szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Németországban született, de Magyarországhoz több szálon kötődő Laura Kampis is szerepel a Forbes Harminc sikeres fiatal 30 alatt európai listáján. A 27 esztendős Kampis dizájnerként dolgozik az egyik legnépszerűbb stratégiai játéksorozaton, a Total Waron.

A videojátékok iránt érdeklődők az esetek nagy részében csak a fogyasztói oldalról kerülnek kapcsolatba egy-egy szoftveres újdonsággal. Azt, hogy hogyan készül, hogyan lesz belőle bárki számára élvezhető termék, már csak maroknyian láthatják. Közéjük tartozik a Creative Assembly alkalmazásában álló, magyar származású Laura Kampis is, aki igen fontos feladatot tölt be az egyesült királyságbeli, de a világon gyakorlatilag mindenütt ismert cégnél: a népszerű stratégiai játéksorozat, a Total War játékdizájnkereként dolgozik.

©

Kampist ennek okán válogatták be a magyarországi kiadással is rendelkező üzleti lap, a Forbes egyik legnívósabb (európai) listájára, amely olyan személyeket gyűjt egy csokorba, akik 30 éves korukra vagy az előtt értek el komoly sikereket akár az üzlet, a kultúra, a tudomány, a sport vagy épp a videojátékok világában. (Hasonló lista idehaza is szokott készülni, ám az amerikai verzióval ellentétben ott kizárólag magyarok szerepelnek.)

A 27 esztendős Kampis a Forbes oldalán is írtak szerint a franchise-hoz tartozó Total War-játékok egyszemélyes, azaz hagyományos kampány üzemmódjának, továbbá a mesterséges intelligencia által irányított karakterek dizájn részével foglalkozik. A Total War a videojátékok egyik leghíresebbje, a 2000-es évek óta készülnek hozzá különböző részek. Kampis korábban az alapjátékhoz tartozó folytatásokon is dolgozott, olyan címeken, mint a 2017-ben debütált – cikkünk nyitóképén is látható – Warhammer II, illetve a tavaly májusban megjelent Thrones of Britannia.

Bár Németországban született, Kampis életéből több évet Magyarországon töltött, itt járt gimnáziumba is, illetve a dizájner közeli családtagjai mind magyarok. Kérdésünkre elmondta, mindig is érdekelték a videojátékok, ám arról kevés ismerete volt, milyen lehetőségek rejlenek az iparban. Első lépésként programozói diplomát szerzett Londonban. Egyetemi évei alatt több videojáték-fejlesztéssel foglalkozó céget is megismert, de saját bevallása szerint ez önmagában nem volt elegendő a sikerhez.

"Túlságosan programozós hátterem volt, úgyhogy továbbtanultam, elvégeztem egy Digital Game Theory and Design mesterképzést, miközben saját projekteken is dolgoztam. Mindezek kombinációja vezetett végül a mostani munkahelyemhez" – mondta Kampis, aki saját blogján kedvenc játékai mellett az általa készített programokról is listát vezet. Az egyik érdekesebb munkája a Dream World nevű alkotás, melyben a játékosnak – szokatlan mód – matematikai egyenletek megoldásával kell legyőznie az ellenfelet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kemenesi Gábor szerint fel kell készülni a vírus visszatérésére

Kemenesi Gábor szerint fel kell készülni a vírus visszatérésére

100-szoros sebességre kapcsolt egy alaszkai gleccser, a tudósok sem értik, miért

100-szoros sebességre kapcsolt egy alaszkai gleccser, a tudósok sem értik, miért

Bár kötelezni nem tudják, az éttermek szeretnék, ha minél előbb beoltanák a dolgozóikat

Bár kötelezni nem tudják, az éttermek szeretnék, ha minél előbb beoltanák a dolgozóikat