szerző:
Sándor Anna
Tetszett a cikk?

Bő másfél év után végre megérkezett a Trónok harca befejező évadának első része. Összefoglaljuk, hol tart a történet, és külön jelezzük, hol írunk az első részről, nehogy spoilerbe fusson, aki nem akar. A hajnali tévénézés végére pedig még egy vadonatúj előzetes is befutott a második részhez.

Túl régen volt, mikor az élőholt sárkány felégette a Fal egy részét, és a holtak serege megindult délre a Hét Királyságban. Közép-európai idő szerint hétfő hajnali 3-tól viszont Magyarországon is felcsendült az HBO-n a vonósok kara, és a Trónok harca nyolc év alatt ikonikussá váló főcímével elindult a befejező évad. A hetedik évad 2017. augusztus 28-án hagyta magára rajongóit, és azóta is folyamatosak a találgatások, hogy végül melyik szereplő fogja megérni a sorozat végét, és vajon ki ül majd a Vastrónra, már ha marad egyáltalán belőle valami.

A rajongók amolyan szado-mazochista gyönyört élhettek át az utolsó hetekben. Míg az HBO mézesmadzagként húzta el a hosszabb-rövidebb előzeteseket az orruk előtt, a színészeket sem kellett félteni. Maisie Williams áprilisi tréfaként adta elő, hogy Jimmy Fallon műsorában elspoilerezi Arya halálát – aztán a műsorvezetővel együtt jól kinevették a döbbent közönséget. Persze ha Trónok harca tabudöntögetően szereplőgyilkos gyakorlatát nézzük, ki tudja? Mi van, ha tényleg?

©

De ez csak a jéghegy csúcsa. Legutóbb Peter Dinklage lelkendezett Tyrion sorsáról, és sejtelmesen azt is elmondta, mit gondol Tyrion és Sansa házasságáról.

Amit biztosra lehetett venni, hogy lesz a nyolcadik évad során egy hatalmas csatajelenet, amit 55 napig forgattak, az írországi forgatási helyszínen pedig – ahol a Deresben játszódó jeleneteket veszik fel – kigyulladt az egész díszlet a forgatás részeként. A hvg.hu is megpróbált belesni a kulisszák mögé, és az Arany Kompánia egy tagját játszó magyar statisztát faggattunk a forgatásról.

“És a sárkányt láttad kettőtök közt?” – Ez történt a hetedik évadban

Amikor 2011-ben elindult a Trónok harca, sokan kifogásolták, hogy mennyire szövevényes: sok helyszínen, sok szereplőt mozgat, nehéz átlátni, túl ez sok a jóból meg a világépítésből. Így hát mi is a legjobbakhoz fordulunk, ha az első évadok tartalmára kíváncsi, ajánljuk figyelmébe azt a 2016-os videót, amelyben Samuel L. Jackson foglalja össze zseniálisan az addigi eseményeket:

És mivel egy ilyen sok szálon és sok szereplővel kombináló sorozat zárásáról van szó, felvezetésül összegyűjtöttük a hetedik évad legfontosabb fordulatait. Ha pontosan emlékszik, mi történt, vagy ellenkezőleg, nem akar a spoilereket a korábbi évadokból sem, ugorja át ezt a részt.

  • Arya Stark megmérgezi a teljes Frey-házat, bosszúból a vörös nászért.
  • Fellegvárban Sam Tarly eltünteti a szürkehámot Ser Jorah Mormont testéről, így ő vissza is tér Daenerys Targaryen mellé.
  • Jaime Lannister elfoglalja Égikertet, és mérgezett borral megöli Olenna Tyrellt, aki az utolsó perceiben bevallja, hogy ő a felelős Joffrey haláláért.
  • Sam rájön, hogy Sárkánykő vára alatt rengeteg sárkányüveg van, amivel el lehet pusztítani a holtakat. Havas Jon találkozik Daenerys Targaryennel, és engedélyt kap, hogy kitermelhesse a sárkányüveget. Jon és Daenerys természetesen egymásba szeretnek és összejönnek.
  • Daenerys sárkányostul rátámad Jaime Lannister seregére. Itt hangzik el amúgy az évad egyik legjobb beszólása, miután a kétségbeesett Jaime meg akarja ölni Daeneryst, és Bronn az utolsó pillanatban megmenti a sárkány tüzétől.

– Mi a nyavalyát műveltél?

– Be akartam fejezni a háborút. Megölni a nőt.

– És a sárkányt láttad kettőtök közt?

©
  • A koronához hű Randyll és Dickon Tarly (Sam apja és testvére) nem hódolnak be Daenerysnek, ezért őket elevenen megégeti.
  • Sikerül megszervezni egy találkozót Királyvárban. Jonék elfognak egy élőholtat, hogy bizonyítsák a Cersei Lannisternek, tényleg létezik az Éjkirály serege. Cersei később bevallja Jaime-nek, hogy átveri őket, nem segít nekik a holtak ellen. Jaime-nek itt lesz elege a testvéréből, és Észak felé indul.
  • Sansa Stark tárgyalást rendez Deresben, amelyen Arya megöli Kisujjt. Ezzel elveszítjük a legizgalmasabb manipulátort a sorozatban.
  • Bran Stark rájön, hogy Jon a meggyilkolt trónörökös, Rhaegar Targaryen herceg és Lyanna Stark törvényes fia, így jog szerint Joné a Vastrón.
  • Az Éjkirály megöli, majd élőhalottként feltámasztja Daenerys sárkányát, Viseriont. Az élőholt sárkány tüzével feloldja a Fal mágiáját, és lyukat éget bele, amelyen átkelve a holtak serege megindulhat délre, a Hét Királyságban.

