szerző:
MTI

Az Egyesült Államokban elsőként Kalifornia államban rendelkeztek arról, hogy 2020-tól kötelező lesz napelemekkel felszerelni az újonnan épülő házak többségét.

Az öttagú Kaliforniai Energiaügyi Bizottság (CEC) által szerdán elfogadott új építési előírásokkal az állam a globális klímaváltozás ellen folytatott harcát igyekszik erősíteni. A bizottság becslései szerint az új előírások nagyjából 40 dollár plusz költséget jelentenének havonta, amit ellensúlyozna a havi közüzemi költségek 80 dolláros csökkenése. Az ellenzők szerint ugyanakkor a napelemek átlagosan 10 ezer dollárral (2,6 millió forinttal) növelnék egy új ingatlan előzetes költségeit az ország egyik egyébként is legdrágább államában.

Az új előírások az épületek szellőzésének és világításának korszerűsítésére is kiterjednek. Az intézkedések nyomán várhatóan 700 ezer metrikus tonnával csökkenne az állam üvegházhatású gázkibocsátása három év alatt, ami nagyjából azzal egyelő, mintha 115 ezer autó tűnne el az utakról.

©

Az amerikai tagállamok közül Kalifornia rendelkezik az egyik legambiciózusabb célkitűzéssel a megújuló energiák terén: az Egyesült Államok legnépesebb tagállama energiafogyasztásának felét megújuló forrásokból szeretné nyerni 2030-ra. Az energiaügyi bizottság szerint 2017 végén az állam már elérte a nagyjából 30 százalékot. A testület szóvivője, Amber Pasricha Beck szerint az új építési előírások alól kivételt fognak élvezni az árnyékolókkal felszerelt, vagy túlságosan kis tetővel rendelkező épületek.

Változások azért felénk is vannak: az EU-s szigorítás értelmében 3 év múlva már nem építhetünk akármilyen házat – de erre is van magyar megoldás.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!