szerző:
hvg.hu

Visszaszorult Kínában a Samsung a helyi okostelefon-gyártókhoz képest, és főleg ezért döntött úgy, bezárja egyik ottani gyárát.

Bár globálisan vitathatatlanul elismert gyártó az Apple és a Samsung, az óriási kínai piacon már nem annyira rózsás a helyzetük. Az Apple ottani piaci részesedése – a Counterpoint Research adatai szerint – az év harmadik negyedévében 9 százalékos volt (ez sokat romolhat a jelenlegi aktualitások, egy kínai bírósági döntés, illetve az Egyesült Államok ellen tiltakozó kínai cégek miatt), a Samsung pedig a „futottak még” kategóriába került. Az első negyedévben ugyan még 1 százalékos részesedést mértek neki, de már ez is eltörpül a 2013-as 15 százalékos részesedés mellett.

Ezek után valójában senkit sem lepett meg a dél-koreai cég mostani döntése, amely szerint a két kínai mobiltelefon-gyára közül bezárja az egyiket. Ez a gyár a világ 11. legnépesebb városában, Tiencsinben található, jelenleg 2600 dolgoznak itt, és évente 36 millió okostelefon kerül le a futószalagokról. A gyárat még az év vége előtt bezárják, a munkavállalóknak kompenzációs csomagot ígértek, illetve azt, hogy elhelyezkedhetnek más Samsung-létesítményekben. A másik üzem nagyobb ennél: a Huizhouban működő létesítményben 72 millió telefon készül évente, és egyelőre nincs szó ennek a gyárnak a leállításáról.

A gyárbezárás mögött azért gazdasági megfontolások is állnak, a Samsung ugyanis inkább Vietnamban és Indiában készíttetné telefonjait, ezekben az országokban ugyanis olcsóbb a munkaerő, mint Kínában. Tapasztalatok pedig már vannak, hiszen a dél-koreai cég két vietnami gyárában már most is évi 240 millió telefon készül. A Samsung azért hangsúlyozza, hogy számára továbbra is kiemelten fontos a kínai piac.

Egy néhány héttel ezelőtti kutatás érdekes trendre világított rá az országban: Kínában a szegények szaladgálnak iPhone-okkal, a tehetősebbek inkább Huawei telefonokat használnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
150 ezer liter folyékony csoki árasztotta el az utat Arizonában

150 ezer liter folyékony csoki árasztotta el az utat Arizonában

Karácsony óta nem viszik el a szemetet a mátészalkai telepről, megjelentek a patkányok

Karácsony óta nem viszik el a szemetet a mátészalkai telepről, megjelentek a patkányok

Hajnalban is robbantottak és lőttek a tegnap megtámadott nairobi szállodában

Hajnalban is robbantottak és lőttek a tegnap megtámadott nairobi szállodában

Gyarmathy Éva: Ez az, fiúk, először a lámpát!

Gyarmathy Éva: Ez az, fiúk, először a lámpát!

Kercsi incidens: Moszkva meghosszabbította az ukrán tengerészek előzetes letartóztatását

Kercsi incidens: Moszkva meghosszabbította az ukrán tengerészek előzetes letartóztatását

A Jobbik alapító tagja a hírhamisító MTVA-vezér

A Jobbik alapító tagja a hírhamisító MTVA-vezér