szerző:
Szegő Iván Miklós
Tetszett a cikk?

Magyarország nemzetközi összehasonlításban is rendkívül rosszul áll, ha a bothálózatokat, illetve a spamek és a vírusok terjedését nézzük – mondta a hvg.hu-nak Gombás László, az internetbiztonsággal foglalkozó Symantec magyarországi képviseletének szakértője.

S hogy mi is az a bothálózat? Ez megfertőzött, többnyire otthoni gépek szövevényét jelenti, amit távolról használhatnak fel a netes bűnözők különféle célokra. Többnyire illegális spamek, levélszemét küldésére vetik be e gépeket. Magyarország májusban a spam-szennyezettség tekintetében világrekorder volt, és az elmúlt hónapokban is a tíz legrosszabb régiós ország között szerepel – ez az Európát, a Közel-Keletet és Afrikát tömörítő EMEA-régió államaira vonatkozó statisztikákból látszik Gombás szerint. De nemcsak a spamek, hanem a vírusok terjedésével is nehezen veszik fel a harcot a magyarok – tette hozzá a specialista.

A magyar helyzet azért súlyos, mert az emberek nagy része egyáltalán nem használt vírusirtókat és védelmi rendszereket a számítógépén, vagy a lehető legolcsóbb rendszereket használják, ingyenes megoldásokat, amelyek a sérülékenységet nem csökkentik eléggé – magyarázta a szakember.

A Symantec konferenciáján ismertették a legújabb, 2011-es Norton Kiberbűnözési Tanulmányt is. Az alvilág 114 milliárd dolláros bevételhez jut az internetes bűnözés révén az egész világon. Az online csalásoktól kezdve a bankkártyákhoz való hozzáférésen át a legkülönbözőbb trükkökig, például a már említett bothálózatokig sokféle módszerrel szereznek pénzt a netes bűnözők. (Csak összehasonlításul: a világ marihuánapiacát 141 milliárd dollárra becsüli az ENSZ 2005-ös drogvilágjelentése, a kokain világpiaca 85 milliárd dollár a 2011-es hasonló ENSZ-jelentés szerint, a heroinkereskedelem pedig szinte „eltörpül” 61 milliárd dollárosra tehető forgalmával.)

Magyarországon az elmúlt évben közel 900 ezer felnőtt esett áldozatul valamilyen számítógépes bűnözésnek a Symantec szerint. Ez pénzben kifejezve hétmilliárd forintos veszteséget jelent, de ha a kiesett időt is beleszámítjuk, akkor további 14 milliárdba kerül mindez nekünk. Az itthoni internetezők 70 százaléka találkozott már valamilyen formában a kiberbűnözéssel, és óránként több mint 100 áldozatot szed az „iparág”.

Sajnálatos újdonság, hogy ma már megjelentek az okostelefonok gyengeségeit kihasználó bűnözők is: a magyarok e téren még óvatlanabbak; az internetező felnőttek 10 százaléka mobiltelefonja miatt szenvedett károkat. A sebezhetőségünk 2010-ben 42 százalékkal volt nagyobb e téren, mint 2009-ben. A mobilokon kapott vírusok és más károkozások mellett a közösségi hálózatok és a számítógépek védelmének hiánya vezet a bűnözés új fajtájának növekedéséhez itthon.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Világ

Lukasenka az internettől védi a fiatalokat

Az internethasználat oktatási intézményekben történő ellenőrzését követelte Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök egy pedagógustanácskozáson, hogy a számítógépes világhálót ne lehessen használni oktatáson kívüli, s főként ne "destruktív célok" érdekében.

MTI Gazdaság

A nyerőgépek helyett az internetet adóztatná a szerencsejáték szövetség

A Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSZSZ) javaslatokat dolgozott ki a ténylegesen azonnali állami adóbevétel-növelésre, ezek között a bevételarányos adó bevezetésére, és az online piac szabályozására, mert véleményük szerint a kedden bejelentett 50 százalékos játékadó-emelés a pénznyerő ágazatból nem eredményez plusz költségvetési bevételeket. A különadó megemelése nemcsak az államhoz befolyó játékadó-bevétel csökkenését, hanem munkahelyek megszűnését is eredményezi az MSZSZ szerint.

MTI Világ

A mikroblogok megfékezésével tenné "egészségessé" a netet Kína

Az internetes oldalakon terjedő "mérgező híresztelések" eltüntetését kérte kedden a Hszinhua, a kínai állami hírügynökség a rendőrségtől, az internetes cégektől és a szabályozó hatóságoktól, ami újabb jele annak, hogy a Kínát irányító kommunista párt szeretné megfékezni a mikroblogok robbanásszerű terjedését.

hvg.hu Napi merítés

Mit tehetünk, ha interneten zaklatnak?

Kevés olyan ember van, aki ne lenne tagja egy legalább egy közösségi oldalnak. Akik tagjai az ilyen hálózatoknak, nem tudják, hogy mit lehet tenni, ha interneten keresztül zaklatják. A JogIQ jogi blog szerkesztője ennek jár utána friss bejegyzésében.

hvg.hu Napi merítés

Amit minden diáknak tudnia kellene az internethasználathoz

Az iskola nem tanít meg mindenre, vannak dolgok, amiket a gyerekeknek maguknak kell megtanulniuk. Az állítás áll az informatika és az internet világára is igaz. De vajon mi az, amit egy gyereknek tudnia kellene ezen a téren és az iskolától jelenleg nem kapja meg?

hvg.hu Hálózat

Líbia ismét online

A hat hónapos szünetet követően lassan helyreállni látszik az internetkapcsolat Líbiában.

MTI Tech

Itt a szupergyors internet kulcsa

Szupergyors internetezést tehet lehetővé a grafén brit tudósok találmányának köszönhetően. A Manchesteri Egyetem Nobel-díjas fizikusai legújabb kutatásukról a Nature Communications folyóiratban jelentették meg tanulmányukat.

hvg.hu Hálózat

Óvatlanok a magyar internetezők

A magyar felhasználók jelentős része nyilvános számítógépről is bejelentkezik e-mail- vagy Facebook-fiókjába, sőt az internetbankjába is. Ezzel jelentős – és felesleges – kockázatot vállal.

Minden arannyá válik, amihez Mészáros Lőrinc hozzáér?

Minden arannyá válik, amihez Mészáros Lőrinc hozzáér?

Százával rúghatták ki a magyarországi ruhaboltok a dolgozókat

Százával rúghatták ki a magyarországi ruhaboltok a dolgozókat

A magas vérnyomásúak nagyobb eséllyel halnak bele a koronavírus-betegségbe

A magas vérnyomásúak nagyobb eséllyel halnak bele a koronavírus-betegségbe