szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Trónok harca új részével megdöntötte korábbi rekordját a sorozat az HBO-n, az illegális letöltés viszont még ennél is jobban pörgött.

Magyar idő szerint hétfő hajnalban végre ismét felcsendült a jól ismert dallam, és kezdetét vette a Trónok harca (nagyon) régóta várt utolsó évada. Az HBO rögtön az első résszel rekordot döntött, a csatorna ugyanis 17,4 millió nézőt tudott a képernyő elé ültetni. Ebből 11,8 millióan nézték a műsort kábelcsatornán, 5,6 millióan pedig az HBO Go és az HBO Now segítségével. Ez azért is számít rekordnak, mert a sorozat nézettsége a 7. évad befejező részével állított fel új rekordot, azt az epizódot 16,9 millióan látták, így a 17,4 milliós szám félmillió plusz rajongót jelent a szériának.

Az HBO örül a Trónok harca nyitányának, amely a hazai képviselet szerint "minden előzetes elvárásukat felülmúlta". A siker titkát abban is látják, hogy a 30 napos ingyenes próbaidőszakkal sikerült megszólítaniuk a leghűségesebb Trónok harca nézőket és emellett egy új célközönséget is – mondta Dóczi Melinda, az HBO Europe regionális marketingvezetője.

Ám a hivatalos nézettségi adat eltörpül ahhoz képest, hogy hányan töltötték le a nyitó részt egyetlen nap leforgása alatt. Az illegális letöltéseket monitorozó cég, a MUSO szerint 24 óra alatt 54 millióan döntöttek úgy, hogy illegális formában szerzik be a nyolcadik évad első epizódját – írja a TorrentFreak.

Az adatok alapján a kalóz streaming szolgáltatások vonzották a legtöbb nézőt (76,6 százalék), míg torrenten keresztül az összes letöltés alig 10,8 százaléka történt meg. A webes letöltők aránya 12,2 százalék volt az első 24 órában. A privát torrentoldalak ehhez képest a massza 0,5 százalékát tették ki. A legtöbben Indiában kalózkodtak, amit Kína és az Egyesült Államok követ.

A számok tükrében egyébként mindez úgy néz ki, hogy:

  • Indiában 9,5 millió,
  • Kínában 5,2 millió, míg
  • Amerikában 4 millió

illegális letöltés/streamelés történt. De az első tízben ott van még az Egyesült Királyság, Nigéria, Irán, Kenya, Franciaország, Kanada és Ausztrália is.

©

Hogy ki miért töltötte le a sorozat első részét, az egy igen érdekes kérdés, hiszen erre nem feltétlenül csak a kalózkodás lehet a magyarázat: elképzelhető, hogy a szolgáltatás ára túl magas, vagy nem is lehet elérni az adott régióban. Persze ez még senkit sem jogosít fel a lopásra, ugyanakkor a MUSO szerint a gyártóknak – ebben az esetben az HBO-nak – érdemes elemeznie ezeket az adatokat, hiszen egy üzleti stratégiát is fel lehetne rá húzni.

A fenti számok láttán mindenesetre kíváncsiak vagyunk, hogyan teljesít majd a következő epizód. Addig is egy kis érdekesség: így készültek a Trónok harca sárkányai.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felhúzták magukat a zenészek a Spotify alapítójának nyilatkozatán

Felhúzták magukat a zenészek a Spotify alapítójának nyilatkozatán

Olyan ez az okosóra, mintha a jövőből jött volna

Olyan ez az okosóra, mintha a jövőből jött volna

Kormányrendelet miatt dobták vissza a Lánchíd közbeszerzését

Kormányrendelet miatt dobták vissza a Lánchíd közbeszerzését