szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Terjedelmes, összesen 87 gigabájt lopott adatot tartalmazó adathalmaz jelent meg az egyik fájlmegosztón. Mutatjuk, hol és hogyan ellenőrizheti, hogy adatai szerepelnek-e a most kiszivárgottak között, és azt is, mit tehet saját biztonsága érdekében.

Még az adatszivárgások neves szakértője, Troy Hunt is meglepődött azon a lopott adatokat tartalmazó listán, amely előbb egy népszerű hackerfórumban kezdett terjedni, de utána a MEGA nevű fájlmegosztón is megjelent. Az ismeretlen hackerek által feltöltött csomag főleg kiszivárgott e-mail-címeket és jelszavakat tartalmaz, de feltört oldalak neveit is megtalálni rajta.

A 87 GB-nyi, Collection #1 néven terjedő adathalmaz összesen 12 ezer fájlt tartalmaz, de a pontos számadatokat külön, pontokba szedve is mutatjuk:

  • a nyilvánosságra került lista összesen 2,69 milliárd bejegyzésből áll (pontos számot azért nem tudni, mert az adatok között ismétlődőek is vannak);
  • a kiszivárgott felhasználónév, illetve jelszó páros 1,16 milliárdra tehető;
  • míg jelszóból 21,2 milliót, egyedi e-mail-címből pedig 773 milliót találtak rajta.

 

A kiszivárgott adatokról készült képernyőkép
©

Az adatlopás tényét és részleteit bemutató Troy Hunt szerint a kiszivárgott listán szereplő adatelemek több ezer forrásból származnak, azaz nem egy konkrét szolgáltatást vagy adatbázis feltörésével jutottak hozzá ismeretlenek. Az is biztos, hogy a feltört oldalak listáját mutató részén 47 magyar található (ezek mind .hu-ra végződnek), de a konkrét szám akár több is lehet, hiszen .com-ra is végződhet egy-egy hazai működtetésű oldal.

Mi a teendő most?

A kiszivárgott adatok listáját otthoni felhasználóként nem lehet átfutni, azonban több olyan szolgáltatás is létezik, amely képes megerősíteni az adatlopás tényét, illetve cáfolni azt. Az egyik ilyen a kiberszakértő Hunt által üzemeltetett Have I Been Pwned oldal (ebből a Firefox-ba épült verzió is van). Fontos, hogy ez nem csak a mostani esetnél tud bizonyítékul szolgálni, akkor is érdemes ránézni, ha más okból tapasztaltunk furcsaságot e-mail-címünknél. Azoknak pedig főleg tanácsos látogatni, akik több postafiókot üzemeltetnek.

Ha baj van, máris jelzi az oldal
©

A szolgáltatásból egy jelszókeresős verzió is létezik, ahol arra kereshetünk rá, hogy az egyes szolgáltatásokhoz használt jelszavaink veszélybe kerültek-e valamilyen adatlopásos ügy során, mint amilyen a mostani is.

Mi tehet a saját biztonsága érdekében?

Ha szeretne meggyőződni arról, hogy a szolgáltatásokhoz használt jelszava tényleg védi az adatokat, látogasson el erre az oldalra, amely megmutatja, mennyi időbe telne feltörni. Ha nem a végtelen jelet látja, akkor jobb mielőbb lecserélni, ehhez itt mutattunk be egy hatásos segítséget. Erre az oldalra kattintva pedig átnézheti, melyek voltak a tavalyi év legrosszabb jelszavai.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tízezer tesztet oszt szét a diákok és pedagógusok szűrésére a főváros

Tízezer tesztet oszt szét a diákok és pedagógusok szűrésére a főváros

Most még Brüsszelre hagyja a Facebook megrendszabályozását a magyar kormány

Most még Brüsszelre hagyja a Facebook megrendszabályozását a magyar kormány

Kémfotón az izgalmasnak ígérkező új BMW M4 CSL

Kémfotón az izgalmasnak ígérkező új BMW M4 CSL