szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Kaliforniát sújtó múlt heti földrengések olyan erősek voltak, hogy az utánuk kialakult egyik repedést még az űrből is látni.

Július 4-én, csütörtökön, majd július 5-én, pénteken is földrengés rázta meg Kaliforniát, egyszer a Mojave sivatag egy távoli vidékén, majd az előzőtől mintegy 11 kilométerre. Az első földmozgás 6,4-es erősségű volt a Richter-skála szerint, míg az egy nappal később kipattant már 11-szer erősebb,

7,1-es.

A szakértők szerint bár a földrengések hajlamosak egymást követni, olyasmire nem igazán van példa, hogy egy eleve erős földrengést egy, az előzőnél is erősebb kövessen. Ezért sem véletlen, hogy a két földrengés az űrből is látható repedést okozott a földfelszínen:

©

A Planet Labs által közreadott műholdfelvételek a július 4-i és 6-ai állapotot mutatják. Mindkettő ugyanazon a területen készült a könnyebb összehasonlíthatóság miatt. Jól látható, hogy míg a 4-ei képen (b) szinte semmi különös nem fedezhető fel, a földmozgás utáni napon születetten (j) egy jókora repedés húzódik.

Előtte
©
Utána
©

A szakemberek szerint a mostani rengések a földkéregben is különös repedéseket okoztak, amik geológiai értelemben meglehetősen szokatlannak számítanak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új limitált szériát kapott a 43 éve gyártott Lada Niva

Új limitált szériát kapott a 43 éve gyártott Lada Niva

Egy kicsit kevesebb lett a nagyivó Magyarországon

Egy kicsit kevesebb lett a nagyivó Magyarországon

Orbán tanácsadójának tanácsa: utasítsa Palkovicsot, hogy tárgyaljon az SZFE-s diákokkal

Orbán tanácsadójának tanácsa: utasítsa Palkovicsot, hogy tárgyaljon az SZFE-s diákokkal