szerző:
hvg.hu

Egészségesek az egerek, amelyeknek két anyjuk van.

Sikerrel jártak a Kínai Tudományos Akadémia kutatói: olyan egészséges egereket segítettek világra, amelyeknek mindkét szülőjük nőstény – írta a BBC. A kísérlethez az egyik egész petesejtjét a másik egérből vett sejttel termékenyítették meg, így a génállományuk elvileg ugyanúgy keveredik, mint ha egy hím és egy nőstény párosodásából születtek volna meg az utódok. Az így megszületett egerek nem csupán egészségesek, hanem szaporodásra is képesek.

A kísérlet másik fele, amelyben két hím egyed génjeit próbálták összekeverni, nem sikerült: ugyan megszülettek így is az egerek, de egyikük sem élt tovább néhány napnál. Igaz, ez egy komplikáltabb feladat volt, a két apa génállománya mellett még egy olyan petesejtre is szükség volt, amelyből törölték a genetikai információkat.

A kutatók célja az, hogy rájöjjenek, mi az oka annak, hogy amíg több állat képes nem csak egy hím – egy nőstény párosításban szaporodni, addig az emlősök természetes úton erre képtelenek. Az egyik feltételezés az, hogy életképtelenek lennének az emlősök akkor is, ha a genetikusok két azonos nemű egyed génállományát tudnák kombinálni. Az, hogy a kínaiak most sikerrel hoztak világra olyan egeret, amelynek két azonos nemű szülője van, ezt a verziót cáfolhatná.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Birmingham és Budapest között indít járatot jövőre a Jet2

Birmingham és Budapest között indít járatot jövőre a Jet2

Kiszivárgott: 9000 embert rúg ki a kormány

Kiszivárgott: 9000 embert rúg ki a kormány

Kijavították a hibát, amely padlóra küldte a Playstationöket

Kijavították a hibát, amely padlóra küldte a Playstationöket

"Bírák, ne féljetek, csatlakozzatok!"

"Bírák, ne féljetek, csatlakozzatok!"

Brexit-patt: egy évvel meghosszabbítanák az átmeneti időszakot

Brexit-patt: egy évvel meghosszabbítanák az átmeneti időszakot

Marabu FékNyúz: Itt élned, halnod kell

Marabu FékNyúz: Itt élned, halnod kell