szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A korábbi adatokhoz képest sokkal több szén-dioxidot nyelnek a szárazföldi növények egy új kutatás szerint. A tudósok mindebből arra következtetnek, hogy az anyaföld is megérezte a klímaváltozást, és foggal-körömmel küzd ellene. A kérdés az: meddig képes rá.

Az ipari forradalom óriási lökést adott a légkörbe jutó szén-dioxidnak, amely napjainkra ijesztő szintre emelkedett: májusban olyan magas koncentrációt mért egy hawaii megfigyelőállomás, amire korábban nem volt példa.

A klímaváltozás egyik fő okozójaként fontos lenne a kibocsátás visszaszorítása, a harc azonban továbbra is eredménytelennek látszik – legalábbis az emberi oldalról, a szárazföldi növényzet ugyanis szintén érzi a bajt, és egy friss kutatás szerint jó ideje próbál is tenni ellene.

A National Geographic egy új tanulmányra hivatkozva arról számolt be, hogy a növények sokkal több szén-dioxidot vonnak el a légkörből a fotoszintézis segítségével, mint korábban. Mindez globálisan csaknem 30 százalékkal kevesebb káros anyagot jelent, ám kérdéses, hogy ekkora terhelés mellett a növények meddig képesek a folyamatot fenntartani. Az adatok egyben azt sugallják: a fák, a fű, a növények mind megérezték a klímaváltozást,

és erejükön felül igyekeznek cselekedni.

Illusztráció
©

Az ausztráliai James Cook Egyetem tudósai jég- és levegőminták segítségével végezték kutatásukat, melyhez egy kémiai vegyületet, a karbonil-szulfidot is felhasználták. A kapott számadatokat egy általuk fejlesztett modellbe táplálva megállapították, hogy a szén-dioxid-kibocsátás a globális fotoszintézésre is hatással van. Bár egyértelműen érzékelhető folyamatról van szó, néhányak szerint az adatok pontatlanok, így más megközelítésre is szükség van.

37 éve tűpontos elemzést készített az Exxon a közelgő klímakatasztrófáról, mégsem tettek semmit ellene

Az amerikai olaj- és gázipari cég, az Exxon Mobile 1982-ben egy tudóscsapattal készíttetett egy tanulmányt, ami megmutatta, mire számíthat az emberiség, ha emelkedik a fosszilis tüzelőanyag felhasználása. A jóslat bevált, a cselekvés elmaradt.

Az Illinois-i Egyetem kutatói közben genetikailag módosított növényekkel kezdtek kísérletezni, amelyek – ha számításaik helyesek –, több szenet tudnak "elfogyasztani", mint rendes társaik. Ehhez egy kulcsfontosságú enzim, a Rubisco aktivitását igyekeznek növelni. Az első eredmények biztatóak, habár többek szerint még így is legalább egy évtizednyi kutatás van hátra, hogy a dolog működőképes legyen. Jó lesz sietni, mert fákból egyre kevesebb van.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!