szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Meglehetősen bolondos májuson vagyunk túl, ami az időjárást illeti, mondhatni mindenben volt már részünk, csak abban...

Meglehetősen bolondos májuson vagyunk túl, ami az időjárást illeti, mondhatni mindenben volt már részünk, csak abban nem, amire egy “normális” tavaszi hónaptól számítottunk. Sajnos az időjárás-előrejelzés nem éppen egzakt tudomány, de azért ha hónapokra, vagy akár több hétre előre nem is tudhatunk meg mindent biztosan, arra azért van némi esélyünk, hogy legalább néhány napra megbízhatóan tájékoztassanak minket arról, hogy napszemüveget vagy inkább esernyőt vigyünk-e magunkkal.
Az alábbi megoldások segítségével szinte bárhol, bármikor hozzájuthatunk a legfrissebb adatokhoz, mindössze egy számítógép vagy mobiltelefon, illetve internetkapcsolat szükséges.
Előrebocsátjuk, hogy ez itt egy szubjektív összefoglaló, az interneten ugyanis temérdek ilyen oldal található, s alkalmazásból is több százat tölthetünk le. Szóval aki itt nem találja a kedvencét, bátran kommenteljen a cikk alatt, hogy milyen egyéb időjárás-előrejelző oldalakat ajánl és miért. Akinek pedig nincs kedvence, válasszon kedvére. Az itt felsoroltakban például nem valószínű, hogy csalódni fog.

Egy kis hazai online
Kezdjük rögtön kicsiny hazánk időjárásával, hiszen azért a többséget túlnyomórészt ez érdekli. Szerencsére már nem kell külföldi oldalakat bújnunk, hogy megtudjuk, mi tartogat számunkra az időjárás határainkon belül. Íme a – szerintünk – két legjobb weblap e tekintetben.
Az Országos Meteorológiai Szolgálatnál áttekinthetően sorakoznak az aktuális adatok, városokra lebontva, alatta pedig rögtön látjuk a veszélyjelzéseket is, amelyet mostanság nem is árt figyelemmel kísérni. Előrejelzés is van természetesen, több napra előre, sőt, figyelmeztető előrejelzést is kapunk, ami például egy balatoni nyaraláskor igencsak jól jöhet. Aki nem csak az időjárásra, hanem mondjuk a meteorológia történetére is kíváncsi, értékelni fogja az Ismeret-tár menüpontot.

Nem árt tudni, mire számíthatunk egy adott napon

Az OMSZ honlapja remek, bár kicsit nehezen emészthető a sok apró betűs szöveg, a térképeik pedig laikus számára kissé átláthatatlanok (bár ha hajlandóak vagyunk elmerülni kicsit a dologban, nagyon sok információt megtudhatunk belőlük), így aki egyszerűbben áttekinthető felületen kíván bóklászni és egyértelmű térképeket nézegetne, annak javasoljuk inkább az Időkép oldal használatát. Az Időkép jól értelmezhető felületet kapott, rendkívül látványos és könnyen érhető időjárástérképekkel (hőtérkép, felhőtérkép, széltérkép stb.). Ezek ráadásul folyamatosan frissülnek, így mindig az aktuális helyzetet láthatjuk rajta. De találunk itt webkameraképeket és persze rengeteg, közösségi alapokon begyűjtött információt, fotót az aktuális helyzetről, vagy éppen korábban megörökített, látványos természeti jelenségekről.

30 napos előrejelzés

A szöveges előrejelzés is kényelmesen olvasható, van orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés is, aki pedig nem kíván olvasni, az egy egyszerű grafikonon áttekintheti az elkövetkező hetek időjárását. Mondjuk azért véresen komolyan venni egy hónapra előre nem feltétlenül kell ezt sem, de nagyjából azért láthatjuk, mit hoz a jövő. Az Időkép esetében amúgy a rendszer hatalmas adatbázis alapján, korábbi tendenciákról szóló adatokkal veti össze az aktuálisakat, s ezekből igyekszik következtetni a több héttel később ránk köszöntő jövőre. Akit az eljárás komolyabban érdekel, itt elolvashatja az összes lényeges tudnivalót. Egy gyors idézet az oldalról, amolyan használati tippként: “A helyes felhasználás lényege, hogy nem csupán az adott napra kell megnézni a várható időjárást, hanem a környező napok tendenciáját is figyelembe kell venni.“ Szóval ha hetekre előre kíváncsiskodunk, ehhez tartsuk magunkat.

