+B-t (vagy Image/Adjustments/Color Balance menü), és adjunk a képhez egy kis vöröset és sárgát: ettől az eredeti, tökéletesen fekete-fehér kép a régi fotókra jellemző, kifakult, „barnás” színezetet kap.

 Válasszuk ki a Move eszközt (vagy nyomjuk meg a V betűt), és húzzuk át képünket az előzőleg előkészített üres, régi fotó helyére, azaz a keretbe. Ha esetleg nem jó a méret, semmi gond: csak nyomjunk egy Ctrl+T-t, és méretezzük bele a keretbe a fotót (forgathatjuk is). Ha megvan a megfelelő méret/pozíció, nyomjunk Enter-t, és készen is van. Csak éppen a szélei nagyon elütnek, maszatoljunk hát egy kicsit!

Hozzunk létre a portrénk mellé egy maszkot: nyomjuk meg a kis fényképezőre emlékeztető ikont a palettán (lásd kép), és máris van egy maszkunk.

Válasszuk ki a maszkot (bal klikk). Ha erre a maszkra fekete színű puha ecsettel rajzolunk, könnyen eltüntethetjük a kép éles széleit: ha feketével festünk eltűnik a kép, ha fehérrel akkor visszajön: kísérletezzünk bátran, ha elég türelmesek vagyunk, ezzel a technikával láthatóvá tehetjük képünkön az eredeti, régi keret gyűrődéseit stb.

 Készen is vagyunk, csak tegyünk rá egy feliratot (gyorstipp: ha ráírunk valamit, a felirat rétegének típusát állítsuk „overlay”-ra, így valóban olyan lesz, mintha rá lenne írva a képre), és mehet is a meglepetés e-mail barátainknak: így néztem volna ki 1939-ben!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!