szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Új videóelőzetest tett közzé a csernobili atomkatasztrófa 30. évfordulójának alkalmából az esemény következményeit virtuális valóságban átélhetővé tévő stúdió.

A javában készülő, a Kickstarteren most megtámogatható Chornobyl360 nevű szoftver valahol a dokumentumfilm és a videojáték határán mozog. Az edukációs céllal készülő programban a csernobili atomerőmű belsejét, a tiltott zónát és a környéket lehet majd bejárni. Mivel ehhez 360 fokos felvételeket készítenek, egy virtuális valóság (VR) szemüveget felvéve az ember úgy érzi majd, mintha ott járna a helyszínen – úgy járhatja majd be a helyszíneket, ahogy ő akarja. A felvételeket a kontextushoz illő, megborzongtató hanghatások és a környék jelenlegi lakóinak személyes történetei teszik majd még életközelibbé.

Az eredetileg a 30. évfordulóra tervezett indulást a projekt készítői júniusra halasztották. Kiadtak viszont ma egy új trailert, érdemes megnézni, sokat elárul a program várható hangulatáról. 360 fokos videóról van szó, így a lejátszóablak bal felső sarkában lévő gomb segítségével egy kicsit már most is körülnézhet a helyszíneken.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!