szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egészségesek az egerek, amelyeknek két anyjuk van.

Sikerrel jártak a Kínai Tudományos Akadémia kutatói: olyan egészséges egereket segítettek világra, amelyeknek mindkét szülőjük nőstény – írta a BBC. A kísérlethez az egyik egész petesejtjét a másik egérből vett sejttel termékenyítették meg, így a génállományuk elvileg ugyanúgy keveredik, mint ha egy hím és egy nőstény párosodásából születtek volna meg az utódok. Az így megszületett egerek nem csupán egészségesek, hanem szaporodásra is képesek.

A kísérlet másik fele, amelyben két hím egyed génjeit próbálták összekeverni, nem sikerült: ugyan megszülettek így is az egerek, de egyikük sem élt tovább néhány napnál. Igaz, ez egy komplikáltabb feladat volt, a két apa génállománya mellett még egy olyan petesejtre is szükség volt, amelyből törölték a genetikai információkat.

A kutatók célja az, hogy rájöjjenek, mi az oka annak, hogy amíg több állat képes nem csak egy hím – egy nőstény párosításban szaporodni, addig az emlősök természetes úton erre képtelenek. Az egyik feltételezés az, hogy életképtelenek lennének az emlősök akkor is, ha a genetikusok két azonos nemű egyed génállományát tudnák kombinálni. Az, hogy a kínaiak most sikerrel hoztak világra olyan egeret, amelynek két azonos nemű szülője van, ezt a verziót cáfolhatná.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!