szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Hétfőn este hat órától kezdik el árusítani az Apple októberben elhunyt vezetőjének, Steve Jobsnak az életét feldolgozó könyv magyar nyelvű kiadását egy budapesti bevásárlóközpontban. A könyv magyar verzióját rohamtempóban készítették el.

Mától kapható magyarul a Steve Jobs életéről készült könyv. Walter Isaacson munkája angol nyelvterületen október 24-én jött ki a Simon and Schuster kiadónál, a magyar kiadást a HVG kiadó gondozta. Az angol nyelvű kiadás gyorsan bestseller lett, de a magyar kiadásra is több ezer előjegyzés érkezett.

A premier helyszínére - az Allee bevásárlóközpont Libri könyvesboltjába - az Apple-hívek összejövetelt szerveztek. Megvásárolni itt lehet először a kötetet, más boltokba holnap kerül a könyv. Az esemény - amelyen közel száz érdeklődő jelent meg - Steve Jobs főbb szerepléseinek, a keynote-nak nevezett termékbemutatók videós felidézésével kezdődött, majd Budaházy Árpád, a HVG könyvkiadó igazgatója mesél a magyar kiadás születéséről.

Az Allee bevásárlóközpont könyvesboltjában hat órától közönségtalálkozóval egybekötött bemutatón vásárolhatták meg először a könyvet
©

Néhány dologba előzetesen Török Hilda, a könyv egyik szerkesztője avatott be bennünket. A több mint hatszáz oldalas kötet lefordítása normális körülmények között 12 hónapos munka, de ezúttal rohammunkával, négy hónap alatt fejezték be a könyvet - mondta el a szerkesztő. A magyar változaton - amelyet a Steve Jobs októberi halála miatti, előre hozott amerikai kiadás felgyorsított - tizennyolc ember dolgozott. Ami a terjedelmet illeti: a könyv 18 ezer leütés, és egyedül a névmutató 1700 soros.

A könyv eredeti szövege három vaskos és gondosan lezárt borítékban már júliusban megérkezett a szerkesztőhöz, digitális formátumban egyáltalán nem küldtek másolatot, a sokszorosítást még a fordítóknak kiadott szövegek esetében is megtiltották, és természetesen a résztvevőknek titoktartási nyilatkozatot kellett aláírniuk. Az utolsó három fejezet az első postából még hiányzott, ezek Steve Jobs halála előtt érkeztek meg. A magyar kiadás végül november 21-én került a nyomdába.

Ugyancsak hétfőn este mutatja be a Magyar Posta a Steve Jobs emlékére kibocsátott bélyegkülönlegességet. A perforált képet is magába foglaló sorszámozott emlékívek korlátozott példányszámban készülnek és egyedi tartóban lesznek elérhetők a filatéliai ritkaságok gyűjtői és a vizionárius zseni emlékét megőrizni vágyók számára - írja a Szifon.com blog.

A Magyar Posta által kiadott Steve Jobs emlékbélyeg

Az emlékív perforált képén Steve Jobs portréja, az emléklap külső borító oldalain pedig néhány jellegzetes mozdulatának sziluettje látható. A belső oldalon Rubik Ernő gondolatai szerepelnek magyar és angol nyelven.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
35 éves a tejes zacskó, amelyet a Balatonnál találtunk

35 éves a tejes zacskó, amelyet a Balatonnál találtunk

Közös képpel állt ki hat magyarországi nagykövet a szivárványcsaládok mellett

Közös képpel állt ki hat magyarországi nagykövet a szivárványcsaládok mellett

Ilyet még nem láttunk: sárga színű pingvint kapott lencsevégre egy belga fotós

Ilyet még nem láttunk: sárga színű pingvint kapott lencsevégre egy belga fotós