Figyelem: az évadnyitó kritikája következik, spoilereket tartalmaz. Egyáltalán nem lövünk le minden fordulatot, de van, amit nem lehet kihagyni az értékeléshez. Ha a második rész előzetesére kíváncsi, ugorjon a cikk végére.

Ennek a résznek akár Találkozások is lehetne a címe

Pár hete felröppent, hogy kiszivárgott a Trónok harca első epizódjának cselekménye. Az évadnyitót összehasonlítottuk a Twitteren terjedő listával, és az utolsó jelenetet leszámítva elég pontosnak bizonyult. Aki akarja, a fenti link segítségével szintén megteheti, mi itt nem fogjuk.

A rész címe Deres lett, ami annyiban találó, hogy zömében valóban Északon, azon belül is Deres várában és környékén játszódik. Mégis jobban illene hozzá valami olyasmi, mint mondjuk Találkozások, ugyanis a felvezető epizód szépen összeköti azoknak a figuráknak a sorsát, akik a hetedik évad során egyre inkább egy irányba tartottak. Jon és Arya találkozását már az egyik utolsó előzetes is ellőtte, így bizton állíthatjuk, hogy a Stark család életben maradt tagjai együtt veszik fel a harcot a külső fenyegetés ellen.

(SPOILER) Még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy Sansa – a továbbra is imádnivaló és kemény Lady Lyanna Mormonttal megtámogatva – szembesíti Jont Észak legjogosabb kritikáival és kérdéseivel. Egyre többeknek válik ugyanis nyilvánvalóvá, hogy Jon, Észak exkirálya, fülig belehabarodott Daenerysbe. Még szerencse, hogy utóbbi a sárkányokat, a dothrakiakat és a Makulátlanokat is elhozta magával, mert jól jönnek az Éjkirály elleni harcban. (SPOILER VÉGE)

 

©

A kellemes seregszemle részeként tehát a sorozat készítői egy-egy rövidebb-hosszabb találkozásban ismétlik át, pontosan hogyan is viszonyulnak egymáshoz olyan karakterek, akik például már évadok óta nem látták egymást – ezek közt garantáltan Aryának jutnak a legmeghatóbb jelenetek.

Emellett megismerkedik egymással néhány olyan fontosabb figura, akik jó ideje egy oldalon álltak, csak nem tudtak róla. Ettől Sam Tarly például nem feltétlenül válik boldogabbá, de legalább elég zaklatott lesz ahhoz, hogy a megfelelő pillanatban (SPOILER) elárulja Jonnak, kik voltak a szülei, és ez mit jelent a politikai helyzetre nézve. Ez egy olyan fordulat, amelyre számítottunk, kár is lett volna tovább húzni, ugyanakkor ismét egy olyan pillanat, amikor őszintén sajnáljuk, hogy Kit Harington színészi eszköztára jutott nekünk, hogy a Jonban dúló érzelmeket ábrázolja. Ezek után már csak az a kérdés, mit szól majd mindehhez Daenerys, aki hét évadon keresztül azért dolgozott, hogy végül felülhessen a Vastrónra. (SPOILER VÉGE)

A nyitó epizód legerősebb jelenetei a végefelé sűrűsödnek. Imádtuk például a záróképet, amelynél izgalmasabban kínosabbat nem nagyon láttunk most – reméljük, az írók nem akarják majd elkenni valamilyen semmitmondó feloldással.

©

Az epizód elején Deresből indulunk, és mire az utolsó jelenetre sokadjára is visszatérünk Deresbe, kialakulnak a frontvonalak. A legtöbb szimpatikus/népszerű karakter Deresben gyülekezik, és két oldalról is szorítják őket, Északról az Éjkirály és a holtak serege vonul eltántoríthatatlanul dél felé, délen Cersei Lannister kapaszkodik görcsösen a Vastrónba.

Jó kérdés, hogy azok a szereplők, akik most nem találkoztak, vajon fognak-e még az évad során. Bronn és a Lannister-fiúk randijára tennénk egy nagyobb összeget, mert ennek súlya lenne. A Fal-menti várakban hagyott karakterek viszont most egyre inkább lemorzsolgathatónak tűnnek. Akiket pont kedvelünk annyira, hogy fájjon a haláluk – esetleg az átváltozásuk –, de csak a felvezetést adják a nemes nagyvad figurák pusztulásához.

Bár a befejező évadra hosszú epizódokat ígértek nekünk, az első három még rövidebb lesz, a nyitórész például csupán 51 perccel enyhítette a sóvárgásunkat, de mindent összevetve megérte. Ráhangolódásnak kiváló.

És máris itt a második rész előzetese

Az HBO nem várt sokáig, máris itt a második epizód előzetese is. Rövidke, de ez alapján egy hétig rághatjuk a körmünket Jaime Lannisterért. Mert hát mit gondolt, Daenerys mégis mit fog szólni, ha feltűnik Deresben a Királyölő, aki végzett az őrült apjával?

Még több kultúra a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Európa-liga: Az Internazionale után a Manchester United is bejutott az elődöntőbe

Európa-liga: Az Internazionale után a Manchester United is bejutott az elődöntőbe

Zöld rendszám és 394 lóerő: itt az új BMW 545e

Zöld rendszám és 394 lóerő: itt az új BMW 545e

Ahogy bejelentették, 20 ország rendelt a világon elsőként késznek mondott koronavírus-oltásából

Ahogy bejelentették, 20 ország rendelt a világon elsőként késznek mondott koronavírus-oltásából