szerző:
hvg.hu

Hiába tették kötelezővé az idei évtől az e-napló használatát az állami intézményeknek, az érintettek szerint komoly gondok vannak a súlyos pénzekből készült rendszerrel.

Közel egy hónappal a tanévkezdés után sem működik megfelelően a Kréta (Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer), vagy ahogyan többen ismerik, az e-napló – írja a 168 Óra, amely a Nem kérünk a Kréta naplóból! Facebook-csoportban olvasható panaszok nyomán számolt be az állami iskolákban kötelezővé tett felület problémáiról.

A lap cikkében arról ír, hogy sok pedagógus panaszkodik arra, hogy a rendszer gyakorlatilag megkeseríti az érintett intézmények tanárjainak, illetve diákjainak életét, annyira lassú. Pedig a szoftver elvileg a felsőoktatásban (általában) jól működő Neptun alapján készült, fejlesztése pedig minden volt, csak nem rövid: 2016-ban már kísérleti jelleggel használták.

Az érintettek a már említett Facebook-csoportban számolnak be a felülettel kapcsolatos nehézségekről, miszerint a Kréta annyira lassan reagál, hogy az érdemjegyek beírása is percekbe telik. Ennél nagyobb probléma szerintük a felület átláthatatlansága, illetve, hogy bár drágán készült (több mint egymilliárd forintot öltek a kiépítésébe), olyan alapvető feladatokkal sem tud megbirkózni, mint hogy ha egy diák egyetlen órát hiányzik, ne az egész napot kelljen beírni neki. A Kréta kritikusai szerint adatkezelési szempontból sem túl megnyugtató a rendszer, ugyanis belépéskor a diákok oktatási azonosítóját, jelszónak pedig a születési dátumot kell megadni, amelyek szerintük könnyedén megszerezhetők.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének volt elnöke saját és kollégái tapasztalatai alapján fogalmazott meg bírálatot az e-naplóról. Ő azt mondta, az iskolák döntő többségének egyszerűen nincs meg a megfelelő informatikai háttere ahhoz, hogy a tanárok azokon oldják meg az e-naplóval járó adminisztrációs feladatokat.

A tantermek túlnyomó többségében például egyáltalán nincs, a tanári szobákban pedig szinte alig van számítógép.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Videó: a nap jelenete Grosjeané, aki menet közben gyűjtögette a dísztárcsákat

Videó: a nap jelenete Grosjeané, aki menet közben gyűjtögette a dísztárcsákat

Kövér László: A kultúrharcnak a Fidesz húsz éven át elszenvedője és nem alakítója volt

Kövér László: A kultúrharcnak a Fidesz húsz éven át elszenvedője és nem alakítója volt

Ez csak az lehet, rendszerellenes provokáció

Ez csak az lehet, rendszerellenes provokáció

Aki most dob piacra egy panellakást, már karácsonyra a pénzénél lehet

Aki most dob piacra egy panellakást, már karácsonyra a pénzénél lehet

Weber: "Tanácsosabb lenne, ha Orbán irányt változtatna"

Weber: "Tanácsosabb lenne, ha Orbán irányt változtatna"

A beteg Selma Blair mellé álltak a hírességek

A beteg Selma Blair mellé álltak a hírességek