Balogh Csaba
Balogh Csaba

Nagyvárosokban, kisebbekben és utak mellett is megvizsgálták a magyar mobilhálózatok teljesítményét a német P3 communications szakemberei. A tesztből kiderül, hogy melyik szolgáltatónál jobb a hívások minősége, hol jobb telefonnal böngészni, letölteni és youtube-ozni.

Komolyan vették a tesztelést a P3-nál, amikor elvégezték a most már rendszeresnek mondható tesztsorozatuk legfrissebb etapját, idén szeptemberben. A szeptember második felében lezajlott, 13 napon át tartó technikai vizsgálat során mindhárom magyarországi mobilszolgáltató hálózatát vizsgálták, egyenként (!) 5300 hanghívással kapcsolatos és 1400 adatforgalmi mintát rögzítettek. A mérés dokumentációja szerint a vizsgálati pontok 53 százaléka volt nagyvárosban (cities), 20 százalékuk kisebb városokban (towns), 27 százalékuk pedig országutak mentén (roads).

A tesztútvonal
©

A vizsgálat során a hangos modulra maximum 400 pontot lehetett kapni, míg az adatforgalmi résznél 600 pontos skálán értékeltek. Az így összeálló 1000 pontos rendszerben 928 ponttal végzett első helyen az ezzel Best in Class minősítést szerző Telekom. A szolgáltató és konkurenseinek teljesítményének részletezése az alábbi táblázatban látható.

©

Az adatkapcsolat minőségével kapcsolatban van egy másik érdekes táblázat is, ebben a böngészésre, a fájlletöltésre, fájlfeltöltésre és youtube-ozásra adott pontszámok is külön láthatók, összemérhetők.

©

A második és harmadik helyezett ugyan nincs megnevezve, csak Operator 2 és Operator 3 néven futnak, tippünk szerint – melyet főleg az adathálózat értékeire alapozunk – az Operator 3 a Telenor és az Operator 2 a Vodafone. Az összesítés tekintetében ez tulajdonképpen lényegtelen, mivel a harmadik helyezett 870 pontot ért el, a második pedig 872 pontot. Ahogy a százalékok is mutatják, ez nem jelent rossz hálózatot, de azért az első hely 928 pontja érezhetően jobb eredményről árulkodik.

Ha szeretné látni, hogy konkrétan önnél milyen gyors most a mobilnet, ezzel a szolgáltatással pillanatok alatt megmérheti.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Megszüntetné a Fidesz a lakástakarékok állami támogatását

Megszüntetné a Fidesz a lakástakarékok állami támogatását

Több politikus és polgármester is Hadházyval tüntet október 23-án

Több politikus és polgármester is Hadházyval tüntet október 23-án

Japánban 5 év börtönnel "jutalmaznák" azt, aki kalózoldalakkal seftel

Japánban 5 év börtönnel "jutalmaznák" azt, aki kalózoldalakkal seftel

Ha a Gyermekvasúttal készül kirándulni a hosszú hétvégén, előbb nézze meg a menetrendet!

Ha a Gyermekvasúttal készül kirándulni a hosszú hétvégén, előbb nézze meg a menetrendet!

Munkásszállóvá alakították az iskolát egy vasi faluban

Munkásszállóvá alakították az iskolát egy vasi faluban

Az elektromos autó nem környezetvédelmi csodafegyver

Az elektromos autó nem környezetvédelmi csodafegyver