Kevesebb esélye van a demenciára, ha mértékkel fogyaszt alkoholt, mint ha egyáltalán nem iszik

Egy brit orvosi folyóirat kutatása szerint amikor mértékkel inni kezdünk, csökken a kockázat, később azonban emelkedni kezd.

  • hvg.hu hvg.hu
Kevesebb esélye van a demenciára, ha mértékkel fogyaszt alkoholt, mint ha egyáltalán nem iszik

A demenciára való hajlam és az alkoholfogyasztás közötti összefüggést vizsgálta a British Medical Journal. Arra voltak kíváncsiak, hogy nagyobb eséllyel lesz-e időskori elbutulás áldozata az, aki mértékkel fogyaszt alkoholt, mint az, aki egyáltalán nem iszik – írja a CNN.

A kutatás során összesen 9000, 35 és 55 év közötti embert vizsgáltak 30 éven keresztül. Az eredmény megdöbbentő: kimutatták, hogy azoknak, akik egyáltalán nem isznak alkoholt, 50 százalékkal nagyobb esélyük van a demenciára, mint azoknak, akik mértékkel ugyan, de rendszeresen isznak.

A dolog azonban nem ilyen egyszerű: a jelenséget a kutatók „J-kanyarnak” nevezték el, azért, mert a kockázati görbe a J betűhöz hasonló: amikor a vizsgált alanyok többet kezdtek inni, a demenciára való hajlam kockázata először csökkenni kezdett, majd kis idő múlva ismét nőtt.

Egyes korábbi tanulmányok is hasonló eredményre jutottak a szívroham, a stroke és a diabétesz esetében is: ezen a betegségek kialakulásának kockázata is hasonló összefüggésben volt az alkoholfogyasztással.

A kutatás ugyanakkor tartogat egy nem túl meglepő eredményt is: a demenciára való kockázat azok körében volt a legmagasabb, akik rendszeresen nagy mennyiségű alkoholt fogyasztottak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának tudományos témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.