szerző:
László Ferenc
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Itt a bizonyíték arra, hogy egy akciókamerának nem feltétlenül kell unalmas doboz kinézetűnek lennie, ráadásul olyan funkciók is lehetnek benne, melyekre eddig talán nem is gondoltunk.

A telefonokba szerelt kamerák képminősége és tudása az elmúlt években olyan komoly mértékben fejlődött, hogy a hagyományos digitális fényképezőgépek piacát egyre erősebben fojtogatják a kamerás mobilok. Miközben évről évre egyre kevesebb kompakt fényképezőgépet adnak el, a parányi akciókamerák piaca pont ellenkező tendenciát mutat: míg 2011-ben még csak 800 ezer ilyen készüléket adtak el, tavaly már 8,5 milliót, az idei előrejelzés pedig már 11 millióról szól. A piaci szegmenst még 2004-ben létrehozó GoPro mellett egyre több kisebb-nagyobb gyártó próbál szerencsé – kissé megkésve csatlakozik a klubhoz a fotógépeiről és diktafonjairól ismerhető Olympus. Cserébe viszont, úgy tűnik, a mérnőkeik tényleg gondolkodtak azon, hogy mitől lehetnének mások.

Az Olympus tíz évvel ezelőtt adta ki első strapabíró fényképezőgépét, a Stylus 720SW-t, vagyis pontosan akkor, amikor a GoPro kijött az első digitális modelljével. Az Olympus az ezt követő években számos különböző víz- és ütésálló fotómasinát dobott piacra, és ezt a tapasztalatát most akciókamera fronton is megpróbálja kamatoztatni. A keresztségben Tough TG-Tracker nevet kapott újdonság a gyártó történetében most először jobban hasonlít egy kamerára, mint fényképezőgépre, és számos olyan funkció található benne, mely ebben a szektorban újdonságnak, illetve ritkaságnak számít.

©

Kemény legény

Míg egy GoPro úgy néz ki, ahogy, vagyis nem több egy egyszerű high-tech téglatestnél, addig jelen tesztalanyunk leginkább egy a mosásban összement kamkorderre hasonlít. A készülék dizájnja egyrészt fiatalosan menő, másrészt pedig egyedi indusztriális vonásokat is felvonultat: a színes betétekkel felvértezett készülék külsőre unalmasnak semmiképp sem mondható. Az 56,5x35x93,2 milliméter méretű TG-Tracker aksival és memóriakártyával együtt 180 grammot nyom a mérlegen, vagyis némileg nagyobb és nehezebb a riválisainál, ennek azonban megvan az oka – egész konkrétan a strapabíróság.

Az Olympus első akciókamerájára semmilyen extra tartozékot sem kell ráapplikálni ahhoz, hogy bátran fejest ugorjunk vele a tengerbe. Ráadásul nemcsak a vízfelszín közelében fotózhatunk és videózhatunk, hiszen a masina minden további nélkül elviseli, ha 1 órán keresztül 30 méteres mélységben tartózkodunk vele. A technika ugyancsak védettséget élvez a maximum 2,1 méter magasból történő leejtések ellen, és akkor sincs probléma, ha sziklamászás közben egy óvatlan pillanatban 100 kilogrammos tömegünkkel nyomjuk neki valamilyen kemény kőzetnek. Az pedig tulajdonképpen már csak hab a tortán, hogy erős porterhelés mellett is bátran használhatjuk az eszközt, melyben az extrém hideg sem tehet kárt.

©

Felszereltség

Mivel sztereó hangrögzítést kapunk, mindkét oldalra került egy-egy mikrofon. Bal oldalon található (hajtható ki) a felvételkészítés során hasznos kis kijelző. Ez egy mindössze 1,5 colos képátlójú és 115 200 pixeles, állítható fényerejű képmegjelenítő, amit bármikor, akár videózás közben is visszacsukhatunk a helyére. Negatívum, hogy a kis panel nem forgatható, ami megnehezíti a tömeg feletti videózást, ahogy a témák alulról történő megfilmesítését is. Felül található a méretes felvételindító és -leállító gomb, ami mellett néhány kisebb, az üzemmódok és az opciók közötti váltást segítő kezelőszerv kapott helyet. Alulra került a rejtett hangszóró és a szabványos állványmenet. Ez utóbbihoz alapáron kapunk egy spéci kézimarkolatot is, ami kényelmes fogást biztosít.

©

Tágra nyílt szemmel

Az f2-es fényerejű halszemoptika szinte beleharap a bennünket körülvevő világba: nem árt vigyázni, mert adott esetben még a kamera oldalán pihenő ujjaink is rákerülhetnek a felvételekre. A nagylátószög alaphelyzetben nem kevesebb, mint 204 fokos, és ha bekapcsoljuk az öttengelyes elektronikus képstabilizálást, még akkor is 161 fokot kapunk. Ha az adott helyzetben ez egyszerűen túl sok, akkor szoftveresen 156-126 fokra csökkenthető a látószög, ami víz alatti módban tovább, egészen 94-84 fokig csökken. Utóbbi esetben egyébként le kell cserélni a gömbalakú objektívvédőt az ugyancsak alapáras téglalap formájúra. (Egyébként a kamera érzékeli a vizet, és automatikusan vízalatti üzemmódra vált.) Autofókusz nincs, a minimális tárgytávolság 20 centiméter.

