szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lecserélte a nevét a The Beaver magazin. A kanadai jelkép, a hód nevét viselő újság azért kénytelen megválni a névtől, mert az az angol szlengben a beaver a női nemi szerv szinonimája is, eztért gondjuk van a spamszűrőkkel.

Miért éppen a hód?
Az időzónák rendszerét és a kanadai postabélyeget megalkotó Sandford Fleming biztosította a hód számára azt, hogy nemzeti jelképpé válhasson: az 1851-ben kiadott „hárompennys hód” (Three Penny Beaver) néven emlegetett, első kanadai postai bélyegen Flemingnek köszönhetően egy hód képe szerepelt.

Kilencven év után megválik a nevétől a The Beaver magazin, Kanada egyik legrégebbi újságja. Az ország egyik fontos nemzeti jelképe, a kanadai hód nevét viselő újság azért kénytelen lecserélni a patinás nevet, mert az az angol szlengben a beaver a női nemi szerv szinonimája is. Emiatt meggyűlt a bajuk az automata szűrőkkel, és az információk nem jutottak el többek között az iskolákba sem.

A magazin kiadói úgy döntöttek, hogy Canada's History névre keresztelik a lapot. Hasonló döntést hozott a pennsylvaniai Beaver College is, amely 2001-ben vált meg a kínos névtől.

Az ártalmatlan weboldalak vagy e-mail-ek filterezésére is akad példa: így járt a brit város, Scunthorpe többek között – az AOL internet szolgáltató nem engedte regisztrálni a nevében szereplő obszcén szó miatt. Még nevet is kapott a jelenség: Scunthorpe-probléma. Hasonló gondja volt a brit Dél-Yorkshire-i Penistone nevű városnak is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mécsesekkel emlékezett az ellenzék a járvány 25 000 áldozatára a parlamentnél

Mécsesekkel emlékezett az ellenzék a járvány 25 000 áldozatára a parlamentnél

A záróbeszédekkel folytatódott a Floyd-ügy tárgyalása, elkezdődött az esküdtek tanácskozása

A záróbeszédekkel folytatódott a Floyd-ügy tárgyalása, elkezdődött az esküdtek tanácskozása

Harry herceg mégsem várta meg a királynő születésnapját

Harry herceg mégsem várta meg a királynő születésnapját