szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Ha azt mondjuk, hogy pí, valószínűleg mindenki ugyanarra a a végtelen, irracionális számra gondol: 3,14. A matematikában jártasabbak talán még odáig is elmerészkednek, hogy 3,14159. Vannak azonban olyanok, akik ennél jóval több számot tudnak felsorolni a píből, vagy mások számára megjegyezhetetlen mennyiségű információt tudnak elraktározni az agyukban: a pí értékét például több mint százezer tizedesjegyig tudják.

A japán Haragucsi Akira még 2006-ban bizonyította be, micsoda ereje van a tanulásnak: összesen mintegy 111 700 számjegyet (tizedesjegyet) memorizált a píből, több mint 16 órán át tartott neki elmondania. A 72 éves Haragucsi szerint a pí számjegyeinek felsorolása ugyanolyan érzés számára, mintha egy buddhista mantrát mondana el, vagy meditálna. Jelenleg ő a pí világbajnoka, bár Guinness-rekordként sosem hitelesítették az eredményét.

Ezt a címet a 23 éves indiai Rajveer Meena tudhatja magáénak, aki 2015 márciusában mintegy 70 ezer jegyet sorolt fel a píből – 9 óra és 7 perc alatt. Eredményével példát is mutatott: a világ egyik legszegényebb régiójából érkező fiatal a világ legnehezebb versenyét nyerte meg ezzel.

©

Hogy ki hogyan trenírozza magát egy ilyen megmérettetésre, az egyéntől függ, van azonban egy dolog, amiben mindannyian azonosak – írja a The Washington Post. Ez pedig nem más, mint hogy a számok felsorolásához egy történetet találnak ki, Haragucsi például a japán katakana írásrendszer karaktereihez párosít számjegyeket. Így amikor felsorolják a számokat, valójában ezt a történetet mesélik el maguknak, csak a történéseket számmá konvertálják, és ezt mondják ki hangosan. Hasonló módon tanulta meg a számjegyeket Meena is, ő szavakat rendelt bizonyos számjegyekhez. A 70 ezer számjegyet több mint hat évig tartott megtanulnia, de mint mondja, nemcsak a Guinness-rekordra volt jó a tanulás, türelmet és önbizalmat is nyert belőle.

Más a helyzet a 39 éves Daniel Tammet esetében. A brit író-fordító 10 nyelven beszél és szinesztéziában "szenved". A Wikipédia vonatkozó szócikke szerint mindez a szinesztézia "olyan mentális jelenség, amelyben egyik érzékszerv által keltett benyomás automatikusan aktivál egy másik érzetet, tehát például a betűkhöz vagy számokhoz az ember akaratlanul is színeket társít". Ebből pedig nagyjából kitalálható, miként gondol Tammet a pí számjegyeire.

©

A brit író színeket és érzéseket rendel a számjegyekhez: elmondása szerint a 4-es például a kék színt jelenti, ugyanakkor a félénkséget is. A három színe a zöld, az öté a sárga, a kilencé pedig szintén a kék – csak épp más árnyalattal, mint a négyes esetében. Tammet szintén rekorder: 2005-ben alig öt óra hossza alatt mondta vissza a pí 22 514 számjegyét, ami rendkívül gyorsnak számít. Számára a számok olyanok, mintha verset szavalna.

Hogy rájöjjenek, hogyan is működik Tammet agya, a Cambridge-i Egyetem pszichológusai különböző teszteket végeztek el rajta, és kiderítették, hogy a szinesztézia olyan struktúrába rendezi a megjegyzett információt az agyában, ami segíti annak felidézését. Mindez az autizmusával kiegészülve segítette őt abban, hogy megjegyezze a pí számait.

Tammet, Haragucsi és Meena esetét látva szakemberek úgy vélik, nem elég csak memorizálni a tanuláskor, egy olyan keretet kell biztosítani az agynak, amelyben "otthonosan" érzi magát.

Illusztráció
©

Martin Desler, a holland Radboud Orvosi Egyetem szakembere szerint bárki elsajátíthatja azt a technikát, amellyel ennyi mindent meg lehet tanulni. Dresler a világ 23 legjobb memóriaatlétájának agyát egy szkennelésnek vetette alá, amelyből kiderült, a legtöbben a "helyek módszerét" alkalmazzák.

Ennek lényege, hogy az emberi agy hajlamos a térben elhelyezett dolgokra emlékezni. Ilyenkor az illető számára egy ismerős hely – például a saját lakása – képét képzeli el, amiben a kitalált képekhez különböző információkat köt, miközben gondolatban bejárja az adott helyet. Minél megdöbbentőbb a kép, annál könnyebb megjegyezni. Ha például a 3,1415-öt szeretné valaki memorizálni, azt megteheti az alábbi történettel is:

Három golyónyom van a bejárati ajtón. Amikor kinyitom, egy halott lovat látok, négy lába a plafon felé mered. Rajta ül egy törpe, amelynek öt gyűrű van az ujján.

Desler a vizsgálatok során nem tapasztalt strukturális különbséget a memóriaatléták és az átlagemberek agya között. Utóbbiakat elkezdte tréningezni, és hat hét után már kétszer akkora adathalmazt voltak képesek megtanulni, mint előtte. A szakember egy weboldalt is létrehozott, hogy aki szeretné, ott képezhesse magát.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Halálos baleset történt Jakabszállásnál

Halálos baleset történt Jakabszállásnál

Az orosz kormány szerint "vörös dagály" okozta a rejtélyes pusztulást Kamcsatkán

Az orosz kormány szerint "vörös dagály" okozta a rejtélyes pusztulást Kamcsatkán

Új mobilgyártó tör be Európába

Új mobilgyártó tör be Európába