szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy exobolygó felfedezése után hosszú idő, mire a tudósok megbizonyosodnak arról, valóban ilyen planétát találtak. Most közel 10 évnyi munka után derült ki egy érdekesség a Kepler-1658b-ről.

Néhány hónappal ezelőtt a NASA Kepler űrteleszkópja végérvényesen álomba merült. A szerkezetnek több mint 9 évnyi működés után elfogyott az üzemanyagja, így az utolsó parancs kiadása után végleg megszakított minden kapcsolatot a Földdel. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az általa elvégzett munka ne hozna eredményeket a mai napig.

A NASA a napokban jelentette be, hogy az űrteleszkóp által az elsők között felfedezett Kepler-1658b jelű exobolygó valóban létezik, sőt, sokkal érdekesebb, mint azt eddi gondoltuk. Minderre azért kellett mostanáig várni, mert egy exobolygó észlelésénél a beérkező adatokat szigorúan meg kell vizsgálni, hogy biztosan erről a típusú planétáról van-e szó, vagy csupán anomália miatt láthatók az erre utaló adatok.

Az exobolygók felfedezésének egyik legegyszerűbb módja, hogy a központi csillagot figyelik, és azt, hogyan változik annak fénye. Amikor a bolygó a csillag és a Föld közé kerül, a fény az áthaladás idejére megváltozik, ebből pedig következtetni lehet arra, hogy milyen nagy a csillag és a körülötte keringő bolygó. Most úgy tűnik, a Kepler-1658b sokkal nagyobb, mint azt korábban gondolták.

Az adatok átvizsgálása során kiderült, hogy a csillag háromszor nagyobb, mint korábban gondolták, így a Keplet-1658b mérete is háromszorosa az eredetileg gondoltnak. Ezek alapján úgy vélik, a bolygó egy forró jupiter lehet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Novemberben kezdődhet a tömeges oltás Moszkvában

Novemberben kezdődhet a tömeges oltás Moszkvában

A Kádár-rezsim drogügyleteiről készül dokumentumfilm

A Kádár-rezsim drogügyleteiről készül dokumentumfilm

A Samsung is kiveheti a töltőt és a fülest az új Galaxyk dobozából

A Samsung is kiveheti a töltőt és a fülest az új Galaxyk dobozából