Könnyen értelmezhető térképek

Az oldal közösségi alapokra is épít, ráadásul mi is elsajátíthatjuk az alapismereteket a meglehetősen részletes Tudásbázis menüpontban. Nekünk ez a közösségi hozzáállás nagyon bejön, de persze ízlések és pofonok.
Az Időkép nemrég iPhone-on is elérhetővé vált egy külön alkalmazás segítségével, ami még akkor is üdvözlendő lépés, ha a kis program felülete amúgy nem különösebben alkalmazkodik az iPhone-os stílushoz, röviden összefoglalva: iszonyúan ronda. Első lépésnek viszont tökéletes.

Ha külföldre indulunk
Külföldi online megoldások közül a legismertebb talán a weather.com, amelynek adataira számtalan egyéb oldal és alkalmazás épít. Mi tagadás, az oldal profi, némi angol nyelvtudás birtokában még érdekes történetekkel is gazdagodhatunk itt, videós formában, de persze a lényeg azért itt is az előrejelzés. A keresett város nevét vagy mondjuk ZIP kódot megadva részletes adatokat kapunk, interaktív térképpel kiegészítve. Van tíznapos és havi előrejelzés is, bár az utóbbi itt is csak irányadó lehet, nem érdemes készpénznek venni az adatokat. Viszont az óránkénti előrejelzés meglehetősen pontosnak mondható!

Több ország városaira is kereshetünk

A weather.com szerteágazó felületével ellentétben a www.estofex.org oldalon mondhatni lényegre törő információkkal találjuk szemben magunkat. Az oldal európai vihar-előrejelzést nyújt, igencsak részletes, szöveges formában, térképekkel kiegészítve (angolul).
Érdekes oldal a Yr.no is, amely a használatában kicsit emlékeztet a Weather.com-ra, de valamivel átláthatóbb a felülete. Itt is beírhatjuk bármelyik város nevét, és máris látjuk az aktuális, illetve a várható időjárást. Nagyon látványos és jól értelmezhető grafikonokkal, térképekkel segíti a tájékozódást. Ha gondoljuk, akár RSS feedre is feliratkozhatunk, vagy letölthetünk nyomtatható, PDF formátumú összefoglalót az elkövetkező napok várható időjárásáról.

Alkalmazások
Manapság már szinte nem is tudunk olyan mobiltelefont venni, amelyen ne virítanának alapból különféle időjárás widgetek, vagy amelyekhez ne tölthetnénk le ingyen és pénzért számtalan extra alkalmazást e témakörben. A fent említett Weather.com szinte minden platformon jelen van, nyugodtan keressünk rá iPhone-on, Androidon, Symbianon, Windows Mobile-on stb. A másik két, szintén sok platformon elérhető forrás a WeatherBug és az Accuweather, ezekhez ugyancsak letölthetünk mobil alkalmazásokat.

Mobil alkalmazások

Mindegyik jó minőségű szoftvereket kínál, és az információkat illetően is a megbízhatóbbak közé tartoznak.

Időjárás előrejelzés a Yahoo Desktop segítségével

Aki inkább az asztali gépen vagy a notebookon szeretné állandóan a keze ügyében tudni az előrejelzést, az sem marad választási lehetőség nélkül.
Windowson és OS X-en egyaránt elérhető a Google Desktop vagy Yahoo! Widgets, amelyek rögtön a telepítés után megjelenítik az időjárás widgetet az Asztalon. De a Vista/Windows 7 felhasználók is kapnak hasonlót a Microsofttól a rendszerbe építve, az OS X-eseknek pedig ott a szinten a rendszer részét képező Dashboard Weather widgetje (ehhez volt korábban egy érdekes kis trükkünk). Ráadásul mindhárom esetben további minialkalmazásokat tölthetünk le az alapértelmezettek helyett, amíg meg nem találjuk a számunkra legszimpatikusabb asztali mütyürt, amely állandóan ott lebeghet a Desktopon.

Az OS X Dashboard modulja

Aki valami igazán látványosra vágyik, annak javasoljuk a YoWindow használatát (Windowson), amelyről korábban itt írtunk részletesen. Bár nem feltétlenül a legpraktikusabb megoldás, az kétségtelen, hogy rendkívül látványos, ahogy az időjárásnak és napszaknak megfelelően változik a virtuális ablakban a táj képe.

Az adatokat egyébként a fentebb már megemlített yr.no oldalról veszi. Telepítés előtt esetleg érdemes egy pillantást vetni az online változatra itt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sportos villanyautó: Magyarországon a Skoda Enyaq Sportline iV

Sportos villanyautó: Magyarországon a Skoda Enyaq Sportline iV

Raúl Castro bejelentette lemondását

Raúl Castro bejelentette lemondását

A túlsúlyos koronavírusos betegek gyakrabban kerülnek lélegeztetőgépre

A túlsúlyos koronavírusos betegek gyakrabban kerülnek lélegeztetőgépre