Balogh Csaba
Balogh Csaba

A kisebbik dél-koreai elektronikai óriás évek óta ígérgeti, hogy piacra dob egy feltekerhető képernyővel rendelkező tévét. Nem húzzák tovább, a Las Vegasban zajló CES technológiai kiállításon megmutatták a készüléket, ami még idén megvásárolható lesz.

A jövőben teljesen természetes lesz, hogy a tévénket és az érintőképernyős eszközeinket is egyszerűen feltekerjük és magunkkal visszük. Az LG három éve fogalmazta meg ezt a víziót, a CES 2016 szakkiállításon. A gyártó már korábban bemutatta az ehhez szükséges képernyőtechnológiát (itt nézheti meg videón – érdemes), tavaly pedig már a televízió első prototípusát hozták el a rendezvényre.

©

A gyártó idén már a kész termékkel állt elő, Las Vegasba elhozták az LG Signature OLED TV R9 (OLED65R9PUA) nevű készüléket. A 65 hüvelykes (165 centis) képátlóval rendelkező televízió első ránézésre nem tűnik valami különlegesnek, úgy néz ki, mint bármelyik prémium kategóriás tévé. A "csoda" akkor következik be, mikor a tulajdonosa megnyom egy gombot, a tévé pedig, mint egy papírlap, összetekeredve "eltárolja magát" a tokjában.

A megoldás nélkül természetesen bőven lehet élni, ezzel együtt mégis praktikusnak nevezhetjük, legalábbis esztétikailag: nem éktelenkedik a lakásban a hatalmas "fekete tükör", hanem csak akkor mutatkozik meg a tévé, amikor van értelme tévéként létezni – amikor nézzük.

©

Arra is van mód, hogy csak részben "húzzuk fel" a képernyőt, ami így visszafogottabb formájában használható dekorációs célból, például fotók állandó megjelenítésére.

©

A gyártó szerint a technológia működése 50 ezer összetekerésig szavatolt.

A képernyő nem mellesleg egy 4K-felbontású OLED-panel, amely mögött – illetve alatt – ott rejlik minden olyan funkció, amit ma egy okostévétől megkaphatunk. A hangzásról 100 wattos Dolby Atmos hangrendszer gondoskodik.

©

A tévé nyilvánvalóan több millió forintos árát egyelőre nem nevezte meg az LG, azt viszont már elmondták, hogy az idei év második felében tervezik piacra dobni a készüléket.

A CES 2019 szakkiállítás többi bejelentését itt találja. Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Razzia volt a bulinegyedben: taxisokat is ellenőriztek a rendőrök

Razzia volt a bulinegyedben: taxisokat is ellenőriztek a rendőrök

Még sosem gyilkoltak annyit Mexikóban, mint tavaly

Még sosem gyilkoltak annyit Mexikóban, mint tavaly

Antonio Banderas is búcsúzik Andy Vajnától

Antonio Banderas is búcsúzik Andy Vajnától

A Momentum megmutatta a Legfőbb Ügyészségnek, melyek azok az ügyek, amelyekkel foglalkoznia kellene

A Momentum megmutatta a Legfőbb Ügyészségnek, melyek azok az ügyek, amelyekkel foglalkoznia kellene

Most a Facebook a soros: olyan funkció jön, ami a civileket támogatja

Most a Facebook a soros: olyan funkció jön, ami a civileket támogatja

Megtalálták és leváltották a későn érkező nyugdíjak felelősét

Megtalálták és leváltották a későn érkező nyugdíjak felelősét