szerző:
hvg.hu

A Trend Micro kiberbiztonsági cég szakemberei találtak olyan androidos alkalmazást is, amelyikben minden képernyőérintés után elindult egy reklám.

Nem szeretnénk különösebb jóslatokba bocsátkozni, de őszintén szólva nem lepődnénk meg, ha az idei évben "kiesne néhány komolyabb csontváz" a Google Play és az Apple App Store "szekrényéből". Nemrég írtunk arról, hogy még az Apple-t is átverte az alkalmazás, ami az Amazon okoshangszórójához "való", a napokban pedig kiderült: 14 iPhone-os játék szabadíthatott vírust a mobilokra. Ezúttal a Google Play kapcsán derült ki egy finoman szólva sem felhasználóbarát dolog.

A Trend Micro nevű kiberbiztonsági cég beszámolója szerint több tucat olyan alkalmazást találtak a Google alkalmazásboltjában – köztük népszerű kiegészítő programokat és játékokat –, amelyek tele vannak megtévesztő reklámokkal. Ezek között vannak a teljes kijelzőn megjelenő hirdetések, rejtett hirdetések, sőt, még olyanok is, amelyek a háttérben futva próbálják "lehúzni" a felhasználót. A kiberbiztonsági szakemberek összesne 85 ilyen appot találtak, és ezeket összesen több mint 9 milliószor töltötték már le.

Az egyik ilyet – egy, a televíziók irányítására szolgáló univerzális alkalmazást – már több mint 5 millószor telepítették, annak ellenére, hogy rengeteg negatív értékelést kapott. A felhasználók a hirdetésekre panaszkodnak, sőt, olyan is volt, aki szerint az app nem is használható, annyi hirdetés van benne.

©

A Trend Micro szakemberei úgy találták, sok esetben még az appok forráskódja is megegyezik, vagy legalábbis nagyon hasonló. Ezeknél minden esetben, amikor megérintjük a kijelzőt (vagyis használjuk az alkalmazást), egy újabb reklám bukkan fel. Ezek megjelenítése jelentős mennyiségű pénzt termel a készítőnek, a felhasználói számára viszont szinte élvezhetetlenné teszi az app használatát.

A Google a TechCrunch-nak úgy nyilatkozott, a szóban forgó alkalmazásokat már eltávolították, de kommentálni nem akarták az esetet. 2018-ban egyébként több mint 700 ezer kártékony appot lőttek le a Google Playben.

Az alkalmazások teljes listáját ezen a linken találja meg (PDF).

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Tudományos mérföldkő: kikeltek a növényi magok a Hold "sötét oldalán"

Tudományos mérföldkő: kikeltek a növényi magok a Hold "sötét oldalán"

Lavina zúdult egy szállodára és egy vendégházra Ausztriában

Lavina zúdult egy szállodára és egy vendégházra Ausztriában

Meglepő eredményt hozott, hogy kik tudnak igazán takarékoskodni

Meglepő eredményt hozott, hogy kik tudnak igazán takarékoskodni

Munka közben csempészték a drogot egy malajziai légitársaság alkalmazottai

Munka közben csempészték a drogot egy malajziai légitársaság alkalmazottai

Mi a különbség a propaganda és az elemzés között? Ezen az adatsoron bemutatjuk

Mi a különbség a propaganda és az elemzés között? Ezen az adatsoron bemutatjuk

Sorra mondja le az előadásait Kern András

Sorra mondja le az előadásait Kern András