szerző:
hvg.hu

Októbertől a kínai internetfelügyelet senkinek sem engedélyezi kommentek és bejegyzések írását a weben, akik az adott szolgáltatás fiókjához nem rendelték hozzá személyazonosságukat.

A kínai internetfelügyelet (CAC) újabb olyan rendeletet hozott, amely kontroll alatt tartja az ország internethasználatát: októbertől nem lehet álnéven írogatni a weben. Kommenteket írni és közösségi médiás fiókokat használni is lehetetlen lesz, ha valaki nem igazolta személyazonosságát az adott internetes szolgáltatással létrehozott fiókján – számol be a South China Morning Post.

A Zhihu – a magyar Gyakori kérdések megfelelője – nem is várta ki a szabályozás életbelépését, így ott már megszüntették az oldal anonim használatának lehetőségét. Aki álnéven regisztrált, meg kell adnia a telefonszámát, hogy igazolja személyazonosságát. (Kínában ez azért elég, mert a telefonszámok hozzá vannak rendelve a személyi igazolványokhoz.)

A CAC közleménye szerint ez a lépés a hamis hírek elleni fellépés része, hiszen a névtelen kommentek és bejegyzések a hamis pletykák, a trágár beszéd és illegális információk terjedését is lehetővé teszi. A CAC korábban a netes hírek ellenőrzése érdekében más intézkedéseket is tett: csak a kormány által jóváhagyott szerzők dolgozhatnak az online médiában, és bevezették az ellenőrzött forrás kritériumát.

Jellemző a helyi cenzúrára, hogy a kínai Twitternek megfelelő Weibón csak olyan bejegyzések találhatók, amelyek dicsérik a lépést – vette észre a Mashable. Ahogy írják,

„a szólásszabadság nem jelenti azt, hogy ettől valaki felelősségteljes ember, a felelősségteljes beszéd az igazi szabadság”.

Ez az intézkedés persze még semmi ahhoz képest, amit 2020-tól terveznek, ekkortól olyan lesz Kínában a netes cenzúra, ami a sci-fi írók legrosszabb rémálma.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!