szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy brit orvosi folyóirat kutatása szerint amikor mértékkel inni kezdünk, csökken a kockázat, később azonban emelkedni kezd.

A demenciára való hajlam és az alkoholfogyasztás közötti összefüggést vizsgálta a British Medical Journal. Arra voltak kíváncsiak, hogy nagyobb eséllyel lesz-e időskori elbutulás áldozata az, aki mértékkel fogyaszt alkoholt, mint az, aki egyáltalán nem iszik – írja a CNN.

A kutatás során összesen 9000, 35 és 55 év közötti embert vizsgáltak 30 éven keresztül. Az eredmény megdöbbentő: kimutatták, hogy azoknak, akik egyáltalán nem isznak alkoholt, 50 százalékkal nagyobb esélyük van a demenciára, mint azoknak, akik mértékkel ugyan, de rendszeresen isznak.

A dolog azonban nem ilyen egyszerű: a jelenséget a kutatók „J-kanyarnak” nevezték el, azért, mert a kockázati görbe a J betűhöz hasonló: amikor a vizsgált alanyok többet kezdtek inni, a demenciára való hajlam kockázata először csökkenni kezdett, majd kis idő múlva ismét nőtt.

Egyes korábbi tanulmányok is hasonló eredményre jutottak a szívroham, a stroke és a diabétesz esetében is: ezen a betegségek kialakulásának kockázata is hasonló összefüggésben volt az alkoholfogyasztással.

A kutatás ugyanakkor tartogat egy nem túl meglepő eredményt is: a demenciára való kockázat azok körében volt a legmagasabb, akik rendszeresen nagy mennyiségű alkoholt fogyasztottak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának tudományos témákkal is foglalkozó Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jövő héten indul a 3-as metró középső szakaszának felújítása, így közlekedhet a lezárás idején

Jövő héten indul a 3-as metró középső szakaszának felújítása, így közlekedhet a lezárás idején

Bekérették a kijevi magyar nagykövetet Szijjártó Facebook-bejegyzése miatt

Bekérették a kijevi magyar nagykövetet Szijjártó Facebook-bejegyzése miatt

A lefejezett franciatanár ügye miatt bojkottálják a francia termékeket az arab országok

A lefejezett franciatanár ügye miatt bojkottálják a francia termékeket az arab országok