Balogh Csaba
Balogh Csaba
Tetszett a cikk?

Éveken át csak kinevették a kínai gyártókat, mára behódolt a világ. Nem hiába: a nagyon alacsony árazás mellé járó egyre jobb minőséget nehéz nem elfogadni.

Szinte zavarba ejtő az okostelefon-gyártók piaci részesedése azok számára, akik nem vagy csak nagyon felületesen követik az eseményeket. Míg sokan az Alcatelt vagy a Sonyt is a legnagyobbak közé sorolják – és az itthoni helyzetet elnézve van is ennek némi alapja –, valójában már nagyon nem így fest a kép.

A kínai gyártók térnyeréséről már többször beszámoltunk, aki tehát követi a tech híreket, annak maga a trend nem újdonság. De a konkrét szereplők a legtöbbeket meglephetik.

A tavalyi okostelefonos eladásokat nézve az első három helyen a Samsung, az Apple és a Huawei áll – ez nem túl meglepő, mi is írtunk már az élbolyban zajló billegésről. Azt viszont már sokan nem tudják, hogy a Gartner mérései szerint negyedik helyen az Oppo áll, az ötödiken pedig a BKK Communication Equipment. Bonyolítsuk egy kicsit a helyzetet: az IDC azt állítja, hogy a negyedik az Oppo, az ötödik pedig a Vivo. Ez utóbbi két cég ráadásul mind 100%-nál nagyobb növekedést produkált tavaly.

©

Fia-borja

De hát a helyzet még ennél is érdekesebb, ugyanis a Gartner és az IDC csak látszólag mértek mást, igazából ugyanazt állítják. Merthogy a BKK és a Vivo valójában ugyanoda tartozik: a BKK-é a Vivo vagy például az igencsak ütős telefonokat olcsón kínáló OnePlus is. Mondjunk még egy érdekeset? A BKK tulajdona az Oppo is. Tehát Gartner és az IDC listája is úgy néz ki, hogy az amerikai Apple és a dél-koreai Samsung után a kínai Huawei következik – a negyedik és ötödik helyen pedig lényegében ugyanaz a kínai vállalatcsoport áll, csak más márkákkal.

Bár a BKK akár össze is vonhatná okostelefonos érdekeltségeit, de hát semmi oka nincs rá. Egyelőre igencsak beválni látszik a sokmárkás politika, melynek révén a verseny nagy részét cégen belül tartják, saját tulajdonú márkák konkurálnak a felhasználók előtt, a profit viszont ugyanahhoz a tulajdonosi körhez folyik be. És elég csak (még) egy pillantást vetni az IDC grafikonjára: a közös tulajdont közösnek számolva az a helyzet, hogy a BKK-birodalom már a OnePlust nem számolva is bőven megelőzi a harmadik Huaweit.

Futottak még

Az már tényleg csak egy apró tanulsága a táblázatnak, amit az Others sorban láthatunk. A “többiek” kategória szereplői – és hát ide tartozik nagy névként az Alcatel, az LG, a Sony vagy kisebbként az Asus vagy az Acer – összességében egyre kevesebb lélegzethez jutnak. Meg kell említenünk ugyanakkor a Lenovót és a Xiaomit is: a korábban feltörekvő kínai szereplők nem tudták magukat tartani – éppen az előző bekezdésben említett kínai társaik szorítottk őket ki a listáról.

A piac erősen koncentrálódik. És hiába nyugati a zene, egyértelműen keletre tart. (És nem állja útját se tenger, se part.)

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!