szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Furmányos módszert eszeltek ki a hackerek, hogy felkerüljön a számítógépekre a vírusuk: valódi Flash Player-frissítést kínálnak letöltésre, és amíg fut a telepítés, a háttérben egy másik program is felmászott a gépre.

Kevés annyira megvetett segédprogram van ott rengeteg számítógépen, mint a Flash Player. Az Adobe fejlesztése gyakorlatilag egy tágra nyitott kapu a hackerek számára – annyi biztonsági rést tartalmaz, hogy nem győzik befoldozni őket. Legutóbb júniusban adtak ki hozzá vészfrissítést, a kiberbiztonsági szakértők pedig most egy újabb sebezhetőségre hívták fel a felhasználók figyelmét.

A Palo Alto Networks munkatársai az interneten kutattak a hamis Flash-frissítések után, a keresés során azonban a Flash valódi, de gyanús telepítőfájlait is megtalálták. Egy olyan Flash-frissítést fedeztek fel, ami augusztus óta fertőzheti a programjaikat lelkiismeretesen frissíten tartó felhasználók számítógépeit.

A vírus érdekessége, hogy valóban elvégzi a Flash segédprogram frissítését – csak közben egy XMRig nevű botot telepít. A kártékony szoftver rögtön kriptopénz (Monero) bányászatába fog, tevékenysége közben lassítja a számítógépet, terheli annak processzorát, laptop esetében nagyon gyorsan lemerül az akkumulátor.

©

A szakemberek az 1-es javítócsomaggal frissített Windows 7 alatt tesztelték, az álfrissítés átmegy-e a szűrőn. A Windows minden esetben jelezte, hogy ismeretlen féltől származó, gyanús programot (frissítést) akar telepíteni a felhasználó, vagyis az operációs rendszer kiszúrta a turpisságot. Ennek ellenére a felhasználók jelentős része – már csak megszokásból is – valószínűleg a Tovább gombra nyomott, így megnyílt az út a kártékony program előtt.

[Telepítse a gépére: ezek most a legjobb (ingyenes) vírusirtó programok]

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Tech

Vészfrissítést adtak ki a számítógépekre, jobb lesz, ha mielőbb telepíti

Annyira veszélyesnek ítélte a szinte mindenki számítógépén megtalálható Flash segédprogram biztonsági hibáját az Adobe, hogy soron kívül, egy vészfrissítés formájában tették közzé a kritikus hibát kijavító frissítést. Mutatjuk, hogyan ellenőrizheti a gépét, és hogyan tudja gyorsan telepíteni a frissítést.

hvg.hu Tech

Tudja, hogy ki a legveszélyesebb az ön számítógépére? Hát ön

A Microsoft Office sérülékenységeit kihasználó szoftverek vezetik az idei év első három hónapjában észlelt kiberincidenseinek listáját – egy év alatt megnégyszereződött a rosszindulatú Microsoft Office dokumentumokkal megtámadott felhasználók száma. Elkészült a Kaspersky Lab legfrissebb, 2018. első negyedévére vonatkozó biztonsági jelentése, amely szerint még mindig az emberi hanyagság a legveszélyesebb csapda.

Élesben Hiller Istvánnal: A tiltakozó diákok alkotóműhelyéből hoznánk létre egy új SZFE-t

Élesben Hiller Istvánnal: A tiltakozó diákok alkotóműhelyéből hoznánk létre egy új SZFE-t

Müller Cecília: A második oltás hevesebb reakciót válthat ki, de aggodalomra nincs ok

Müller Cecília: A második oltás hevesebb reakciót válthat ki, de aggodalomra nincs ok

Izraelben is zavargások voltak a járványügyi korlátozások miatt

Izraelben is zavargások voltak a járványügyi korlátozások miatt