szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Na jó, a stopperóra csak vicc volt, és nem is elég pontos.

 

Na jó, a stopperóra csak vicc volt, és nem is elég pontos. Szerkesztőségünkben (és olvasóink között is) évek óta folyik a vita arról, hogy melyik böngésző a leggyorsabb. Vannak Opera-hívőink, csapatunk Macintosh felhasználói természetesen Safari-mániások, és persze a legtöbben a Firefoxra fogadnak. A vitákat megelégeltük, és elhatároztuk, hogy most bizony lemérünk mindent, amit csak a tudomány mai állása szerint lehet, majd az adatokat táblázatokban összesítjük. Lássuk, milyen virtuális stopperórákat használtunk!

Először is természetesen a jó öreg Resource Monitort, hogy lássuk, mi történik a gépben. A JavaScriptek sebességének méréséhez az általánosan elfogadott SunSpidert használtuk. A válaszidőket, reszponzivitást és JQuery sebességet a SlickSpeed mérte. 

Az internetoldalak „letöltési” sebességét a Numion StopWatch segítségével mértük meg, bár gyorsan hozzátesszük, hogy ezek az adatok a sávszélességtől, terheltségtől, a szerver elérésétől, az időjárástól kezdve a pápa hangulatáig ezer tényezőtől függnek. De sajnos egyelőre nincsen jobb módszer ennek mérésére. Mindenesetre a Numion adatait nem árt némi fenntartással kezelni majd. A CSS-el kapcsolatos mérésekhez a CSS-rendering Benchmarkot használtuk. 

A tesztgép pontos adatai: Intel Core Duo 2,33 MHz, 4 GB RAM, Windows Vista 32 bit. Internet-elérésünk sebessége a teszt alatt: 31,18 Mbps lefelé, 56,13 Mbps felfelé, ping 3ms, 5 MB MP3 letöltés átlag 2 mp, 35 MB videó letöltése átlag 9 mp, 800 MB film letöltése átlag 3 perc. A tesztgépen a stressz teszt miatt a mérések közben a háttérben futott a SunSpider, egy Total Commander és egy Winamp. Az összes böngésző gyorsítótára/sütik/egyebek értelemszerűen ürítve voltak a teszt előtt.

És most jöjjenek az eredmények: az összes pillanatnyilag elérhető böngészőt vizsgáltuk, mégpedig a legutolsó stabil verziószámmal rendelkező változatokat (béta, pre-build, RC, unstable, stb, kizárva). 

Lássuk először a hagyományos (a tipikusan „amire mindenki kíváncsi”) grafikont: egy adott oldal letöltése úgy, hogy előzőleg nem volt a gyorsítótárban (cache). A célpontnak használt oldal a cnn.com volt, ami viszonylag leterhelt, de ugyanakkor impozáns mennyiségű vas dorombol a szerverparkjukban, szóval olyan jó átlagos. Az eredmények másodpercben értendőek, a méréshez a Numion StopWatch és egy mezei stopperóra szolgált alapul.

 
 Második mérésünk szinte ugyanaz, mint az első: csak éppen már egyszer megtekintettük a cnn.com-ot, lássuk, hogyan teljesítenek a böngészők, most, hogy már a cache is rendelkezésükre áll. Másodpercben.

Harmadik mérésünk már jóval érdekesebb és objektívebb is: míg a sebesség, mint a bevezetőben már említettük, ezer tényezőtől is függ, a JavaScriptek végrehajtásának sebessége már jóval megfoghatóbb. A SunSpider adatai milliszekundumban értendők. Mielőtt valaki megörülne az Internet Explorer hatalmas tornyának, gyorsan szögezzük le: ezen a grafikonon az alacsonyabb érték a jobb.

 

Processzorhasználat! Az a bizonyos tényező, ami évek óta megosztja a netezőket, főleg az elhíresült Firefox CPU-bug miatt, ami van akinél jelentkezik, van akinél nem (röviden: néha a Firefox a processzor 90%-át  is kihasználja, majd visszaugrik normálra, így tüskéket produkál a teljesítményben). Szerencsére a legújabb Firefoxot használva Vista alatt, mi már nem találkoztunk ezzel a jelenséggel (pedig hivatalosan még nem is foltozta ezt meg a Mozilla), így a mérést ez nem befolyásolta. Az adatok százalékban értendőek, a teszt alatt a háttérben (stressz teszt) a bevezetőben már említett alkalmazások futottak még, hogy aktivitást is szimuláljunk.

 

Ki érdekel a CSS renderelési sebesség? - kérdezi az átlagfelhasználó, egyáltalán nem jogosan. Napjainkban a CSS ugyanis minden oldal alapja, az internet alfája és ómegája: így egyáltalán nem mindegy, hogy a böngészőnk milyen sebességgel hajtja végre és jeleníti meg a CSS utasításokat, komponenseket és rétegeket. Az adatok milliszekundumban értendőek.

 

Ebben a táblázatban a hivatalosan DOM Selection Speednek nevezett mérés található. Röviden és tömören: a legtöbb webkettes oldalon találunk olyan interaktív elemeket, ahol ez az érték igenis számít.

Tesztünket összesítve az eredmény meglepő: mindannyian a Firefoxra fogadtunk volna, ám a tűzróka csak a második helyen végzett: a Chrome 3.0.195 legnagyobb meglepetésünkre győztesként került ki az összesítésből. Sőt, a Safari is kellemes meglepetéssel szolgált: összesítésben osztozik a második helyen a Firefoxszal.

Az Opera most a harmadik helyen végzett, ami szintén meglepő, hiszen „érzésre” a világ leggyorsabb böngészője. A tesztek alapján azonban mégsem. Mielőtt azonban az Opera-rajongók leharapják virtuális fejünket, gyorsan vonjuk le a konklúziót: ezek a mérések, másik konfiguráción, más internetkapcsolattal, melegebb/hidegebb szobában, frissen telepített Vistával (vagy esetleg XP-vel) biztosan más eredményt adnak, mint ami most nálunk látható.

Maradjunk tehát abban, hogy a Nagy Böngésző Sebességteszt segítségével kiderítettük melyik a legjobb böngésző: a mi gépünkön, nekünk. És hogy a kedves olvasónak melyik a legjobb? Nos, azt már nem a mi dolgunk eldönteni, de reméljük tudtuk segíteni táblázatainkkal a döntést. Ha pedig valaki saját magának szeretné egyszerűen és gyorsan lemérni, mennyire gyors a böngészője, akkor érdemes az Acid tesztet vagy a Peacekeeper-t használni.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A koronavírus Lengyelországban is súlyos gondokat okoz: "Csak 10 óra alatt találtunk egy kórházi ágyat a koronavírusos betegnek"

A koronavírus Lengyelországban is súlyos gondokat okoz: "Csak 10 óra alatt találtunk egy kórházi ágyat a koronavírusos betegnek"

Félrevezette a Fehér Házat, Trump mégis kegyelmet adna volt nemzetbiztonsági tanácsadójának

Félrevezette a Fehér Házat, Trump mégis kegyelmet adna volt nemzetbiztonsági tanácsadójának

Economist: A vasfüggöny helyén szivárványfüggöny választja szét Európát

Economist: A vasfüggöny helyén szivárványfüggöny választja szét Európát