szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Elfeledett vulkánok és törésvonalak, megacunamik, de akár a Nap is okozhat bármelyik pillanatban olyan katasztrófát, amely milliók életét vagy akár az egész emberiséget veszélyeztetné.

Az IFL Science állított össze egy érdekes, vagy inkább félelmetes listát arról az 5 természeti katasztrófáról, amely bármelyik pillanatban (újra) megtörténhet, a következményei pedig akár az egész Földre is kihathatnak.

1.) Indonézia elfeledett szupervulkánja, a Toba 74 ezer éve tört ki utoljára, de akkor elemi erővel: körülbelül 2800 köbkilométernyi magmát engedett ki magából. Ez olyan pusztítás, amely veszélybe sodort minden életformát, hiszen a levegőbe kerülő szennyeződés visszaverte a napfény komoly részét, ezzel pedig azonnal 10 Celsius-fokot csökkent az átlaghőmérséklet.

Mivel ez a vulkán 40 kilométerre van az Indiai óceántól, pusztító cunamit is okozna. Rossz hír, hogy az utóbbi hónapok felmérései szerint a vulkán már nem úgy szunnyad, mint régen.

A Kilauea vulkán napjainkban is ilyen magmát önt ki magából, de ha összeomlana, óriási pusztítást végezne.
©

2.) A Kilauea a legnagyobb hawaii szigeten lévő, 32 éve folyamatosan aktív tűzhányó, amely óriási veszélyt hordoz magában: ha összeomlik, akkor becslések szerint körülbelül 12 ezer köbkilométer kőzetet repít a Csendes-óceánba. Észak-Amerika nyugati partjait ez esetben elmosná egy megacunami.

Hogy ez mekkora lenne pontosan? 120 ezer éve, amikor a Manua Loa vulkán omlott össze, 400 méter magas cunami keletkezett...

3.) Ez a "legkisebb" tragédia lenne, mégis a legfélelmetesebb, ugyanis az emberi tevékenység is tehetne róla: a tudósok már figyelmeztetést is kiadtak, hogy a globális felmelegedés hihetetlen pusztítást végezhet az Északi-tengernél. 6 ezer éve már volt rá példa, hogy egy komoly tengerszint-növekedés miatt 300 km-es víz alatti földcsuszamlás következett be, ezzel óriási cunamit okozva Norvégia és Skócia partjainál, de egy újabb ilyen jelenség kisebb mértékben akár Londont is elérhetné.

Ennél is ijesztőbb lenne, ha a Föld összes jégtakarója elolvadna, ebben a cikkünkben be is mutattuk, hogyan öntene el világvárosokat.

4.) A 2011-es japán cunami a Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengés miatt következett be, a Csendes-óceán másik végében pedig bármikor lehet egy hasonlóra számítani. A Kalifornia partjainál húzódó Szent-András törésvonal egyik része ugyanis nem mozog, a másik fele viszont évente 40 millimétert. Ez a nyomás képes okozni a négy évvel ezelőttihez hasonló tragédiát.

Egy óriási napkitörés beláthatatlan következményekkel járna.
©

5.) A Nap igazi világkáoszt okozhat, méghozzá bármikor, "csak" egy óriási napkitörés szükséges hozzá. 1921-ben volt egy extrém napkitörés, ami az Egyesült Államokban például teljesen tönkretette a kommunikációs hálózatokat. Ma már komoly szerverek, számítógépek, telefonok irányítják életünket, egy hasonló eset beláthatatlan következménnyel járna. Az 5 közül erre a katasztrófára van a legkevesebb esély mostanában, ugyanis a napkitörési ciklusok körülbelül 11 évente erősek és 2014-ben volt a legutóbbi aktív időszak, így egyelőre nyugodtak lehetünk.

Reméljük, hogy sosem okoz káoszt egy ilyen katasztrófa, kis mértékben viszont szeretnénk még látni hasonlót, hiszen egy átlagosnál erősebb kitöréssel Magyarországon is lehet látni az egyik legszebb természeti jelenséget, a sarki fényt. Idén márciusban gyönyörű fotók készültek erről hazánkban is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vasrúddal próbáltak pénzt szerezni egy nyíregyházi ATM-ből

Vasrúddal próbáltak pénzt szerezni egy nyíregyházi ATM-ből

Thürmer Gyula meglátogatta Aljakszandr Lukasenkát

Thürmer Gyula meglátogatta Aljakszandr Lukasenkát

Hét helyet javított Magyarország a FIFA ranglistáján

Hét helyet javított Magyarország a FIFA ranglistáján