szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A közismert európai dalverseny ihlette duett egy kiábrándult szerelem történetét meséli el Izhar Cohen, Izrael első eurovíziós nyertese és egy számítógép között. A dalnak nemcsak főszereplője, hanem komponálója is egy számítógép, amely ráadásul meg is szólal benne.

A napokban zajló dalverseny alkalmából egy különleges technológiai, zenei, művészi projektet indított egy csoport izraeli művész, zenész, programozó és vállalkozó, akik az Oracle mesterséges intelligenciájával és gépi tanulási technológiájával fogtak kreatív alkotásba.

A technológiai vállalat közlése szerint az új dal készítése során több száz eurovíziós dalt – dallamot és dalszöveget – tápláltak egy neuronhálózatba, majd algoritmusok segítségével több ezer új hangsort és szövegsorokat alkottak. Ezek közül néhány gondosan kiválasztott zenei egység összeolvasztásából született meg a Blue Jeans & Bloody Tears című szám. Az Oracle "teljes mértékben mesterséges intelligencia által komponált" zeneszámként emlegeti ugyan, a gép teljesítményéhez azért emberek is hozzájárultak. Eran Hadas, költő és programozó készítette az algoritmust, amely a több száz dalszövegből több ezer új sort hozott létre. A dallamok és szövegrészletek kiválasztását a zeneszerző-szövegíró Amir Sheinfeld végezte. Az anyag összegyűjtésében és összeállításában Ben Sheflen, Nimrod Shapira és Avshalom Ariel segítették.

A dal magát az Eurovíziós Dalfesztivált ünnepli, az Oracle megfogalmazása szerint

annak melodrámáját, sokszor pátoszos, giccses-humoros hangulatát és trükkös megoldásait.

A dalhoz a korábbi izraeli eurovíziós nyertes Izhar Cohen biztosítja az énekhangot, aki az Abanibi című dallal nyerte meg a versenyt hazájának 1978-ban, majd hét évre rá az Oleh Oleh című produkcióval ötödik helyen végzett. De hagyjuk is az emberi dolgokat, jöjjön a gép és a Blue Jeans & Bloody Tears.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Tizennyolc évet kapott az a kínai oligarcha, aki bírálta az államfőt

Tizennyolc évet kapott az a kínai oligarcha, aki bírálta az államfőt

Egy kislány jelzett, hogy valami gond van, 11 alkalmazást azonnal törölni kell a telefonokról

Egy kislány jelzett, hogy valami gond van, 11 alkalmazást azonnal törölni kell a telefonokról

Botrány az Aldi-birodalomban: saját anyját perelte be az egyik örökös

Botrány az Aldi-birodalomban: saját anyját perelte be az egyik örökös