szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Adobe új hangszerkesztő programjával olyan szavakat adhatunk hozzá mások beszédéhez egy hangfelvételen, melyeket ők nem is mondtak.

Project VoCo néven fut az Adobe-nál az a fejlesztési projekt, melynek végén kiadják “a hangszerkesztés Photoshopját” – így jellemezte a programot egyik fejlesztője, Zeyu Jin a San Franciscó-i Adobe MAX konferencián.

A Photoshop közismerten a legsokoldalúbb képszerkesztő program, szinte mindenki tudja, hogy mit jelent egy kép megphotoshopolása: aki elég jól ért hozzá, úgy manipulálhatja a fotót, hogy később nem nagyon lehet megmondani róla, hogy mi volt eredetileg rajta, és mi az, amit átalakítottak vagy később tettek hozzá. Képzeljük el ugyanezt hangban: a szokásos hangszerkesztési funkciókon kívül a Project VoCo arra is képes lesz, hogy új szavakat illesszen be a szövegbe a felvételen beszélő ember hangján.

A Creative Bloq beszámolója szerint a sci-fibe illő funkció használatához mindössze annyi kell majd, hogy legalább 20 percnyi beszéd meglegyen az illető hangjával. Ha ez rendelkezésre áll, akkor semmi akadálya nem lesz hangja gépi leképezésének és új szöveg generálásának, szavak beszúrásának. A szakoldal munkatársa a konferencián végig is hallgatott egy ilyen gépi betoldást, és azt mondja, hogy bár még csak fejlesztik, de már most is majdnem tökéletesen ugyanazon a hangon “szólalt meg” a program.

Azt egyelőre nem tudni, hogy mikor jelenik meg a Princetoni Egyetemmel közösen fejlesztett hangszerkesztő szoftver, de hogy óriási dobás lesz, az biztos. Ha értesülni szeretne róla, amikor kiadják, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.