szerző:
hvg.hu

A Google elkészítette a 2018-as évre vonatkozó átláthatósági jelentését, amiben összegezték, mennyivel lett biztonságosabb a Google Play.

Az utóbbi időben többször is lehetett arról hallani, hogy különböző, a felhasználókra veszélyes alkalmazások tucatjait találták a Google Playben. Ezeket olyan hackerek készítették, akik szeretnének minél több adatot megszerezni a felhasználóról. Mindez azt mutatja, hogy az androidos alkalmazásbolt használatakor továbbra is érdemes vigyázni, mert könnyen átverés áldozatául eshetünk. A Google szerint viszont erre egyre kevesebb az esély.

[Találtak 85 alkalmazást a Google Playben, amit nem volt ajánlatos letölteni – mégis milliók tették meg]

A cég kiadta a 2018-as évre szóló jelentését, amelyben azt írják le, a biztonságosság szempontjából miként változott a Google Play. Ezek szerint a letöltött alkalmazások 0,04 százaléka kapott potenciálisan veszélyes applikáció (Potentially Harmful App, PHA) besorolást. Mindez nem tűnik soknak, de ha azt nézzük, hogy 2017-ben ez az arány még 0,02 százalék volt, akkor jól láthatjuk, hogy egy év alatt nagyjából megduplázódott a PHA-k mennyisége. Ez annak fényében szomorú, hogy 2016-ban szintén ennyi volt, vagyis a 2017-es eredményhez képest 2018-ban romlott a helyzet.

©

A növekedésnek egyébként az is az oka, hogy a Google idén már a kattintásos csalással operáló appokat is a PHA kategóriába sorolta. Ezeket 2017-ben még "csak" szabálysértők voltak. Ha ezt "kivonják" az egyenletből, akkor a Google szerint az látszik: egyetlen év alatt valójában 31 százalékkal csökkent a PHA-k száma.

A 0,04 százalék önmagában nem tűnik soknak, de érdemes azt is megnézni, hogy a Sensor Tower adatai szerint 2018-ben 76 milliárd letöltés történt a Google Playből. Ebben az esetben a 0,04 százalék még mindig 31 millió letöltést jelent.

Ezek közül a kattintásos csalással operáló appok a telepítések mintegy 55 százalékát tették ki 2018-ban. Ezek olyan alkalmazások, amelyek valamilyen teljesen egyszerű funkciót kínálnak (ami egyébként jó eséllyel a mobilon is megvan), viszont a nevükből valamilyen extra dologra lehet számítani. Ezek között volt zseblámpa alkalmazás, zenelejátszó és játék is.

Ami viszont igen jelentős mértékben javult, az a biztonsági frissítést megkapó készülékek aránya. A jelentés szerint 2017 negyedik negyedévéhez képest 2018 azonos időszakában 84 százalékkal bővült ezen eszközök köre. Emellett mintegy 3 millió dollárt fizettek ki olyan etikus hackereknek, akik valamilyen potenciális veszélyforrásra hívták fel az Android fejlesztőinek figyelmét.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Mutassa meg Magyarországnak a HVG címlapját!

Mutassa meg Magyarországnak a HVG címlapját!

Kirakják az Igazságügyi Minisztériumot a Kossuth térről

Kirakják az Igazságügyi Minisztériumot a Kossuth térről

Majdnem tragédiával végződött egy autós üldözés

Majdnem tragédiával végződött egy autós üldözés

Szakadt gumijú busszal vittek gyerekeket úszótanfolyamra

Szakadt gumijú busszal vittek gyerekeket úszótanfolyamra

Szállnak rendelkezésünkre? Sokan nagyot csalódhatnak a ferihegyi repülési tilalomban

Szállnak rendelkezésünkre? Sokan nagyot csalódhatnak a ferihegyi repülési tilalomban

Ez egy szellemes egyedi rendszám

Ez egy szellemes egyedi rendszám