szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Április eleje óta lehet arról hallani, hogy a Google frissíteni fog egyet a Gmailen. Most megtette, ami a Gmail eddigi történetének egyik legtöbb újdonságot hozó ráncfelvarrása lett.

Sokan talán nem is gondolnák, de idén már 14 éve, hogy a Google elindította saját levelezőszolgáltatását, a Gmailt. Azóta az egyik legnépszerűbb levelezővé vált, ami persze azt is magával hozta, hogy jó néhány fejlesztésen és ráncfelvarráson esett át a szolgáltatás. Az eddigi legnagyobbat 2011-ben kapta, amikor rendesen átszabták a klienst, előtte és utána "csak kisebb-nagyobb" változtatásokat eszközölt a Google.

A hónap elején azonban már hallani lehetett arról, hogy a Gmail hamarosan komolyabb ráncfelvarrást kap. A hamarosan most érkezett el, a Google hivatalosan is bemutatta, mi minden változik majd a fiókunkban. Bár a Gmail újdonságainak zöme az üzleti felhasználókra vonatkozik, de a frissítés a szolgáltatás egészét érinti.

Könnyebb kezelhetőség, látványos újdonságok

A most érkező frissítésnek köszönhetően jóval könnyebben (és gyorsabban) kezelhetjük majd a beérkező leveleinket. Ha egy e-mail fölé visszük az egérkurzort, négy gomb jelenik meg a levélnél: Archiválás, Törlés, Megjelölés olvasottként, Szundi. Ez praktikusan azt jelenti: olvasottként jelöljük meg az adott e-mailt, de emellett beállíthatjuk, hogy az mikor "érkezzen meg" újra a fiókba.

Változik az e-mailek csatolmányainak kezelése is. A Google egy új, "chip" nevű gombként jeleníti meg a levél mellékletét, amire kattintva azonnal megnyílik a küldött fájl. Ezek az újdonságok nem minden nézet esetén jelennek meg, így ha használni szeretnénk, érdemes a beállításokban matatni egy kicsit.

Ahogy korábban már sejteni lehetett, a korábban csak a mobilos verzióban elérhető "okos válaszok" funkció az asztali Gmailbe is megérkezett, így mostantól itt is gyorsan válaszolhatunk a levelekre.

Az egyik leghasznosabb újdonság azonban, hogy a Gmail mostantól segít leiratkozni a felesleges levelezőlistákról. Ha a rendszer azt érzi, hogy a felhasználó olvasás nélkül törli a reklámlevelet, akkor a következőnél már egy külön kártyát jelenít meg, amely segítségével azonnal leiratkozhatunk az adott levelezőlistáról. Ezt a lehetőséget egyébként (elvileg) minden reklámlevélnek tartalmaznia kell, ám a legtöbb esetben apró betűvel jelenítik meg a linket a levél legvégén, így sokan nem is bajlódnak azzal, hogy bogarásszák érte az e-mailt.

A Gmail fejlesztői igyekeznek bennünket megvédeni az adathalászoktól is. Bár az ilyen leveleket nagyrészt már megfogja a spamszűrő, mostantól egy óriási piros felirat is jelzi, hogy a levelet inkább töröljük és ne nyissuk meg/válaszoljunk rá.

©

Szintén látványos (és igen hasznos) újdonság, hogy a fiókunk jobb oldalán mostantól ott lesznek a Google szolgáltatásainak ikonjai, amiket egyetlen kattintással elérhetünk.

Ami az üzletet illeti

Szóval ahogy azt már korábban tudni lehetett, a Gmail újdonságai nemcsak az átlagfelhasználóknak, hanem az üzleti ügyfeleknek is szólnak. Pontosabban: vannak olyan funkciók, amiket csak ők kapnak meg.

Ilyen például az a lehetőség, hogy a felhasználó bizonyos időre kikapcsolhassa az értesítéseket, így nyugodtabban tud majd dolgozni, nem zavarja semmi.

©

A Gmail algoritmusa emellett abban is segít, hogy ne maradjon megválaszolatlan levelünk. Ennek köszönhetően átnézi a beérkező leveleket, és ha azt látja, hogy egy e-mailt meg kellene válaszolni, de ez nem történt meg, akkor arra egy üzenettel hívja fel a felhasználó figyelmét. Sőt, a rendszer azt is külön figyeli majd, ha egy elküldött levelünkre választ várnánk, de még nem érkezett meg. Ilyenkor szól majd, hogy ha szükséges, újabb e-mailt tudjunk küldeni.

©

A fejlesztőknek köszönhetően mostantól az offline munka is sokkal könnyebb lesz. A Gmail szinkronizálja az utolsó 90 nap leveleit, így azokkal akkor is tudunk dolgozni, ha épp nincs internetünk (például egy repülőgép fedélzetén). Levelet persze nem küldhetünk és nem is fogadhatunk így, de a válaszokat már megírhatjuk, hogy azt csak elküldeni kelljen.

Mindemellett biztonságosabb is lett a levelező: az üzleti felhasználók beállíthatnak a levélnek egy "lejárati dátumot", ami után automatikusan megsemmisülne a levél. Sőt, akár kétfaktoros hitelesítést is kérhet az elolvasáshoz, hogy biztosan csak az férjen hozzá, akinek a levél szól.

Az újdonságok már elérhetőek a Gmailben, de szokás szerint fokozatosan kapcsolják be mindenkinél, így előfordulhat, hogy valakinek néhány napot még várnia kell rá. Ha már most ki szeretné próbálni, akkor kattintson a Gmailben a fogaskerekes ikonos Beállítások menüre, ott fog feltűnni az "Új Gmail kipróbálása" menüpont.

Ha máskor is tudni szeretne a Gmail új funkcióiról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Álomfunkció jön a Gmailbe

A Gmail a látványos ráncfelvarrás mellett új funkciókkal is kísérletezik. Ezek közé tartozik az olyan levelek küldésének lehetősége, amelyeket szinte biztosan csak a címzett olvashat el, ráadásul ő sem bármikor.