szerző:
hvg.hu

Novemberben félidős választásokat tartanak az Egyesült Államokban, ami Donald Trump sorsát is megpecsételheti. A Facebook a 2016-os esetből tanulva ezúttal már beavatkozik, és törli azokat a bejegyzéseket, amelyek a szavazás kapcsán megtévesztenék a felhasználókat.

Rohamosan közeledünk a novemberhez, ami fontos politikai mérföldkő lesz az Egyesült Államok belpolitikájában. Amerikában novemberben ugyanis félidős választásokat tartanak, melyeken a szövetségi képviselőház egészét és a szenátus egyharmadát megújítják, és kormányzóválasztások is lesznek.

A mostani voksolás komoly próbatétel lesz mind a választási rendszer, mind pedig a Facebook számára, a két évvel ezelőtti elnökválasztás után ugyanis kiderült, az orosz propaganda és félretájékoztatás aktívan jelen volt a kampányidőszakban. Bár elvileg azóta komoly figyelmet fordít a Facebook az álhírek megfékezésére, augusztus végén megszólalt a Facebook egykori bennfentese is, aki szerint már késő az orosz befolyás kivédéséhez. Zuckerbergék ennek ellenére mégis tettek egy – ha nem is túl nagy – vállalást.

A Facebook fejlesztői kedden bejelentették, törölni fogják a közösségi oldalról a legegyszerűbb álhíreket: azokat a bejegyzéseket, amelyek a szavazás kapcsán próbálják meg megtéveszteni a felhasználókat, távol tartva őket az urnáktól. Vagyis minden olyan tartalom lekerül majd az oldalról, amiben azt próbálják meg elhitetni másokkal, hogy ők nem mehetnek el szavazni, vagy a szavazás menetéről (például annak helyéről, időpontjáról, a szükséges iratokról) adnak nekik téves tájékoztatást.

Jessica Leinwand, a cég felhasználói szabályzatáért felelős vezető szerint a fent említett tartalmú bejegyzéseket a Facebook közösségi irányelvei ellenzik, így azok nem jelenhetnek meg az oldalon. Mindehhez egy új eszközt is fejlesztett a Facebook, amin keresztül jelenthetik a felhasználók, ha ilyen tartalmú posztokkal találkoznak.

Bár maga a törekvés üdvözlendő, van még vele némi probléma, hiszen a csoportokban vagy épp privát üzenetben ugyanúgy terjedhetnek téves információk, mint ahogy egy sima Facebook-bejegyzéssel. Persze ezek hatása valószínűleg már messze elmarad attól, amit a propagandisták szeretnének elérni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, kövesse a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Április elején megkezdődhet a tereprendezés a debreceni BMW-gyár területén

Április elején megkezdődhet a tereprendezés a debreceni BMW-gyár területén

Zsebből vennének tankönyvet a szülők, ha nem elég jó az állami

Zsebből vennének tankönyvet a szülők, ha nem elég jó az állami

Az EP-választásokig még megúszhatja a számonkérést Farkas Flórián

Az EP-választásokig még megúszhatja a számonkérést Farkas Flórián

Závecz: a Fidesz elvesztett negyedmillió szavazót

Závecz: a Fidesz elvesztett negyedmillió szavazót

Hiába ad pénzt a kormány a falvaknak, ha nem engedi, hogy jól költsék el

Hiába ad pénzt a kormány a falvaknak, ha nem engedi, hogy jól költsék el

A lengyel kormánypárt nem állít jelöltet a meggyilkolt gdanski főpolgármester helyére

A lengyel kormánypárt nem állít jelöltet a meggyilkolt gdanski főpolgármester helyére