szerző:
hvg.hu

Összefogott négy nagy részvényes alapkezelő, hogy 2019 májusában elmozdítsák Mark Zuckerberget a Facebook elnöki pozíciójából. Nem lesz könnyű dolguk.

A jelek szerint sokkal komolyabb következménye is lehet az elmúlt időszak adatiszvárgási botrányainak annál, mint amire eddig számítani lehetett. A Facebook részvényesei közül ugyanis négy nagy amerikai alapkezelő is azt szeretné, ha Mark Zuckerberget leváltanák a Facebook éléről – számolt be róla a Reuters.

A kezdeményezés a New York Városi Nyugdíjalap, az Illinois-i Állami Kincstár, a Rhode Islandi alap, valamint a Pennsylvaniai Állami Kincstár összefogásából indulna ki, amelyeknek együttesen közel 4,9 millió részvény van a kezükben. Ez azonban közel sem elég ahhoz, hogy véghez vigyék akaratukat: a Facebooknak jelenleg 2,8 milliárd részvénye van, ezek 60 százalékát pedig Mark Zuckerberg birtokolja. 2017-ben volt már ilyen kezdeményezés, ami nem vezetett eredményre.

Ettől függetlenül ha a Zuckerberggel szemben összeáll egy masszív "ellenoldal", valamint mindenképpen muszáj lesz lépnie a vállalatnak, a patthelyzetet ugyanis a részvények árfolyama bánná leginkább.

[Itt azonnal ellenőrizheti, hozzáfértek-e a hackerek az ön Facebook-fiókjához is]

Ennek fényében nem meglepő, hogy a Rhode Islandi alap képviselője óvatosan nyilatkozott az ügyben: szerinte egyelőre csupán arról van szó, hogy felhívják a figyelmet a létező problémákra, amelyekről mindenképpen beszélni kell.

©

A következő tulajdonosi taggyűlésre 2019 májusában kerül majd sor, ahol a részvényesek azt szeretnék, ha az ülésen egy független igazgatótanácsot választanának a felügyelet javítása érdekében – ami egyébként más cégeknél is bevett gyakorlat.

A Facebook szóvivője egyelőre nem kommentálta a fejleményeket.

[Beizzítja a rakétákat a Facebook, kíméletlenül törölni fogják a választással kapcsolatos kamubejegyzéseket]

Michael Frerichs, az Illinois-i Állami Kincstár képviselője szerint bár valószínűleg egy független elnök sem tudta volna megakadályozni az adatszivárgást vagy épp az álhírek terjedésének problémáját, szerinte kevesebb probléma és kisebb kilengés is lehetett volna a részvények árfolyamában.

A fenti négy alapkezelő a következő időszakban további nagy részvényesekkel veszi majd fel a kapcsolatot, hogy támogatókat szerezzenek a kezdeményezéshez. Ki tudja, a végén még lehet, hogy tényleg Mark Zuckerberg lányának lesz igaza.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

Hónapokon át meghamisíthatta a videós adatokat a Facebook, hogy a YouTube helyett inkább náluk hirdessenek

Hónapokon át tisztában volt vele, hogy pontatlanul méri a videók megtekintésére vonatkozó számadatokat a Facebook, mégsem tettek ellene semmit – ez áll a Zuckerbergék ellen kedden benyújtott periratban, melynek kezdeményezői szerint a közösségi oldal tudatosan megvezette egyes partnereit, hogy náluk költsék el a hirdetésre szánt pénzeket.

Több gyereket szakíthattak el a családjuktól Amerikában, mint eddig mondták

Több gyereket szakíthattak el a családjuktól Amerikában, mint eddig mondták

Kézilabda-vb: súlyosak a sérülések, cserére kényszerül a válogatott

Kézilabda-vb: súlyosak a sérülések, cserére kényszerül a válogatott

Szétverték az ország gazdaságát, most visszaengedik az oroszokat

Szétverték az ország gazdaságát, most visszaengedik az oroszokat

Megvan a Facebook 10 éves kihívása? Úgy tűnik, győztest hirdethetünk

Megvan a Facebook 10 éves kihívása? Úgy tűnik, győztest hirdethetünk

A gyilkos, aki az áldozatai szemébe néz

A gyilkos, aki az áldozatai szemébe néz

A Fidelitas-alelnök is beszólt a köztévének a melegek gyógyításáról szóló műsor miatt

A Fidelitas-alelnök is beszólt a köztévének a melegek gyógyításáról szóló műsor miatt