szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ahogy ezzel az elmúlt évek tüntetésein is sokan szembesülhettek, ha több tízezer ember gyűlik össze egy nem túl nagy helyen, ott bizony nincsen használható térerő. Ami nélkül pedig nehézkes a kommunikáció. Mutatunk egy olyan telefonos alkalmazást, amelyhez se mobilnet nem kell, sem térerő, mégis lehet vele chatelni, egymással kapcsolatot tartani.

A FireChat nevű teljesen ingyenes alkalmazással bármiféle mobilnet és wifis internetkapcsolat nélkül is van mód a chatelésre. Ehhez mindössze bekapcsolva kell tartani a telefonokon a Bluetooth és a wifi-kapcsolatot. Nem, az nem gond, hogy az utóbbival nem csatlakozik az ember semmilyen internethez, a lényeg, hogy „üresjáratban” éljen a dolog, a FireChat alkalmazással ellátott készülékek ugyanis a Bluetooth és a wifi segítségével hoznak létre egy „helyi hálózatot”.

Az egyes felhasználók telefonjaiból kialakuló hálózat alapvetően nagyjából 60 méteres körben teszi lehetővé a kommunikációt. De éppen ezért fontos, hogy minél több ember telefonján fusson a demonstráció alatt az alkalmazás (és legyen bekapcsolva a wifi és a Bluetooth), hiszen a hálózat egyes pontjai összeadódnak, és így egy több száz méter sugarú/hosszú helyi kommunikációs hálózat is kialakulhat.

A FireChat tehát éppen fordítva viselkedik, mint a hagyományos mobilszolgáltatói hálózatok: azok, ha sok ember használja őket egyszerre, lefagynak, a FireChat hálózata viszont annál jobb, minél többen kapcsolódnak be. Így aztán sem a szolgáltató térerős gyengeségei, sem a hatóságok nem tudják korlátozni.

A módszer megbízható, milliók próbálták már: a demokráciáért zajló tüntetéseken népszerű, világszerte több ilyen tömegmegmozdulás alatt is ezt használták a résztvevők az esemény közbeni logisztikai és egyéb kommunikációra.

Hogyan lehet használni?

A FireChat alkalmazást a Google Play áruházból androidos telefonokra, az App Store-ból pedig iPhone-okra is le lehet tölteni. A 15 megás kis appot ezután el kell indítani, majd hosszú regisztráció helyett elég csak egy, a többiek által látható felhasználónevet választani. (Ez lehet saját név is, álnév is, és aki akar, fotót is csatolhat hozzá.)

Ha be van kapcsolva a telefonon (illetve minél több környéken lévő FireChat-felhasználó mobilján is) a Bluetooth és a wifi, akkor már indulhat is a chatelés. Publikusan is lehet írni, az ilyen üzeneteket a környéken lévő minden felhasználó látja majd – ez hasznos például a tüntetés közben vonulási utak kijelölésére satöbbi... De van arra is mód, hogy egy (a közelben lévő) ismerős felhasználónevét kiválasztva csak neki vagy csak néhány embernek írjunk. Ez utóbbi esetekben csak a címzett(ek) látja/látják az üzeneteinket.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A szakképzésben és a felnőttképzésben tanulók is igényelhetnek majd diákhitelt

A szakképzésben és a felnőttképzésben tanulók is igényelhetnek majd diákhitelt

Emelkedett a szennyvízben a koronavírus mennyisége, megugorhat a fertőzöttek száma

Emelkedett a szennyvízben a koronavírus mennyisége, megugorhat a fertőzöttek száma

Előrébb jár a nők jogainak terén egy indiai cég, mint sok hazai vállalkozás

Előrébb jár a nők jogainak terén egy indiai cég, mint sok hazai vállalkozás