szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A köztársasági elnök szerint 2050-re elérhető a klímasemlegesség, a kormányfő szerint viszont a magyar gazdaságnak ehhez nincs elegendő forrása.

Magyarország egyike a klímabajnokoknak, 1990 óta a termelés bővülése ellenére 32 százalékkal csökkent a szén-dioxid-kibocsátás, az energiafogyasztás pedig nagyjából stagnált. Ezt még könnyű megmagyarázni a szocialista ipar összeomlásával, de az már érdemi javulás, hogy 2000 óta 29 százalékkal nőtt a GDP, miközben a szén-dioxid-kibocsátás 24 százalékkal esett vissza – jellemezte a múltat Áder János köztársasági elnök, aki a Magyar Közgazdasági Társaság szokásos vándorgyűlésén Nyíregyházán tartott előadást Klímaváltozás, fenntartható fejlődés, versenyképesség címmel.

A globális folyamatok elemzése után Áder János kijelentette: 2050-re Magyarország képes elérni a karbonsemlegességet. Utóbbit azzal definiálta: annyi szén-dioxidot bocsátunk ki, amennyit a természetes elnyelők képesek semlegesíteni. A köztársasági elnök ezzel ellentmondott a magyar kormányfő kijelentésének, sőt brüsszeli vétójára is rácáfolt. Orbán Viktor ugyanis más régióbeli társaival együtt megakadályozta a júniusi csúcson az Európai Unió karbonsemlegességi céljának elfogadását, majd többször is azt nyilatkozta, a magyar gazdaságnak ehhez nincs elegendő forrása.

A karbonsemlegesség elérésének feltételei közül Áder János a következőket emelte ki:

  • Paks II belépésével az áramtermelés 90 százaléka már 2030-ra karbonsemleges lesz, és a napenergia-termelésnek minden évben meg kall duplázódnia, épp úgy, ahogy ezekben az években történik.
  • A távfűtés minél nagyobb részét át kell állítani geotermikus energiára, a szénerőművek kivezetése elkerülhetetlen.
  • A szén-dioxid kibocsátó iparágakban – például a cement- és az acélgyártásban – technológiaváltás szükségeltetik, és jelentősen csökkenteni kell a kibocsátást a közlekedésben és az agráriumban is.
  • Folytatni kell az erdőtelepítési programot, annak részarányát Magyarország területének 21 százalékáról 27 százalékra kell emelni.

A karbonsemlegesség megvalósításához igénybe vehető forrásai közt Áder János az uniós támogatásokkal is számol. Várakozásai szerint a 2020 utáni időszakban ezek negyede klímaberuházásokat szolgálhat, ám nagy kérdés szerinte, hogy a forrásokat hogyan fogják elosztani: vajon a korábbi vállalásokat nem teljesítő tagállamokat büntetik, vagy inkább arra ösztönzik őket, hogy zárkózzanak fel a klímabajnokok közé. Vagyis nagy kérdés a források elosztásának módja, annak szempontrendszere. Magyarország a karbonsemlegességet képes elérni,­ ha ehhez igénybe vehet uniós támogatásokat – sugallta a köztársasági elnök. Aki eladásában az egy főre jutó szén-dioxid-kibocsátás bemutatásával is pozícionálta Magyarországot: ez 5,4 tonna, miközben az EU-átlag 8 tonna, Kína kibocsátása 9 tonna, az Egyesült Államoké pedig 20 tonna.

Áder János amúgy előadása megkezdése előtt megszavaztatta a vándorgyűlés közönségét. Az eredmény a következő: 1 százalék szerint a klímaváltzás gyorsulása csak érdekvezérelt propaganda, 12 százalék nem lát változást a folyamatokban, ám a nagy többség szerint soha nem látott, gyors változás zajlik napjainkban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Durván megdrágul a veszprémi tömegközlekedés

Durván megdrágul a veszprémi tömegközlekedés

Zseniális fotóval emlékezett Maradonára a Queen gitárosa

Zseniális fotóval emlékezett Maradonára a Queen gitárosa

Az Európai Unió szétesését vizionálta Budapesten a lengyel miniszterelnök

Az Európai Unió szétesését vizionálta Budapesten a lengyel miniszterelnök