szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy jól telepített wifi-hálózat segítségével megláthatjuk egy irodaház belsejében, hogy ki hol tartózkodik, ami túszmentések, tűzvész vagy bármely más katasztrófahelyzet esetén számos életet menthet - írja a Telegraph.


A Utah Egyetem két kutatója, Joey Wilson és Neal Patwari azt állítja: egy wifi-hálózat felfedheti számunkra, hogyan mozognak emberek ajtók vagy falak mögött. A megoldás nyitja egy egyszerű tomográfiai képelemző rendszer, ami interferenciát mér a wifi-hálózat jeladói között - ha ebbe valaki belép, a rendszer ellenállásának változásait mérő készülék észleli a módosulást, visszaadagolja az adatot a számítógépnek, ami ezt értelmezhető információvá alakítja.

A rendszer jelenleg körülbelül egy méterig lát el (azaz képes egy hajszálvékony fal mögé egy méterre belátni), de jelenleg képi információt nem ad, csak azt tudja kijelezni, mozog-e éppen valaki vagy valami a tér adott szegletében - mindez azonban a kutatók szerint a megfelelő kutatások révén kivitelezhető.

A technológiát túszmentések, tűzesetek, katasztrófahelyzetek esetén lehetne hasznosítani, vélik a kutatók. Az otthoni wifi-hálózatokkal megegyező rádiótechnológián alapuló rendszerek egyes elemeit gyorsan el lehetne helyezni a megfigyelendő terület körül, így lehetne pontosítani az áldozatok vagy túlélők hollétét. Az egyes jeladók elhelyezés után azonnal hálózatba rendeződnek és pontosítják a hálózat számára saját helyzetüket, vagy GPS-es helymeghatározás révén, vagy pedig úgy, hogy a Google Maps környékbeli adatait vizsgálva állapítják meg, hol vannak éppen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!