szerző:
techline.hu
Tetszett a cikk?

Mire jó ez a kapkodás?

Mire jó ez a kapkodás? Alig három hónappal a négyes verzió megjelenése után (ami azért elég sok újdonságot hozott – részletes tesztünk itt) máris kapjuk a következő, ötös változatot. Nos, a Mozilla „kapkodásának” üzleti okai vannak. A Google bejelentette, hogy felgyorsítja a Chrome újabbnál-újabb változatainak megjelenését (így is történt, most éppen a 12. verziónál tartanak, de ez bármelyik pillanatban ugorhat), így most a tűzróka is kénytelen felvenni a tempót, ha nem akar lemaradni a böngészők versenyében. Az Internet Explorer ebben a virtuális lóversenyben már régen eltűnt hátul a többiek által felvert porfelhőben, az Opera viszont nem is versenyez, csak legelészik a rajtvonalnál (megteheti, hiszen sokak szerint még mindig a világ legjobb böngészője, nem kell kapkodnia). Igaz, ők is a 11-es verziónál tartanak már, bár egyelőre nem tervezik az olyan gyors verziószámváltásokat, mint a Mozilla vagy a Google.

Az új, „kapkodós” üzleti modellnek megfelelően megérkezett tehát a Firefox 5-ös verziója – a honlapon egy viszonylag karcsú feature-lista található (nem csoda, három hónap alatt nem lehet megváltani a világot újdonságokkal), a legtöbb újdonságként tálalt dolog (pl. „Firefox gomb, új felület) már a négyes verzióban is helyett kapott. Ami valóban újdonság, az pedig inkább apróság, és az átlagos netezőnek nem sokat mond: CSS animációk fejlettebb támogatása, valamint megújult a kiegészítők-programozási felülete (Jetpack) is, igaz, ez utóbbit csak az veszi észre, aki komolyabban foglalkozik add-on-fejlesztéssel.

A legtöbb változás valószínűleg nem látványos, inkább a böngésző motorjában történhetett – lássuk! Az egyik legaktuálisabb kérdés: vajon, hogyan teljesít az új Firefox a HTML5 tesztben? Jó hír, hogy az elődjéhez képest remekül: még bónuszpontokat is szép számmal kapunk. A HTML5 persze még mindig messze van attól, hogy széles körben használatos szabvány legyen, de mindenesetre megnyugtató a tudat, hogy a Firefox 5 szinte teljesen felkészült.

A sebesség mérése már jóval nehezebb. Egyrészt napjainkban már olyan sávszélességgel rendelkezik szinte mindenki, hogy a verziónkénti javulás (vagy esetleges „lassulás”) ezen a téren már csak tizedmásodpercekben mérhető. A Javascriptek futtatásának tekintetében már eddig sem volt rossz a Mozilla böngészője (igaz, a Chrome még mindig vezet), az ötös verzió esetében pedig további javulást könyvelhetünk el. Ez persze ismét csak statisztika, „szabad szemmel” ezek az értékek már nem igazán érzékelhetők, miközben netezünk.

 

Érdemes tehát letölteni az új Firefoxot? Nos, mivel ingyen van (és egy szempillantás alatt telepszik), ez nem is lehet kérdés. Ártani nem árt, kapunk pár új, bár nem túl feltűnő funkciót, és egy picivel gyorsabb Javascript-futtatást. A forradalom azonban ezúttal elmaradt, és ez már valószínűleg így is lesz. Az átlagos netező gyakorlatilag nem is fog látni különbséget a négyes és az ötös verzió között (főleg, hogy a felület sem változott).

A felpörgetett fejlesztési ütemnek köszönhetően jobb, ha felkészülünk arra, hogy a jövőben inkább apróbb, kozmetikai változtatásokat látunk majd. Igaz, azokat egyre gyakrabban; már ha lesz idegrendszerünk pár havonta újratelepíteni böngészőinket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
techline.hu Tech

Íme a leglassabb Firefox plug-inek

Manapság persze már nem olyan kiemelkedő dolog a plug-inek használata egy böngészőnél, hiszen szinte mindegyik modern...