Képalkotás

A TG-Tracker "lelke" egy 1/2,3 colos – tehát az átlagos telefonokban lévőknél némileg nagyobb méretű –, hátsó megvilágítású CMOS képérzékelő. Ennek révén maximum 4K felbontású videók készíthetők: a 3840x2160 pixeles mozgóképek 30 fps sebességűek és igen magas, 78 Mbit/s-os bitrátájúak. Ha beérjük az 1920x1080 pixeles Full HD-vel, akkor már nemcsak 30, hanem akár 60 képkocka/másodperc sebességet is választhatunk, 1280x720 pixel mellett pedig már 120-240 fps is választható. A felvételek maximum 29 perc hosszúak vagy 4 GB méretűek lehetnek. A méretkorlátba 4K-s videóból például csak egy hatperces felvétel fér bele, fotóból viszont ezer is.

©

A hátsó élen retesszel védett ajtó mögött található a kártyánkat befogadó microSD-slot, illetve itt csúsztathatjuk helyére a gépben tölthető akkumulátort is. Az 1350 mAh kapacitású cserélhető telep egy töltéssel mintegy 90 percnyi videó, illetve 480 fotó elkészítését teszi lehetővé. Ugyancsak itt keresendő a microHDMI csatlakozó aljzat is, melynek révén vezetékes módon lényegében bármilyen tévére kitehető a kamera képe.

A videók képminőségével alapvetően elégedettek lehetünk, de persze egy ilyen féltenyérnyi akciókamerától azért nem szabad ugyanolyan 4K részletgazdagságot várni, mint egy méretes normál kamerától. A fényképek minősége ellenben elmarad a várakozásainktól: a papírforma szerint 8 megapixeles fotók tesztünk során, a gyakorlatban sok esetben sokkal kisebb felbontásúnak hatottak. Arról nem is beszélve, hogy a képsarkok felé haladva egyre több részlet mosódik el. (Tesztünk során egy még nem teljesen végleges állapotú készüléket használtunk, melyhez képest a kereskedelmi forgalomban kapható példányok jobb képminőséget is produkálhatnak.) A sorozatfelvevő révén 0,5-60 másodpercnyi időközönként készíthetünk fotókat, a fényérzékenységet és a fehéregyensúlyt automatika állítja, az exponálás villámgyors. Rossz fényviszonyok mellett jó szolgálatot tehet a frontoldali LED-segédfény, mely 1 percen keresztül 60 lumenre képes és 3,5 méterre világít el, 20 lumennel pedig akár 30 percen át is képes világítani.

©

Szenzorok tömkelege

A TG-Tracker egyediségét az adja, hogy több extra érzékelővel is fel van vértezve. A GPS-vevőn talán már meg sem lepődünk, de ezenkívül még gyorsulásmérőt, légnyomásmérőt, hőmérőt és iránytűt is kapunk, melyek révén rögzíthetjük, hogy pontosan hol, milyen mélységben, milyen hőmérsékletben, milyen utat megtéve és milyen G-erőket kapva kalandozunk. Ezeket az adatokat a videózástól függetlenül is lehetőségünk van dokumentálni. De ha videózunk, akkor azonnali, praktikus hasznuk is lehet: beállíthatjuk például, hogy ha nagyobb (4-7 G-s) ütést kap a kamera, akkor a felvételen belül új fejezetet nyisson meg – így a rázósabb pillanatokat a későbbiekben könnyebb lesz megtalálni a hosszú felvételekben. A QR-kódos párosítást követően villámgyorsan kiépíthető a mobilunk (Android, iOS) és a kamera közötti wifi-kapcsolat, melynek révén távkioldásra és a képek átmásolására is lehetőség nyílik, sőt a rögzített szenzorértékek is megjeleníthetők a felvételek mellett.

Konklúzió

+: külön tok nélkül is maximális strapabíróság, rengeteg szenzor, nagy fényerejű frontlámpa, 4K videó felvevő, 240 fps-es lassított üzemmód, wifi, cserélhető aksi.

: a kijelző nem forgatható, a stabilizátor megvágja a látószöget, nem elég jó a fotók minősége, alapáron kevés kiegészítő jár hozzá.

Az egyre zsúfoltabb akciókamera piacon egyáltalán nincsenek könnyű helyzetben az új szereplők, mindenesetre az Olympus belépője igen hatásosra sikeredett. A Tough TG-Tracker elsősorban rendkívül ellenálló kivitele, rengeteg szenzora, LED-segédfénye, valamint 4K videófelvevője révén szerez jó pontokat, a kijelzőjén és a fotós kvalitásain azonban lenne még mit fejleszteni. A 115 ezer forintos Olympus újdonság könnyen kikövetkeztethető módon nem a 20-30 ezer forintos kínai riválisokkal száll szembe, hanem a neves gyártók ennél jelentősen drágább termékeivel.

A többi tesztünket itt találja. Ha rendszeresen szeretne értesülni róluk, lájkolja a HVG Tech rovatának facebookos oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Kriza Ákos

Meghalt Kriza Ákos

A szállodások szövetsége szerint pünkösdig is tarthatnak a korlátozások

A szállodások szövetsége szerint pünkösdig is tarthatnak a korlátozások

160 millió forintot vettek ki osztalékként Rogán Cecíliáék a Nakama & Partnersből

160 millió forintot vettek ki osztalékként Rogán Cecíliáék a Nakama & Partnersből