szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nincs lombkoronája, sem ágai, mégis él az a fatörzs, amelyre Új-Zélandon bukkantak kutatók. A különös jelenség oka a föld alatt keresendő.

Azt már régóta tudjuk, hogy a fák segítségével átvészelhető a klímaváltozás. Sőt: ha elég sokat ültetnénk belőlük, akár az egész folyamat visszafordítható lenne. A működésükről viszont még mindig kevés ismerettel rendelkezünk, amit egy új jelenség is megerősít.

Két kutató Új-Zélandon kirándult, amikor egy különös fatörzsre bukkantak. Nem volt lombkoronája, ágak sem nőttek rajta, így pedig levelek sem borították. A darab ennek ellenére életben van, mi több, a helyzethez képest egész jó egészségnek örvend – írja a Gizmodo.

©

Eleinte a felfedezői, Sebastian Leuzinger és Martin Bader sem értették a dolgot, ám közelebbről megvizsgálva rájöttek, mivel állnak szemben: a csonk a környező fák gyökereihez kapcsolódva jut nélkülözhetetlen tápanyagokhoz, amik segítik, hogy ne száradjon ki.

A kutatók szerint a jelenség több mint szokatlan, hiszen a fákat általában önálló rendszerként azonosítjuk, nem pedig egymást segítő ökoszisztémaként. Ha azonban a föld alatt zajló folyamatokat is figyelembe vesszük, akár meglepő dolgokra is bukkanhatunk – mint ahogy az ennél a törzsnél is történt.

Leuzinger és társa úgy véli, azzal, hogy a tönk maradványai más fákhoz kapcsolódnak, lehetővé válik az erőforrások megosztása, mint például a víz, a szén, de a kapcsolódás az ásványi anyagok áramoltatását is biztosítja. A kutatók szerint ez a fajta szimbiotikus elrendeződés alapjaiban változtathatja meg koncepciónkat arról, mit jelent a szélsőséges körülmények közti (például levelek nélküli) boldogulás.

©

A tudósok szerint az is egyértelmű, hogy a fák egymásba kapaszkodása mindkét fél számára kölcsönösen előnyös üzlet. Míg ugyanis az egyik életben marad, a táplált közben védelmet nyújt az élő, egészséges, de például a domboldalon nőtt fák számára. Hiszen összekapcsolódva, az egybefüggő gyökerek révén ezek a növények stabilabban állnak majd.

Az iScience tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a tönk egyébként nem szívja el a szomszédos fák életerejét. Nappal ugyanis inaktív (hagyja, hogy a többi egyed tápanyaghoz jusson), s csak éjszaka tér magához. A tudósok most arra keresik a választ, mióta állhat fenn ez a kapcsolat. Egyúttal hozzáteszik: attól, hogy egy kauritönknél ilyesmit láttak, még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Radar360: A rekordbüntetések és Winkler Róbert felmondásának napja

Radar360: A rekordbüntetések és Winkler Róbert felmondásának napja

Másmilyen volt a Hold tegnap éjjel, mint szokott

Másmilyen volt a Hold tegnap éjjel, mint szokott

10 ütős Feldmár-idézet

10 ütős Feldmár-idézet